Kidush Hasem

2022.11.02.

A bolti kassza nem számolt fel egy tételt, amit vásároltam. Lopásnak számít, ha ezt csak otthon vettem észre, és nem jeleztem az üzletnek, hogy mi történt?

A Rabbi válaszol:

Azzal kezdem, hogy mivel a tétel, amit vásárolt nem szándékos eltulajdonítás miatt került Önhöz, amit ráadásul csak otthon vett észre, így technikailag ez az esemény nem tartozik a “Ne lopj” parancsolat alá. Egy  másik Tóra-tilalom alá viszont esik, amit úgy nevezünk – הונאה  -ami csalást jelent.

A Tórában a következőt olvassuk:

Ha valaki elad honfitársának valami eladnivalót, vagy vásárol valamit honfitársától, ne csalja meg egyik ember a másikat.

3Mózes 25:14

Vagyis, kötelesek vagyunk fizetni azért a tételért, ami fizetés nélkül került hozzánk. Van még egy oka annak, hogy visszatérjen a boltba és fizessen. Ez egy nagyszerű lehetőség arra, hogy beteljesítsük a “Kidush Hasem” Isten nevének a megszentelése micváját. Emlékszem, amikor egy üzletbe visszamentem, hogy kifizessem a különbözetet, amit pont egy hasonló tévedés miatt keletkezett, az üzletvezető olyan hálás volt, hogy már egy kicsit kínos is volt számomra. De ez legyen a legnagyobb „kín”, amit elszenvedünk életünk során.

A Rabbi