Zsidóság és kereszténység

Szerző: ZSIMA
2022.10.20.

Konferencia és együttműködési megállapodás aláírása

„Az Ige testté – nem valamiféle általános értelemben vett tetté, emberré, önmagát megalázó és szenvedő emberré lett, hanem zsidó testté. A megtestesülésről és megváltásról szóló egész egyházi tanítás elvont, olcsó és jelentéktelen lett annak mértékében, mennyire kezdték mellékes és esetleges jellegzetességnek tartani ezt a tényt.”

Karl Barth szavai a kereszténység legmélyebb rétegéig nyúlóan mutatnak ár a zsidósághoz fűződő viszony alapvető jelentőségére. A két vallási közösség kapcsolatának története ugyanakkor oly sok visszásságot foglal magába, hogy senki számára nem lehet közömbös az a zsidóság iránt tanúsított újfajta figyelem, amely legkésőbb a II. világháború tragédiája után kezdett kibontakozni a keresztény kultúra világában.

 

A témában a Pécsi Tudományegyetemmel közösen a PPKE BTK Kommunikáció és Médiatudományi Intézetének Vallás, média, nyilvánosság kutatócsoportja rendezett konferenciát.

 

A konferencia egyik előadója Prof. dr. Róna Tamás főrabbi volt, aki Mit jelent a keresztény-zsidó párbeszéd? címmel tartotta meg előadását.

A tanácskozás szünetében egy rendkívül fontos együttműködési megállapodás aláírására került sor a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZSIMA), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet – és Társadalomtudományi Kara és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület között. A megállapodás lényege, hogy a három szervezet ezentúl összehangolja tevékenységét, elsősorban az oktatás, a tudomány és azok eredményeire épülő társadalmi szolgálat terén.  A megállapodást Dr. Birher Nándor Máté a PPKE BTK dékánja, Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke és Prof. dr. Róna Tamás főrabbi, a ZSIMA elnöke látták el kézjegyükkel.

Az együttműködési megállapodás aláírása.

 

A rendezvény előadói azt vizsgálták:

  • Hogyan is jelentkezik ez a sajátos figyelem a művészet, az irodalom területén?
  • Mit tud nyújtani a kortárs kultúrában a zsidó filozófia és életbölcsesség?
  • Milyen fejlemények történtek a teológia és a hivatalos egyház gondolkodásában?

Minderre a mostani konferencia annak tudatában keresett válaszokat, hogy az elmúlt négy évtizedben páratlan és egyedülálló folyamat zajlott le a katolikus tanítás terén: a korábban évszázadokig húzódó tanfejlődés ezúttal néhány év leforgása alatt jutott el korábban nem hangsúlyozott belátásokhoz. A konferencia kiemelt előadója, Gavin D’Costa e folyamat következményeit elemző, magyarul is megjelent könyve hatalmas érdeklődést váltott ki világszerte, mivel többek között azt állítja, hogy a messiáshívő zsidók kevesek által ismert csoportja visszaállíthatja az egyház első századokban még meglévő, ám mára elfeledett zsidó-katolikus formáját.

Mások mellett a katolikus teológia kenyai születésű angol professzora Gavin D’Costa (Bristol/Angelicum) Újabb katolikus tanfejlődés és a messiási zsidóság szerepe címmel tartott előadást, jobbára a már magyarul is olvasható Egyház és zsidóság – Katolikus tanfejlődés a II. Vatikáni zsinat után című kötete alapján, amely a Vigilia kiadó gondozásában jelent meg.