A Hanukáról másképpen!

2022.12.23.

Brájta Megilát Táánit tanítja: „Kiszlév hónap huszonötödik napján kezdődik Hanuka és nyolc napig tart”. A makkabeus felkelés  ie.167-ben történt. Az ünnep történelmi háttere a szír-görögök elleni harci siker. A zsidók mégsem azt ünneplik! A zsidók a fényt, a megvilágosodást ünneplik I-ten parancsát követve, akinek, még az ember megteremtése előtt elhangzott első parancsa ez volt: „Legyen világosság” (I.M.1/3.)

A makkabeusok kemény katonaünnepét mi apró gyertyákkal üljük meg. A véres csaták emlékére mi csepp lángokat gyújtunk. Mi fénnyel harcolunk és nem dárdákkal! Mi nem a kardot ünnepeljük, hanem a világosságot!” (Moed Katan 32.b.)

Rává kérdi: Ha annyi pénzed van, hogy választani kell a szombati kiddus-bor és hanukai gyertyák között, akkor mi a teendő? A kiddus erősebb, mert gyakoribb? Vagy a hanukai gyertya, a csoda hirdetése miatt?…A hanukai gyertya az erősebb”.  (Sábát 23b)

A hanukai gyertya meggyújtása kellemes parancs, ugyanakkor az embernek úgy kell teljesítenie, hogy áthassa a csoda történelmi élménye. Az ünnepet hassa át I-ten dicsősége, a hála az zsidókért tett csodákért”! (Rambam Hilhot Hanukka 4:12)

 

A világon minden múlandó és romlandó. Ez mindenre érvényes, még az ideákra is, mert idővel minden elveszíti erejét és vitalitását. A Ḥanuka gyertyák meggyújtáskor, a pillanat, amikor a pici lángok világítani kezdenek, akkor és ott évről évre megvilágosodik előttünk, hogy az I-tenbe vetett hit soha sem fogy. Éppen ellenkezőleg, a nehézségek és a környező sötétség ellenére továbbra is fennáll, sőt virágzik is. A Tórában kifejezett tiszta szellemiség örök, és folyamatosan növekszik, ahogy az ünnepi estéken. Minden nap egy-egy gyertyát hozzáadva az utolsó estéig, amikor nyolc gyertya világít. ( Peniné Háláchá 11/ 2)

 

Ie. 164-ben, amikor a zsidók vezére Juda Makkabi kihirdette: „Győztünk!”, rögtön azután imára emelkedett és ezt mondta:

Mindenható Isten! Seregek ura! Megsegítettél bennünket, győzelemre vitted árva népedet. Én csak azt kérem tőled:  légy továbbra is a kevesekkel, ha sokak ellen harcolnak, gyengékkel, ha erősek ellen küzdenek, tisztákkal, ha a tisztátalanok ellen védekeznek, az igazakkal, ha kardot emelnek az elnyomók ellen!” (Makkabeusok könyve)

…és ez beszívódott a zsidók tudatában és annak tudatában gyújtják meg évről évre a remény mécseseit, amit a zsoltár hirdet:

Az igazság nem némulhat el, amikor szólnotok kell, az egyenesség nem görbülhet, embertáraitok és a világ megítélésében!” ( 58.Zsolt.)

Igen! Hanuka nyolc estéjén a remény mécseseit gyújtjuk meg. De minden nehéz helyzetben, a sötét reményteleség nyomasztó pillanatában nem kell Hanukára várni! Az év legsötétebb élethelyzetében, gyújtsuk meg bátran tudatunk mécseseit. Mert a Hanuka csodája nem csak nyolc napig tart!

Bármikor lehet Hanuka, az év bármely napján, amikor szükségünk van reményre és bátorításra! Ez is a Hanuka csodája!