„…..Halljátok csak azt az álmot……(I.M. 37/6.)

2022.12.16.

József életében fontos szerepet játszottak az álmok.  Álomfejtései megfelelő időben történnek és beteljesültek. Az „álomfejtés titkát” ő maga fedte fel: „nemde Istennél vannak a megfejtések”? (I.M. 40/8) József álomfejtései öncélúak voltak, hiszen nem anyagi vagy bármi más érdekből tárta fel az álmok értelmét.  Ha felkérésre tette, abban prófétai elhivatottság volt. A Tóra disztingvál „igaz” és hamis próféták között.

Talmud Brahot 56A-ban olvasunk egy érdekes esetet: “Bár Hádjá álomfejtő volt. Az, aki pénzt adott álmának megfejtésére, annak jóra fejtette meg álmát. Aki viszont nem adott pénzt, annak rosszra. Ábájé és Rává mindketten ugyanazt álmodták.  Ábájé adott neki pénzt, Rává nem adott. Mondták Bár Hádjának az álomfejtőnek: „álmunkban ezt a verset mondtuk:

“barmod a szemed előtt lesz levágva, de nem eszel belőle” ( V.M. 28/31).

Kérték fejtse meg álmukat. Bár Hádjá erre, külön-külön behívta őket magához. Rávának ezt mondta: az üzleted megbukik, elveszted a pénzed, és a szíved szomorúsága miatt nem lesz kedved enni sem. Ábájénak pedig a következőt: az üzleted menni fog, és örömöd miatt nem tudsz majd enni, de nem is akarsz majd enni, mert jóllaksz örömöddel.

Ábájé és Rává ezután mondták Bár Hádjának: Még ezt is mondtuk álmunkban:

 „…fiakat és lányokat fogsz nemzeni, de nem lesznek a tieid, hanem fogságba mennek” (uo. 41).

Bár Hádjá ezt mondta Rávának: álmod üzenete egyszerű: ami rossz az álmodban, az valósul meg. Ábájénak azt mondta: fiaid és lányaid megsokasodnak és messze földön házasodnak, ezért tűnik majd úgy neked, mintha fogságba kerültek volna”.

Zohár 182b. szerint az Örökkévaló az ember teremtésekor felhasználta Metatron angyal segítségét. Ezzel angyaltársai fölé helyezte, felébresztve azok irigységét. Ez a féltékenység eredete, mely átterjedt az emberekre is.  Metatron hatással volt Józsefre és őrangyalként vigyázott rá.

Talmud Bölcsei érdekes és különös következtetést vonnak le József képességéből!

Szanherib, Asszír birodalom királya ie. 701-ben elrendelte  Jeruzsálem invázióját. Hadserege erős menetben, tíznapi járóföldet tett meg erőltetett menetben, hogy minél hamarabb elérjenek a városhoz. Megérkezve Jeruzsálem falai elé, a király csillagjósai a csillagok állásából olvasva, azt tanácsolták: Most támadj, mert ma elfoglalod. Holnap már nem!” A király nem hallgatott rájuk. Fáradtnak látta katonáit a támadásra. Jobbnak látta, ha éjjel kipihenik az út fáradalmait és másnap megújult erővel vetik be magukat az ostromba. Felment a Zion hegyre és megszemlélte a várost. Elcsodálkozott, mert a város kicsinek tűnt szemében. „Hát ezért hoztam egész hadseregem? Holnap, ha minden katonám, csak egy követ emel ki a város falából, „volt Jeruzsálem, nincs Jeruzsálem!”. A csillagjósok  azonban tudtak valamit, amit József is tudott: „ Nem-e Istennél van a megfejtés? „  (I.M 40/8). Aznap éjjel járvány tört ki és Szánherib majd egész hadserege magsemmisült. (Talmud Szánhedrin 95a.)

 „ Íme, nem szunnyad s nem alszik Izrael őrzője” ( 121. Zsolt/4.)

Zohár 183b:  Rabbi Hijá és rabbi Josze rabbi Simon előtt voltak. Rabbi Hijá azt mondta: Tanultuk, hogy a megfejtetlen álom olyan, mint az olvasatlan levél. Erre rabbi Simon így magyarázta: Az álom, akkor is megvalósul, ha „olvasatlan levél”! Minden egyes dolog, mielőtt a világra érkezik, hírt adnak felőle, hírnök által terjed a világban. Ezért van írva: „ Mert semmit sem cselekszik az én Uram, az Örökkévaló, míg meg nem jeleníti titkát az ő szolgájának a prófétáknak.” (Ámosz. 3/7) Egykor voltak próféták. Mióta kihalt a prófécia, helyüket a bölcsek vették át. Ha bölcsek sincsenek, a hírt álomban adják tudtunkra , és az ég madarai adják hírül.” Miért „pont” az ég madarai?  Erre vonatkozik: „… és az ő beszédeit nem hallgatják ( nem értik) meg.” (Préd. 9/16.)

 

….Hát, nem lettünk okosabbak az álmok jelentése, megfejtése tekintetében!