A labdarúgó világbajnokságon túl

2022.11.27.

Izraeli sikerek és csalódások füvön és parketten

Bár az elmúlt hét a sportban már a labdarúgó világbajnokságról szólt, s ez nem változik december közepéig, azért akadt számos egyéb fontos esemény. Éppen e hét végén rendezik a Davis Kupa döntőjét, de az izraeli szurkolók is izgulhattak kedvenceikért. Utóbbit leginkább a kosarasoknál tehették meg, de azért ők sem maradtak labdarúgás nélkül.

A labdarúgó világbajnokságról most csak röviden: már az első fordulóban is láthattunk számos meglepetést, elég az argentinok, vagy éppen a németek vereségére gondolni. Feltűnő, hogy a játékvezetők – felsőbb utasításra nem tolerálják az időhúzást, mert azt kegyetlenül „behajtják” a játékosokon és rendszeresek a(z akár bő) tízperces hosszabbítások a félidők végén. Az is látványos, ahogy a sporik – akár VAR (video assistant referee), azaz videóbíró szobával is kiegészülve – lelkesen segítik az ázsiai csapatokat. (Igaz, talán nem meglepő, emlékezhetünk, 2002-ben konkrétan becsalták az akkori társházigazda Dél-Koreát az elődöntőbe.)

Mint arról már beszámolhattunk, az izraeli turisták is beléphetnek Katarba. Nos, akik kóser ételeket akarnak enni, azok is megtehetik. Két rabbinak, a New York-i Marc Schneiernek és az isztambuli lubavicsi küldöttként szolgáló Mendy Chitriknek köszönhetően sikerült megállapodni a katari kormánnyal egy kóser catering felállításáról.

Az izraeli válogatott két mérkőzést is játszott otthon a vébé előtti héten. Zambia ellen a 21. percben szerzett vezetést Izrael, majd három perccel később már kettő volt az előny. A második félidőben az a Kangwa szépített, akit az izraeli, még inkább a Maccabi Haifa szurkolói jól ismernek, hiszen ő abban a Crvena Zvezdában játszik, amelyet kiverve jutott a Haifa a BL-be. Tíz perccel később pedig már egyenlítettek is a vendégek, akik az utolsó percben öngólt vétettek, majd a ráadásban kaptak még egyet. Így Izrael 4-2-re nyert.

Néhány nappal később minden szinte teljesen fordítva történt: Ciprus vezetett 2-0-ra a 24. percben a HaMoshava Stadionban, Petah Tikván. Majd az izraeli válogatott egyenlített bő egy óra játék után – két perc alatt szerzett két góllal. Ezúttal viszont már csak egy gól esett, tíz perccel a zárás előtt, amelyet a vendégek szereztek (2-3).

A fiúk U19-es válogatottja remekül kezdte az Eb selejtezők első körét, mert biztosan, 4-0-ra verte Finnországot. Mint később kiderült, az elszámolásnál sokat számított a gólkülönbség. A második körben Feröer-szigetek ellen egy 2-0-s siker következett, míg az utolsóban egy 3-0-s zakó Horvátországtól. Izrael, a horvátok, a finnek egyaránt 6 ponttal zártak, utóbbiak „csak” 2-1-re verték a horvátokat, így az egymás elleni eredmény – pontosabban azokon elért gólkülönbség miatt ők maradtak le a továbbjutásról.

Az izraeli U19 válogatott

A továbbjutásról, amelyre az első két fordulóban elszenvedett sima vereségek (németektől 5-0, Ausztriától 3-1) ellenére az U19-es lányoknak is megvolt az esélye. Náluk ugyanis három együttes lépett tovább. Az utolsó mérkőzésen ugyanis egy pontot gyűjtő ukránok ellen léptek pályára, s győzniük kellett… volna. Hiába játszottak 40 percet emberelőnyben, nem sikerült gólt szerezni, maradt a 0-0.

Az izraeli lány U19

A kosarasoknál még csak a világbajnoki selejtezőknél tartanak, eddig sem volt túl sok esély arra, hogy Izrael kiharcolja a részvételt, most nullára csökkent az esély. A válogatott előbb Szlovéniától kapott ki hazai pályán 75-62-re úgy, hogy utoljára az első negyed végén vezetett. Majd Svédországban maradt alul 71-68-ra – itt legalább az utolsó percekig volt remény.

Továbbra sem megy idegenben Maccabi Tel-Avivnak az Euroligában és még mindig várni kell az első vendégként elért sikerre. A Baskonia otthonában simán (116-87), míg Belgrádban elsőre csak az utolsó negyedig, másodjára végig is nagy csatában, a Partizanntól (96-88), míg a Crvena Zvezdától (69-68-ra) kapott ki. Ráadásul odalett a hazai veretlenség is, Barcelona tudott nyerni Tel-Avivban (79-86), s a hónap egyetlen győzelmét az Olympiakosz ellen aratta az együttes egy parádés utolsó tíz perccel (90-84).

 

Eddig méltatlanul hanyagoltuk a többi férfi kosárlabda együttes nemzetközi kupás szereplését, ezúttal pótoljuk e hiányosságot.

Az előző szezonban némi meglepetésre az izraeli bajnoki címet megnyerő Hapoel Holon a Bajnokok Ligájában vitézkedik, s szinte biztos, hogy folytathatja. Az utolsó két fordulóban csak az a kérdés, hogy rögtön a felsőházba jut-e, vagy azért még kell újabb meccseket vívnia. A holoniak az első körben, hosszabbításban nyertek Varsóban, majd otthon győztek nagy csatában a belga Oostende ellen és csak kilenccel verték a Galatasaray-t. Csak, ugyanis Törökországban 13-mal kaptak ki, így az egymás elleni összevetésben a szintén három győzelemig jutó törökök állnak jobban.

Az Európa Kupában a három győzelem mellé két vereséget begyűjtő Hapoel Tel-Aviv esetében nem lehet kérdés, hogy folytathatja-e a rájátszásban, hiszen a 10 csapat közül 8 megteheti. A kérdés csak az, hányadik helyen jut majd a playoffba, de az még messze van.

 

A hölgyek Európa Kupájában a Ramla ismét győzött, ezúttal Bulgáriában és a Pécs mögött a második. A holoni hölgyek a Sepsitől oda-vissza kikaptak, másik két meccsüket megnyerték, így bizakodhatnak, hogy odaérnek a második helyre és továbbjutnak.

A Maccabi Ashdod ismét vereséget szenvedett és az eddigi egyetlen győzelem után az utolsó két fordulóban mindenképp nyernie kell, ha továbblépne. A Ramat Hasharonnak nincsenek már ilyen gondjai, ugyanis mind a négy meccsét elveszítette. Vélhetően nem vigasztalja őket, hogy kétszer is csak nagyon kevésen múlt.

És akkor ezúttal legyen egy új sportág is: a férfi röplabdázók Challange Kupájában a Maccabi Tel-Aviv kétszer is 3-1-re győzött a Kazincbarcika ellen és bejutott a legjobb 16 közé.