A „beszélgetés” ideje

2022.10.14.

Pészach és Szukkot félünnep szombatján Mózes második könyvéből a Ki Tiszá hetiszakaszából azt a részt olvassuk, amiben I’sten felfedi irgalmának 13 tulajdonságát. Mózes ben Maimon (1138–1204), közismert nevén Maimonidész magyarázata szerint ezeket a tulajdonságokat természetesen nem I’stenben rejlő tulajdonságoknak kell tekinteni, hanem az Örökkévaló módszerének, amellyel a Teremtő kormányoz, ahogy a szemlélődő emberi szemek látják.

Az Örökkévaló elvonult Mózes előtt, és így mondta: Az Örökkévaló, az Örökkévaló irgalmas és kegyelmes Isten! Türelme hosszú, szeretete és hűsége nagy! Megtartja irgalmát ezer nemzedéken át, megbocsátja a bűnt, hitszegést és vétket. Bár nem hagyja egészen büntetés nélkül, hanem megbünteti az atyák bűnéért a fiakat és a fiak fiait is három, sőt négy nemzedéken át.” (2 Mózes 34: 6-9).

Feltételezhetjük a fent idézett mondatok befolyásolhatták a bölcseket, amikor meghatározták Pészach és Szukkot félünnep szombati Tórai olvasmányát. Ezen túlmenően a szakasz végén külön említésre is kerülnek az ünnepek: “Tartsd meg a kovásztalan kenyér ünnepét!“. (2Mózes 34.18), “..a betakarítás ünnepét az esztendő fordulóján.” ( 2Mózes 34.22)

A versek az Örökkévaló és Mózes tanító mesterünk párbeszédei:

Mert ezt mondta Mózes a Mindenhatónak: Nézd, te azt mondod nekem, hogy vezessem ezt a népet…” (2Mózes 33.12) “És mondta neki…” és így tovább.

Szukkot és Peszách a Teremtő és népe közötti „beszélgetésnek” a különleges időszaka. A peszachban a nemzeti jelleg hangsúlyos, míg szukkot ünnepében bizonyos részt kap az akkori világ hetven nemzete is. Mindenesetre még a szokásosnál is jobban érvényesülnek az egyedi parancsok és szabályok: szukkotkor alkalmi szállás- és étkezőhely (a sátor), vagy a kenyértől való tartózkodás pészachkor. A félünnep szombatjára kiválasztott részlet a Ki Tiszá hetiszakaszból utal Izrael népének térben és időben való különleges helyére világunkban.