Hanuka kisokos

Orbán Anna
2022.12.19.

Hány napig tart Hanuka?

Hanuka ünnepe nyolc napos. A napokat estétől estéig számoljuk, tehát vasárnap az első este és hétfőn az első nap. Számold ki, milyen napra esik Hanuka utolsó napja!

A Hanuka mindig decemberben van?

Hanuka első napja a zsidó naptár szerint Kiszlev 25-e. A zsidó naptár egyszerre nap-naptár és hold-naptár is. A hónapok a holdciklushoz igazodnak, amit úgy tudsz követni, hogy ha teliholdat látsz, az a hónap közepét jelzi. A szökőév és a szökőhónap kiegyenlíti az eltérést a polgári naptárral, ami nap-naptár. Így Kiszlev hónap mindig télre esik, így Hanuka lehet november végén, decemberben, vagy január elején. Nézz fel a Holdra Hanukakor! Fogy, vagy éppen telik?

Mi Hanuka története?

Ez egy Izrael területén játszódó háborús történet. Júda Makkabi és négy testvére lázadást indított az asszír görögök ellen, akik az i.e. II. században elfoglalták Jeruzsálemet. A makkabeusok nyertek és visszaszerezték a Szentélyt, amit a görögök kiraboltak és megszentségtelenítettek.  Kitakarították, kikóserolták és meggyújtották a menórát, de csak egy éjszakára elegendő kóser olajat találtak. A csoda az volt, hogy az a kevés olaj nyolc éjszakán át tartott, így a makkabeusoknak elég idejük volt több olaj előállítására. Ennek a történetnek köszönhetően nyolc éjszakán át ünnepeljük Hanukát. Mi a különbség a menóra és a hanukia között?

 

Milyen olaj készült nyolc napig?

Préselt olívaolaj. Az olajfáról leverik, lerázzák a termést, összegyűjtik. Kövek között kipréselik az olívabogyót. Az így keletkező folyadék kettéválik, alulra kerül a nehezebb víz, felülre pedig a könnyebb olaj. Azt leszűrik és hordókba, vagy üvegekbe adagolják. Az olajat nem közvetlenül égetik a lámpában, menórában, vagy hanukiában, hanem egy kanócot tesznek bele, ami átitatódik olajjal és így ég el.

Milyen termésből lehet még olajat préselni?

Hanuka, Chanuka, vagy Hanukka?

A héber betűk átirata a Hanuka szó és ez áll a legközelebb a magyar helyesírás szabályaihoz. Mindhárom írásforma előfordul. Het, nun, vav, kaf, héj betűkből áll a Hanuka szó. Mi rímel a Hanuka szóra?

Hanuka mennyire fontos ünnep?

Hanuka nem tórai ünnep, hanem egy történelmi eseményre emlékezünk. Nem főünnep, mint Ros há Sáná, Jom Kipur, vagy Pészáh. Az időszámítás szerinti ötödik században már létezett a Makkabeusok könyve, amiben a történet található. Hanukát először kétezer éve ünnepeltek más formában, mint a zsidók manapság. Neked melyik a kedvenc ünneped?

Mit jelent a Hanuka szó?

Felavatást, felszentelést. Mit szenteltek fel a zsidók?

Hogyan gyújtunk?

A hanukia egy nyolc plusz egy ágú gyertyatartó, azaz menóra. Minden nap meggyújtjuk a szolga gyertyát, majd azzal a napok számának megfelelő számú gyertyát, balról jobbra. A gyertyákat nem szabad elfújni, maguktól kell leégniük. Számolj! Hány gyertyát használunk el hanukakor?

Hanukakor ki kap ajándékot?

A gyerekek mindenképp. Családonként változnak a szokások, van, ahol minden nap kapnak apróbb ajándékot a gyerekek, van, ahol az első nap egy nagyobbat, a többi napokon kisebbeket. A “hanuka gelt”, azaz hanuka pénz is az ajándékozás egy formája.

Szerinted hogyan kapjanak a gyerekek ajándékot Hanukakor?

 

Na jó, de mit eszünk?

Olajban sültet, hagyományosan fánkot, az olaj csodája miatt és sajtot Judit miatt. Eszünk krumplit is, azt ugyan még a Makkabeusok idejében nem ismerték, de az idők során hagyománnyá vált főleg az askenáz konyhában a hanukai burgonyalepény, azaz a latkesz. A bátor Judit történetét ITT olvashatjátok. Neked melyik a kedvenc hanukai ételed?

Trenderli, vagy tenderli?

Trenderli, azaz a négy oldalú pörgettyű. A görögök megtiltották a Tóra tanulását. A zsidó gyerekek az utcán pörgettyűvel játszottak, hogy a katonák jövetelére figyelmeztetni tudják a Tórát tanulókat. A négy oldal betűi:

NUN, Nesz, azaz csoda

GIMEL, Gadol, azaz nagy

HÉJ, Hájá, azaz történt

SIN, Sám, azaz ott, ha bárhol máshol vagyunk

PÉH, Po, azaz itt, ha Izraelben vagyunk

Tudod a trenderli játék szabályait?

 

Hanukai receptek

 

Datolya trenderlik

Készítsünk mutatós trenderliket datolyából. Vegán módon is készíthető, a fehér csoki helyett fondanttal.

Hozzávalók:

  • – 8 db közepes datolya
  • – 6-8 db ropi
  • – 2 evőkanál mogyoróvaj
  • – 8 db nyers pekándió
  • – 10 dkg fekete csokoládé
  • – 3 dkg fehér csokoládé

A kimagozott datolyát szétnyitjuk, belekenünk egy kis adag mogyoróvajat, alulra illesztjük a fél pekánt. Beletesszük a ropit és bezárjuk egy fél datolyával. A fekete csokoládét megolvasztjuk és beleforgatjuk a datolyákat. Sütőpapírra tesszük és hűtjük egy-két órát. A megolvasztott fehér csokoládét egy zacskóba kanalazzuk és megírjuk a trenderliket. Hűtőben dermesztjük.

Lisztmentes sajttorta

Ez a torta nagyon egyszerű és rengeteg tojás kell hozzá. előnye, hogy nem kell semmit mérni, csak a turmixgépet kell utána elmosni és viszonylag gyorsan készen van. Hátránya, hogy csak hat-nyolc óra hűtés után az igazi, és hogy nagyon gyorsan eltűnik.

Hozzávalók egy 25 cm-es tortaformába

  • – 4 dl cukrozott sűrített tej
  • – 4 dl tejszín
  • – 7 db tojás
  • – 250 gramm sajtkrém
  • – 250 gramm mascarpone
  • – 1 kk vanília

Egy 25 cm-es sütőformát beolajozunk és két sütőpapírral kibélelünk. A papírt ne hajtsuk le, maradjon túllógva a formán. 180 fokra melegítjük a sütőt. A sűrített tej felét a turmixba öntjük. A feltört tojásokat lassan ráengedjük, majd a tejszínt, a vaníliát és a krémsajtokat. Összeturmixoljuk. A maradék sűrített tejet szép lassan a keverékbe kanalazzuk és pulzálva eldolgozzuk. A keveréket lassan a kibélelt formába öntjük és az előmelegített sütőbe tesszük. Ahogy a torta sül, a szélei megemelkednek, ettől ne ijedjünk meg, ezért hagytuk a sütőpapírt nagyobbra. Sötétebb aranybarnára sütjük a tetejét, kivesszük és szobahőmérsékleten két óra alatt kihűtjük, majd a hűtőbe tesszük akár egy éjszakára is. A végeredmény elképesztően finom, krémes, gazdag sütemény lesz.

 

Boldog Hanukát kívánok!