A könyvkiadó, ami a holokausztra szakosodott

2023.01.02.

Az Amsterdam Publishers 2014-ban adta ki első holokauszt visszaemlékezés témájú könyvét, 2019 óta pedig kizárólag ilyen kiadványokkal foglalkozik. A cég alapítója Liesbeth Heenk azt mondja, küldetésének érzi, hogy ilyen módon harcoljon az antiszemitizmus- és a holokauszt tagadás ellen.

Az alapító

Liesbeth Heenk (1962-ban született) író és nemzetközileg elismert történész, aki Vincent van Gogh festőművészre szakosodott. 2012-ben létrehozta az Amsterdam Publishers könyvkiadót, amely kezdetben művészeti témájú e-könyveket adott közzé. Két évvel később jelentette meg az első holokauszt visszaemlékezést, ami nagy sikernek bizonyult; 2019 óta pedig csak ilyen tematikájú kiadványokkal foglalkoznak és mára a legnagyobb nemzetközi kiadójává vált a holokauszt témájú memoároknak. Könyveik megjelennek angol, albán, cseh, holland, héber, francia, német, olasz, szingaléz, spanyol, lengyel, román, szlovák, ukrán, kínai és japán nyelven.

„Hiszem, hogy nagyon nagy ereje van a túlélőktől olvasni a történeteiket. Ezeknek el kell hangoznia, hogy nehogy elfelejtsük! Személyes történetekre koncentrálok, mert ezeknek van a legnagyobb hatása és képesek empátiát ébreszteni. Minden áron meg kell őrizni a holokauszt történetét, hogy harcoljunk a tagadás és az antiszemitizmus ellen” – magyarázta Liesbeth Heenk.

Idén szeptemberben, New Yorkban egy parti keretében ismerték el a nő munkásságát, és ünnepelték a kiadó 10. születésnapját. Itt mondott beszédében Heenk elmondta, hogy a legtöbb embernek az az első kérdése hozzá, hogy ugye ő is zsidó?! „Nem vagyok. Egy holland agnosztikus vagyok. Nem vagyok hívő, én a szavak erejében hiszek. A szavak változást hozhatnak. Erős késztetésem van, hogy valami jelentőségteljeset hozzak létre, hogy megváltoztassam a világot, annyira, amennyire egy egyén képes erre. Az elmúlt 10 évben 60 könyvet adtunk ki, de ez csak a kezdet. Csak akkor lesz elvégezve a munkám, ha 6 millió történet el lesz mesélve. Lenyűgöz a szerzők ellenállóképessége, ahogy szembenéznek a múlt traumájával. Felbecsülhetetlen értékű tanítást adnak toleranciából, kedvességből és elfogadásból. Senkinek nincs náluk nagyobb joga keserűnek és dühösnek lenni a világra. Ők mégis visszaszerezték az életüket maguknak „–magyarázta a könyvkiadó létrehozója.

Könyvek

Az Amsterdam Publishers holokauszt túlélők visszaemlékezéseinek megjelentetésére szakosodott, valamint 2. és harmad generációs túlélők könyveire.

Van egy sorozatuk, Zsidó gyerekek a holokausztban címmel, mely olyan történeteket tartalmaz, melynek íróit gyermekként bújtatták Hollandiában és Belgiumban a II. világháború alatt. 2021-ben új műfajjal is elkezdett foglalkozni a kiadó: zsidó fikciós történetekkel, 2022-ben pedig kamaszoknak, fiataloknak szánt könyveket is piacra dobtak, köztük a 16 éves Suzette Sheft könyve, amelyről korábban ITT írtunk!