A genetikai kód

2022.11.09.

Tisztelt Rabbi, annyira szeretnék valami értelmes dolgot elérni az életemben, de úgy tűnik, hogy nincs sok tehetségem, mert bármibe fogtam, semmi nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna és ez nagyon elkeserít. Valami ötlet? Köszönöm.

A Rabbi válaszol:

Kedves kérdező, átérzem a gondolatait, hiszen sokszor éljük meg azt, hogy a törekvéseink és az elképzeléseink nem találkoznak egymással, és ilyenkor teljesen természetes, hogy elkeseredünk. Körbevesz bennünket egy olyan hamis illúzió, mintha minden tekintetben csak tökéletes és sikeres emberek volnának körülöttünk. De ez nem a valóság. Mert ha megkérdez száz embert, hogy „Ki volt a legnagyobb hatással az életére?”, valószínű, hogy szinte senki sem fog olyan nevet mondani, aki a médiából mosolyog vissza ránk.

Emlékszem, volt egy közeli ismerősöm, aki meglátogatta a családját, és a család egyik barátja megkérdezte tőle, hogy mit tervez az életével, mert úgy tűnik, hogy nem az lett, aki szeretett volna? Azt válaszolta: „Jó ember akarok lenni”.

Az életben sok mindent örökölhetünk őseinktől: kinézetet, haj- és bőrszínt, pénzt stb.

A zsidóság azt tanítja, hogy nekünk szellemi örökségünk van. Amikor a bibliai őseink minden elvárást meghaladó jellemet mutattak, akkor ez örökre belénk ivódott. És ez a „genetikai kód”, metafizikai értelemben mindannyiunkra hagyományozódik, és ez adja meg számunkra azt az erőt, amely segít abban, hogy elődeink erkölcsi és szellemi magaslatába emelkedjünk.

Ehhez nem pénz vagy látványos tehetség kell, hanem szív, ami a zsidóságért dobog.

Szeretném elmondani, hogy hatalmas erővel rendelkezünk, az őszinteség és a másokkal való valódi törődés erejével. Csak rajtunk múlik, hogy mit kezdünk vele.  A mi feladatunk, hogy ezt valósággá változtassuk. Nem szabad elkeseredni.

A Rabbi