Színtévesztés és a zsidóság

A.Rabbi
2022.11.23.

Tisztelt Rabbi, a férjem erősen színvak, ami nagy nehézséget okoz neki az élet számos területén. Meg tudná mondani, hogy egyesek miért színvakok, és jelent ez bármit is a vallási élet szempontjából? Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést.

Azzal kezdem, hogy nem vagyok szakorvos, tehát mély ismereteim nincsenek arra vonatkozóan, hogy miért alakul ki ez a betegség.  Legjobb ismeretem szerint, a színlátás zavarainak többféle típusa van. A leggyakoribb ezek közül a piros-zöld színes tévesztése, ami legtöbbször öröklött betegség, de lehet a retina, a látóideg, vagy a színérzékelésben érintett magasabb látóközpontok sérülésének következménye is. Javaslom, keressenek fel egy szakorvost, és biztos hatékony választ fog adni a kérdésre.

A zsidóság tekintetében viszont, a Micvák/parancsolatok megtartása és az azokra való odafigyelés szempontjából, nincs jelentős különbség azok a személyek között, akik, színvakok vagy rendes látással bírnak.

Biztos van pár dolog, ami megnehezíti a vallási élet megtartását azzal, hogy nem tudja ellenőrizni a különböző színeket, pl. Tóra kivételnél a változó színű Tóra takarók miatt, vagy a Szukkoti négy fajta növény pontos kiválasztásában, vagy akár az otthoni háztartás vezetésekor.

De összességében azt tudom mondani, hogy vallási értelemben teljes életet tud élni az, aki színtévesztéssel vagy színvaksággal született.

A Rabbi