Hibátlan ember?

2022.10.19.

Tisztelt Rabbi, hibázott valaha Mózes? 

A Rabbi válaszol:

A válaszom röviden, hogy igen! Mózes a mi mesterünk is hibázott, mint ahogy mi is sokszor hibázunk, mert elhamarkodott vagy meggondolatlan döntéseket hozunk. Hajlamosak vagyunk, az idő távlatából embereket szinte hibátlannak és tökéletesnek látni, de valljuk be, ha belegondolunk nyilván nincs így. Azt le kell szögezni, hogy több millió ember, de milliárdról is beszélhetünk, alapozza Mózes tanításaira teljes erkölcsi és hitrendszerét. Az általa vezetett nép több évezreden át, a leglehetetlenebb körülmények között is kitartott tanításai mellett. A zsidóság úgy tekint rá, mint a végső törvényhozóra, a példás vezetőre, a bölcsesség kvintesszenciájára. Mégis, a Tóra Mózes életéről szóló beszámolójának legelső fejezeteiben (amelyet egyébként maga Mózes jegyzett fel), egy nagy hibáról de nevezzük baklövésnek is, olvashatunk, amelyet elkövetett. Egy olyan esetről, amikor ez a bölcs és odaadó vezető teljesen félreértette a népét. Hogy mi volt ez? Amikor az Örökkévaló megjelent Mózesnek az égő csipkebokorban, akkor arra utasította, térjen vissza Egyiptomba, és szabadítsa fel Izrael gyermekeit a rabszolgaság alól. Mózes válasza a következő volt: “Nem fognak hinni nekem“.

Nos, ha racionálisan nézzük a dolgokat akkor teljesen érthető ez a reakció, hiszen ekkor Izrael gyermekei már 210 éve voltak száműzetésben, ebből 86 évet rabszolgaként Egyiptomban. Egy olyan helyen, ahol héber csecsemőket cementeztek a falakba. Ekkor megjelenik egy ember, aki valamikor ennek az elnyomó hatalomnak volt a kegyeltje, a fáraó házában, a fáraó fiaként nevelkedett, majd gyilkosság miatt évtizedekig távol élt egy ismeretlen törzzsel a sivatagban, visszatér és azt mondja: “Isten küldött engem, és azért jöttem, hogy kivigyelek titeket Egyiptomból”.

Ja és nem mellesleg : “Én vagyok a megváltótok” Azt hiszem bennünk is furcsa reakciót váltana ki egy hasonló eset. Ezért érezte ésszerűnek, hogy vinnie kell egy “ajánlólevelet”, egy “bizonyítékot” valamilyen csoda formájában , hogy elhiggyék, amit mond az valós. Hogy van egy I-sten aki most kiszabadítja őket a rabszolgaságból. Azt olvassuk, hogy mindezt megkapja Mózes, de világossá teszi számára az Örökkévaló, hogy ezekre csak azért van szükség, mert Ő, Mózes tartja szükségesnek azokat.

Az első dolog, amit tudnod kell a népedről – hogy hívők , mondja I-sten.

A rabbi