Júda változása

2022.12.30.

Akkor apám, a te szolgád ezt mondta nekünk: Ti is tudjátok, hogy csak két fiút szült nekem a feleségem”. (1Mózes 44:27)

Lélegzetelállító pillanatok, amikor Júda közelebb lép József, Egyiptom alkirálya trónusához és elmondja azt a beszédét, amivel meggyőzi, hogy kimondhatja már: ő, József a testvérük. Úgy tűnik, Júda – Lea negyedik fia a hat közül – Benjáminért való könyörgése megnyitja József szívét.  Van azonban egy másik pillanat is, ami megteremti az együttérzést: „A feleségem két fiút szült nekem” – idézi Júda az apját. Jákob ebben a kijelentésében lemondott három feleségéről és a velük közös gyermekeiről, kizárólag kedvenc feleségére, Ráchelre és két közös fiukra összpontosítva. Minden bizonnyal ez a lényege annak a dühnek, amelyet a testvérek mindvégig József iránt éreztek – a méltánytalanság érzése, amely arra késztette őket, hogy testvérüket először a gödörbe dobják. Júda szavai együttérzésre késztetik Józsefet.

Hogyan mehetek vissza az apámhoz, ha a fiú, Benjamin nincs velem? Hagyd, hogy ne lássam azt a rosszat, ami apámat érné!

– könyörög Júda, aki leckét kapott, milyen egy fiú elvesztése. Valójában ő kettőt veszített el, Ért és Ónánt korai haláluk miatt. (1.)

François Pascal Gerard (1770-1837): József és testvérei. Angers, Musée des Beaux-Arts

Felesége halálával Júda megtudja, milyen elveszíteni egy feleséget (2.), valamint azt is, milyen, ha becsapják. Ahogyan apja, amikor házasságot kötött Ráchel helyett Leával, úgy Júda is rájön: anélkül volt Tamárral, hogy tudta volna, kicsoda ő. (3.)

Megtapasztalja, milyen érzés megvédeni legfiatalabb fiát, Selát, miután oly sok szeretett embert veszített el. Megtanulja azt is, milyen szembenézni valakivel, akit megsértett; ahogy Jákobnak egyszer szembe kellett néznie Ézsauval, Júdának szembe kell néznie Tamárral és be kell ismernie vádját, miszerint megtagadta tőle azt, ami az övé. Úgy tűnik, Júda leckét kapott abból, milyen Jákobnak lenni. Talán az I’stentől kapott különös nevelés az, ami képesé teszi Júdát Jákob hangján megszólalni: „A feleségem két fiút szült nekem.” Megtanulta, hogyan álljon az apja helyébe. Annyira megtanulta, hogyan kell ezt csinálni, hogy apja helyzete most összetöri Júda szívét. Talán ez az, amit József lát, ami miatt sírni kezd.

Júdában egy más embert lát: ez az új Júda soha nem dobhatta volna gödörbe Józsefet, mert ez a Júda most képes elképzelni mások szenvedését.

 

Jegyzetek: 

(1.) 1Mózes 38: 6-11

(2.) 1Mózes 38: 12

(3.) 1Mózes 38: 13-26