Jack Black: a bizonyíték, hogy nem csak a cingár szépfiúk arathatnak a filmiparban

Rosta Márton
Rosta Márton
2022.10.19.

Tudják kedves olvasók, nem volt könnyű fiatal felnőttnek lenni a 90-es években. Hollywood-ot (akkor is) a szépfiúk uralták. Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire), a főbb szerepekben: Tom Cruise, Brad Pitt és Antonio Banderas. Szenvedélyek viharában (Legends of the Fall), itt is Brad Pitt, mellette Aidan Quinn. Apádra ütök (Meet the Parents), benne a zsidó lányos mamák álma: Ben Stiller, és még Owen Wilson. Egy szóval az urakkal versenyeztem a hölgyek kegyeiért, egyetlen egy szerencsémre mindig én győztem, hiába Brad vagy Owen jóképűségéhez nem fér kétség, azonban ők messze az óceán és egy földrész másik végén, én meg itt a Bástya Mozi diszkrét félhomályában voltam. (Fiataloknak: a Bástya Mozi a budapesti Lenin, majd Erzsébet körút Dohány utca sarkán volt. Ma egy kereskedelmi bank áll a helyén.)

Mai hősünk Jack Black, születési nevén: Thomas Jack Black amerikai színész, komikus, zenész a fenti erős mezőnyben lett kissé dundiként is sikeres művész.

Ha a név alapján nem ugrik be az arc, akkor, ha azt mondom, hogy a Rocksuli (School of Rock) című film állástalan zenészéről, áltanáráról van szó, akkor mindenki fel tudja idézni a komikus sziporkázó előadásmódját, melyért Golden Globe díjra is jelölték a legjobb színész musical vagy vígjáték kategóriájában.

Black Santa Monicában, Kalifornia államban született, Judith Black (születési neve: Judith Cohen) és Thomas William Black fiaként. Édesanyja született zsidó, míg édesapja áttért a zsidó hitre, de felmenői között lengyel, orosz és skót-ír gyökerekkel rendelkezőket is találunk. Hősünk zsidó iskolába járt és Bar Micvo avatása is volt.

Érdemes végigvenni a filmeket, melyekben szerepelt, mert szépen kirajzolódik az emelkedő pályaív. A teljesség igénye nélkül: 1994 – Végtelen történet 3, majd egy jó kis sci-fi, fantasy, a WaterworldVízivilág 1995-ből, ezt követte a Kábelbarát 1996-ban Jim Carrey-vel. Majd egy remake jött: a Sakál Bruce Willis oldalán 1997-ben, mely a Sakál napja (bocsánat, sajnos harmatgyenge) remakeje. 2000-ben a Pop, csajok satöbbi című romantikus vígjátékban remekelt hősünk John Cusack-al. (Nagyon jó kis könnyed film, randizóknak otthoni DVD-nézéssel, skótkockás plédbe közösen beburkolódzással, forralt borral vagy forró teával ajánlom.)

2003, ahogy már említettem Rocksuli, kihagyhatatlan, kötelező darab RAMONES-al, Led Zeppelin-el. 2005-ben az óriás gorilla, King Kong nyomába ered Jack, nem rossz film, nekem mégis az 1976-os változat az etalon Jessica Lange és Jeff Bridges főszereplésével. (Vélhetően azért, mert a nyolcvanas évek elején, közepén, tizenegy-két évesen suttyomban néztem meg Székesfehérváron a már sokszor emlegetett Dezső nagybátyámnál, ugyanis alig 60 kilométerre nyugatra a fővárostól már fogható volt az osztrák tévé az ORF, mely nyugati mételyt sugárzott. Ezen az adón láttam először a Rolling Stonest koncerten. Máig nem tudom, hogy mi volt rám nagyobb hatással: Jessica Lange bájai vagy Charlie Watts laza dobolása.)

Na, már megint elkanyarodtam, vissza Black művész úrhoz: 2008-ban a Trópusi vihar című szatirikus akció-vígjátékban szerepelt, amelynek rendezője, producere és forgatókönyvírója is Ben Stiller. A szerep megformálásáért Jack elnyerte a Boston Society of Film Critics Award, A legjobb színésznek járó elismerését. Legutóbbi filmje az 2019-es Jumanji – a következő szint című kalandfilm.

Zenei tevékenysége is számottevő: Black, becenevén JB, avagy Jables a frontembere és énekese a Tenacious D nevű komédia rock bandának. Két albumot adtak eddig ki, az első a zenekar nevét viseli, a másik a The Pick of Destiny című, mely egyben a Tenacious D és a Végzet Pengetője című film zenéit tartalmazza. Több számuk is bekerült különböző videójáték-ok dalai közé, például a Guitar Hero-ba, a Brütal Legend-be, vagy a Rock Band-be. A duó több filmben is szerepel együtt.

Most jön a slusszpoén, miért most írok Jack Blackről. A napokban került elém egy weboldal, melynek a címe: „7 híres ember, aki történelmet írt, mielőtt a gyermekéből sztár lett1”.

A színész édesanyja (Judith Love Cohen) egy modernkori hős, aki még azon a napon is képes volt megmenteni a világot, amikor szült. Judith Love Cohen repülőgépmérnök volt. Rajongott a tudományokért és a matematikáért, villamosmérnökként dolgozott a Hubble űrtávcső elkészítésén, és részt vett a TRW vállalat űrrepülési projektjeiben is. Mind közül a legjobb története bizonyára az volt, mikor fia, Jack Black világra jött. 1969. augusztus 28-án elindult az irodából a kórházba, de kifelé menet még megállt, hogy összeszedje az iratokat, amikkel éppen dolgozott. Később, de még ugyanazon a napon megoldotta az Apollo Abort Guidance System problémáját, ami kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy a legénység biztonságosan térhessen vissza és hogy az Apollo–13 űrhajósait sikerüljön megmenteni. Mindezt ugyanazon a napon, amikor életet adott a gyermekének.”

Micsoda cool Jiddise Mame!