Ki volt Barbara Walters?

2023.01.15.

2022.december 30-án elhunyt Barbara Walters, az első női hírolvasó-bemondó az amerikai televíziózás történetében. A közkedvelt tévés személyiségnek állandó jelzője volt a “zsidó”. De vajon miért?

Karrier

Barbara Walters 1961-ben kezdte a televíziózást az  NBC-nél, majd két évvel később átigazolt az ABC  News csatornához, ahol végül közel 30 évet töltött. Ötven éven keresztül volt képernyőn az USÁ-ban, ez idő alatt Richard Nixonnal és az őt követő amerikai elnökök mindegyikével készített interjút, de mikrofonja elé állt – hogy csak néhány nevet említsünk- Fidel Castro, Jasszer Arafat, Margaret ThatcherKatharine Hepburn, Sean Connery, Vlagyimir Putyin és ő volt az, aki először megszólaltatta  Monica Lewinsky-t Bill Clintonnal való viszonyáról.

Barbara Walters munkásságát számos Emmy-díjjal jutalmazták, a Hollywood-i hírességek sétányán pedig saját csillagot kapott.

Ronald és Nancy Reagennel

Család

Barbara Jill Walters  1929. szeptember 25-én született Dena  Seletsky és  Louis Abraham Warmwater gyermekeként; három nagyszülője orosz zsidó menekült volt, apai nagyapja pedig Lengyelországban született.

Nem emlékszem, hogy a szüleim valaha is betették a lábukat egy templomba. Apám mindig azt mondta, hogy ő ateista. Az ünnepeket sem tartottuk meg” – írta Barbara önéletrajzi könyvében.

Ugyanakkor édesanyja minden péntek este meggyújtotta a sábeszi gyertyákat, az apja – aki az éjszakai életben dolgozott -pedig igyekezett erre hazaérni. “Tudtuk, hogy mindannyian zsidók vagyunk, de a vallás gyakorlása nem tűnt fontosnak. Ennek eredményeképpen nincs zsidó neveltetésem, nem tartom az ünnepeket” – vallotta könyvében, ugyanakkor a szakmában mindenki tudta róla, hogy Yom Kippur idején nem vállalt élő adást.

 

Izrael

Walters 43 éves korában, 1973-ben látogatott először Izraelbe, hogy interjút készítsen Golda Meir miniszterelnökkel.

Habár zsidó vagyok, sosem volt nagy vágyam elutazni Izraelbe. Legnagyobb meglepetésemre az országban meghatódtam és olyan érzelmek öntöttek el, amelyeket korábban még sosem éreztem. Az első pillanatban kötődni kezdtem” – vallotta be Barbara Walters.

Barbara Walters (1929-2022)

1977 novemberében az egyiptomi elnök,  Anwar Sadat történelmi jelentőségű látogatásra érkezett Izraelbe. Walters volt az egyike az újságíróknak, akik az elnök gépén utazhattak. “Amikor Izrael fogadta az egyiptomi elnököt, az volt az egyik legfelemelőbb nap, amit valaha átéltem”-fogalmazott később.

Több száz ember lobogtatott izraeli és egyiptomi zászlót. Az izraeli hadsereg zenekara játszotta az egyiptomi himnuszt. De a legjobban arra emlékszem, hogy Sadat korábbi ellenségei felsorakoztak a köszöntésére:  Menachem Begin, Golda Meir, Moshe Dayan, Ariel Sharon, Yitzhak Rabin. Ez szinte túl sok volt ahhoz, hogy az ember befogadja.

 

Másnap Barbara Walters együtt készített interjút a két vezetővel, és ez a legelismertebb újságírók közé helyezte az asszonyt.