Hatodik osztályos diákoknak szóló zsidó hittankönyvet mutattak be Kishalason

Kovács Szilárd
2022.12.22.

Újabb hittankönyvvel bővült a hazai zsidó kulturális és oktatási élet. A Zsidó hittankönyv VI. – Légy erős és bátor! című kötetet a Kiskunhalasi Zsinagógában mutatták be. A magyar kormány támogatásával megvalósuló tankönyv különleges grafikai megjelenésének és tartalmi kidolgozottságának köszönhetően játékosan és szórakoztató formában mutatja be a judaizmus történetét, vallási hagyományait az ifjúságnak. A hiánypótló kiadvány szerzője, ahogyan a korábbi öt kötet esetében Prof. dr. Róna Tamás főrabbi, akinek munkáját Vasadi Péter vallástanár, Galuska László Pál irodalomtörténész, Majoros Gyula képzőművész, Csikós György grafikusművész és Mezei Mónika történész segítették.

 

A rangos bemutatón részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Feldmájer Péter, a Mazsihisz közép-magyarországi területi csoportjának elnöke, Bányai Gábor kormánybiztos, Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere, Ritter Nándorné, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke és Seffer Attila plébános.

„A történelem- és a hittankönyvek egyrészt tanítanak, másrészt sok tekintetben nevelnek. A múlt megismertetése mellett arra tanítanak, hogy a jövőbe a hit, a közösség és a hagyományok megőrzésén át vezet az út. A jelenlegi értékválságban lévő világban csak azok a nemzetek, népek és egyházi közösségek maradnak fenn, akik nemcsak megőrzik, de tovább is adják hagyományaikat. Azok azonban, akik beolvadnak, akik a hitet, a tanítást és a parancsokat feladják, azok előbb vagy utóbb el fognak tűnni. Hiszek abban, hogy a magyarországi egyházi közösségek, legyenek azok a keresztény vagy a zsidó szervezetekhez tartozó felekezetek, ha továbbra is kitartanak a hagyománytisztelet és az istenhit mellett, akkor az biztosan a megmaradásukat szolgálja. Ebben is segíthet a most megjelent kiadvány” – mesélte Soltész Miklós.

„A hittankönyv címe is utal arra, hogy a világban most valóban mindenkinek erősnek és bátornak kell lennie, hiszen úgy a zsidó, mint a keresztény közösségeket komoly kihívások, fenyegetések érték az elmúlt években Európában és a kontinensen kívül is. A ZSIMA oktatásban való részvétele, a gyermekekkel és fiatalokkal, a magyarországi és már a határon túli magyar zsidó közösségekkel való tevékenységük minden támogatást megérdemel” – vélekedett Szalay-Bobrovniczky Vince.

 

.Szeretném megköszönni Soltész Miklós államtitkár úrnak, akit 10 évvel ezelőtt a MAZSIHISZ elnökével kerestünk fel, mert arról álmodtunk, milyen csoda lenne az oktatás nagy színpadára belépni. A kötelezően választható hit és erkölcstannal megkaptuk ennek a lehetőségét, és államtitkár úr az ügy mellé, mellénk állt és a magyar kormány támogatásával évről évre, most már lassan tíz éve jelennek meg a kötetek. Nagyon hálás vagyok, köszönjük szépen. Szeretném megköszönni a magyar kormánynak és Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár úrnak az újra magára talált neológiának nyújtott segítséget és támogatást, hogy ez a hatodik könyv is megjelenhetett.” – mondta Prof. dr Róna Tamás főrabbi.

Galériánk itt tekinthető meg:

A fotókat Horváth Márton készítette, fotókredit: ZSIMA/Hortváth Márton