Jákob álma

Orbán Anna
2022.11.28.

Készítsd el a saját mesédet! Válassz egy neked tetsző választ a kérdések után, vagy találj ki másik megfejtést!

Emlékeztek Jákobra? Ő az, aki Izsák és Rebeka másodszülött ikerfiaként látta meg a napvilágot, kapaszkodva a testvére sarkába. Ézsauval sokat torzsalkodtak, ahogy azt a testvérek általában teszik. Rebeka inkább a kisebbik fiát, Jákobot szerette jobban, az apjuk viszont Ézsaut érezte magához közelebb. Ézsaunak elsőszülöttként járt a különleges apai áldás, ám Rebeka segítségével azt végül Jákob kapta.

Szerinted Izsák miért szerette jobban Ézsaut?

  1. mert ő született először
  2. mert remekül főzött
  3. mert kedvesebb volt vele, mint Jákob

Rebeka amikor várandós volt, érezte a méhében a tusakodást, anélkül, hogy tudta volna, hogy ikreket vár. Az Örökkévaló elárulta neki, hogy két nemzetet hordoz és az idősebb szolgálni fogja a fiatalabbat, ezért segítette a kisebbik fiát a nagyobbal szemben. Ugyan Jákob született később, az Örökkévaló akarata szerint lett övé az áldás.

Ézsau hamar rájött, hogy kijátszották, így testvére keresésére indult, aki addigra már menekülőre fogta, tudván, hogy a bátyja jogos haragja jó ideig nem csillapodik majd.

Elindult Jákob csak úgy, magában. Ment Háránba, ősei földjére. Hosszú út állt előtte, sietett, ahogy a lába bírta.

Szerinted hogy menekült Jákob?

  1. gyalog
  2. szamárháton
  3. tevén

A fejében csak úgy kavarogtak a gondolatok. Egyrészről menekülnie kellett a testvére elől, másrészről feleséget kellett találnia magának és abban a pillanatban egyik sem tűnt egyszerű küldetésnek. Ahogy ment, leszállt az este. A csillagok világították meg az eget, éppen csak annyira, hogy Jákob lássa a földet, ahol le kell pihennie. Fáradt és álmos volt, így ahol volt, ott dőlt le. Körbenézett, valamit keresett a feje alá.

Szerinted mit szeretett volna Jákob?

  1. egy jó ölnyi szalmát
  2. puha füvet
  3. meleg állatszőrt

Miután mást nem talált, az ott lévő kövek közül kellett választania. “Ez hatalmas, ez szúrós, ezen valami fura zöld dolog van” – válogatott a kövek közül, míg végül talált egy megfelelőt.

Ahogy a követ a feje alá húzta, már el is aludt. Rögtön álmodni kezdett. Egy hosszú-hosszú létrát látott maga előtt, az alja a földön állt, pont mellette, a teteje meg a mennyekig ért. A létrán angyalok jöttek le és mentek fel, a föld és a mennyek között.

 

Szerinted hogy közlekedtek az angyalok?

  1. lebegtek a létra mellett
  2. sétáltak a létrán
  3. repültek, a létrába csak kapaszkodtak

Álmában megjelent az Örökkévaló és beszélt hozzá. Megígérte neki, hogy a föld, amin fekszik, az övé és gyermekeié lesz. Északra, keletre, nyugatra és délre is a népé lesz az ország. Biztosította róla, hogy utódai száma, mint a föld pora, annyi lesz. Megígérte, hogy megtartja és megőrzi Jákobot és visszahozza majd erre a földre.

Jákob tudta, amikor felébredt, hogy az Örökkévaló volt vele az éjjel. Szent hely volt az, amit meg kellett jelölni. Így olajat öntött a kőre és egy oszlopra helyezte. Elnevezte a várost Bet-Elnek, azaz az Isten házának, mert az Örökkévaló jelen volt ott.

Jákob folytatta az útját Háránba hogy találkozzon a rokonaival és remélhetőleg a leendő feleségével is.

Szerinted Jákob hogy érezte magát az álma utáni napon?

  1. boldog volt, mert az Örökkévaló beszélt hozzá
  2. megnyugodott, mert tudta, hogy találni fog feleséget és a testvére sem kapja el
  3. hiányzott neki az anyukája

Ismered a Jákob lajtorjája játékot?

Készítsd el  kartonpapírból, vagy egyformára vágott falécekből ragasztó, rajzszög és szalag, segítségével.

Itt találod a videót: