Az izraeli tornasport ötszörös olimpiai bajnok megalapítója

2023.01.22.

A kiemelkedő zsidó sportolókról szóló sorozatunkban ezúttal egy olyan, ötszörös olimpiai bajnok sportolónőről olvashatnak, aki másfél hete ünnepelte 102. születésnapját, s ezzel a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

Keleti Ágnes 100 éves. Fotó: Magyar Torna Szövetség

Keleti Ágnes, – talán a bevezetőből már sokan sejtették, hogy róla van szó, – Klein Ágnes néven született (1921. január 9.) egy budapesti zsidó családban. A vészkorszakot úgy élte túl, hogy megvásárolta Juhász Piroska papírjait… 1937-től a Vívó és Atlétikai Clubban (Maccabi), majd 1938-tól a Nemzeti Torna Egyletben sportolt. Bár 1940-ben megnyerte első magyar bajnoki címét, zsidó származása miatt abban az évben eltiltották minden sporttevékenységtől. Néhány éve egy interjúban arról beszélt, nem akart tornász lenni, gyerekkorában arról álmodott, csellista lesz. Ehhez képest…

Keleti Ágnes a dobogó tetején

Ötszörös olimpiai bajnok és még további öt olimpiai érmet (3 ezüst, 2 bronz) nyert. A magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 46X magyar bajnok, 7X csapatbajnok. Helsinkiben (1952), egy (talaj), Melbourne-ben (1956) négy olimpiai aranyérmet (talaj, gerenda, felemás korlát, és kéziszercsapat) szerzett. Ezzel egy olimpián ő a legsikeresebb magyar sportoló, s ő a legtöbb érmet gyűjtő magyar női olimpikon is. Ráadásul már az 1948-as, londoni olimpián is szerepelhetett volna, azonban két nappal a verseny előtt szalagszakadást szenvedett. A csapat nélküle ezüstérmes lett, vele akár…

Keleti Ágnes

1957-ben Izraelben telepedett le minden idők egyik legsikeresebb zsidó sportolónője, aki bő fél évszázadot töltött az országban. Izraelben nem csak életre keltette a tornasportot, de a különböző bemutatóiért kapott összegekből maga vette és küldte az országba a sportszereket. Az izraeli tornászválogatott edzője (1958-1980), illetve Wingate Intézetben, az izraeli Testnevelési és Sportintézetben edzőképzéssel is foglalkozott (1957-1980), 1983-tól izraeli kluboknál edzősködött. Sportága, illetve a zsidó sportolók Hírességek Csarnoka tagja.

A 2019-es Maccabi Európa Játékok helyszínéről döntő tanácskozáson (2015-ben) a magyar prezentáció záró-, s csúcspillanataként színpadra lépett, s az Európa számos országából megjelent küldöttek vastapssal köszöntötték. A Játékokon, Polgár Judittal ő gyújtotta meg a lángot. (Az elhúzódó megnyitó, s a pocsék szervezés miatt ezt sajnos már kevesen látták.)

Századik születésnapjának megünneplésére az Izraeli Olimpiai Bizottság a helyi női sportági szövetséggel közösen úgy döntött, 2021-től kezdődően róla nevezi el az izraeli bajnokságot, és egy különleges logót is terveztek, amely a versenyt kíséri. Szintén két éve, Keleti Ágnesről nevezte el felújított tornacsarnokát, utolsó magyarországi klubja, az Újpesti Torna Egylet. (A Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium tornaterme már 2016 óta viseli a nevét.)

Keleti Ágnes

De a 100. alkalmából Keleti 100 címmel könyv is készült pályafutásáról és életéről. Továbbá, a 100-as számot felmutatva köszöntötte 122 olimpikon, paralimpikon is, számos olimpiai bajnokunkkal. Sőt, a videóban feltűnt a tornasport egy másik ikonja, a szintén ötszörös olimpiai bajnok, Nadia Comeneci és a jelen kiváló tornásznője, a négyszeres olimpiai bajnok, Simone Biles, illetve a legsikeresebb zsidó olimpikon, a kilencszeres győztes, Mark Spitz is. S persze a világ minden tájáról érkeztek az üdvözlések.

Idén éppen születésnapján, az Év Sportolója díjátadó egyik kiemelt vendége volt, a jelenlevők (szokás szerint), percekig tartó, szűnni nem akaró tapssal üdvözölték.

Nemrég kezdték vetíteni a mozik „Aki legyőzte az időt” címmel az életéről szóló filmet.

 

Díjai: Magyar Érdemrend (1951), A Nemzet Sportolója (2004), Prima Primissima díj (2015), Izrael-díj (2017)