Besa Adrián: Ez valóban a fény ünnepe volt

Kovács Szilárd
2022.12.23.

Petrovits Péter rabbi tartott hanukai ünnepséget Szatmárnémetiben a Magyarhoni Zsima Imaegylet támogatásával. A rabbi Hanuka első napján, december 18-án utazott ki a leginkább magyarok lakta határmenti településre, ahol a helyi zsidó közösségnek nincs saját rabbija. Hitéletük megélésében hosszú ideje a ZSIMA nyújt támogatást, ahogy több romániai és kárpátaljai településen is. Az eseményről készült fotókon jól látszik, hogy Hanuka fényei hosszú idő után újra reményt és hitet hoztak a gyülekezet életébe.

„A ZSIMA egyik kiemelt célja, hogy a határontúli, magyarajkú zsidó közösségeket felkutassa és segítse hitéletük megélésében. Szatmárnémeti közössége különösen kedves számunkra. Régóta támogatjuk ezt a nagymúltú, még most is több száz hívet számláló gyülekezetet és a jövőben is számíthatnank ránk. Külön boldogság, hogy a Hanuka fényei is segítségünkkel lobbanhattak fel Petrovits rabbi példaértékű szolgálatával” – mesélte a Prof. dr. Róna Tamás főrabbi.

Besa Adrián, a helyi zsidó hitközösség vezetője hosszú ideje jó kapcsolatot ápol a ZSIMA-val és annak elnökével.

„Régóta vagyunk kapcsolatban a ZSIMA-val. A kezdetek óta számtalan dologban segítettek bennünket mind tárgyi, mind lelki értelemben. Különleges ünnep volt ez a mostani, ugyanis hosszú idő után újra méltó módon élhettük meg zsidóságunkat. Korábban farkasordító hideg volt nálunk, de a ZSIMA-tól kapott hűtő – és fűtőberendezésnek köszönhetően idén családias, meleg környezetben ünnepelhettük a Hanukát. Nehéz szavakkal kifejezni amit én és a szatmárnémeti zsidóság megéltünk Petrovits rabbival, ez valóban a fény ünnepe volt” – mondta Besa Adrián.