Lapos-e a Föld?

A. Rabbi
2023.01.04.

Tisztelt Rabbi, nem rég olvastam, hogy a Talmud úgy véli, hogy a Föld lapos, és oszlopok tartják a világot. Erre Ön mit mond? Köszönöm a válaszát.

A Rabbi válaszol:

A Talmudban valójában egymásnak ellentmondó forrásokat találunk, a Föld és az univerzum leírásával kapcsolatban. A legkorábbi forrás, Jóbtól származik, amely így hangzik: “lebegteti a földet a semmiségen” (Jób 26:7) Vagyis egyértelműen kijelenti a Szentírás, hogy a világot nem oszlopok tartják, hanem az űrben lebeg.

Valóban igaz, hogy a Talmud, (Hagiga 12/b) azt tárja elénk, idézem –„a föld oszlopokon áll, amelyek vízen állnak, amelyek hegyeken nyugszanak”, de a Talmudi bölcsek sokszor használtak metaforikus formákat, miszerint a világ egyetlen pilléren nyugszik, amelynek neve “Cádik” – Igaz –, ami azt jelenti, hogy az igazak jelentik a világunk oszlopait.

 A Talmud egyértelműen a világ céljának spirituális mibenlétét mutatja be, nem pedig a csillagászati pozicionálását tárja elénk.

Ami viszont a föld alakját illeti, valóban egymásnak ellentmondó források vannak a Talmudban. Sok helyen említik, hogy a világ olyan, mint egy labda, és amikor az egyik oldalon világos van, a másikon sötét. ( Zohar 10.a) És bizony számos helyen találunk leírást arról, hogy a föld lapos és korong alakú.

De fontos leszögezni azonban, hogy a Talmud véleménye ebben a témában sohasem vallási doktrína kérdése volt. A Szináj hegyen történt Tóra adás, és az ott elhangzott parancsolatok, teljesen irrelevánsak a föld alakját illetően. A bölcsek egyszerűen követték azt, ami akkoriban hihető volt a számukra – de készek voltak meggondolni magukat, ha a bizonyítékok meggyőzték őket annak az ellenkezőjéről.

Így, mint ahogy az Ön kérdése is rávilágit az ellentmondásra a Talmudban leírtak és azzal kapcsolatban, amit ma már tudunk a világról, azonban alapvetően ezek az ellentmondások nem többek, mint vallástörténeti érdekességek a számunkra, és csakis a Talmud korának hiedelmeinek tükröződései, ami arra jó, hogy beszéljünk róluk.

A Rabbi