Kölcsön, vagy örökbe?

Orbán Anna
2023.01.23.

[1]

Lassan elérkezett a zsidók egyiptomi fogságának utolsó napja. Több, mint négyszáz év után végre úgy tűnt, hogy a fáraó elengedi a zsidókat.

Vagy mégsem? Az Örökkévaló megkeményítette a fáraó szívét, mielőtt Mózest és Áront újra beküldte volna hozzá.

Válassz választ!

– A fáraó szíve már eddig is pont elég kemény volt, hiszen hét csapás sem volt neki elég ahhoz, hogy elengedje a zsidókat.

– Az Örökkévaló megkeményítette a fáraó szívét, de a fáraó dönthetett volna úgy, hogy elengedi a zsidókat, hiszen szabad ember volt, szabad akarattal.

 

A fáraó hajlandó elengedni a férfiakat, de az asszonyokat és a gyerekeket, és az állataikat nem.

 

Válassz választ!

– A fáraó igazából nem akart elengedni senkit, tudta, hogy a férfiak nem mennek el a családjuk nélkül.

– A fáraó elengedte volna a férfiakat egyedül, hiszen tudta, hogy biztosan vissza fognak jönni, mert nem hagynák el a családjaikat.

– A fáraó biztos akart lenni abban, hogy a férfiak visszamennek Egyiptomba, hiszen, ha nem, akkor nem lesz, aki dolgozzon.

 

Végül a fáraó elzavarta Mózest és Áront. Az Örökkévaló Egyiptomra bocsátotta a nyolcadik csapást, a sáskákat. De miért pont sáskákat?

 

Válassz választ!

– Azért sáskákat, mert az egyiptomiak még sosem láttak sáskajárást és ez kivételesen ijesztő volt a számukra.

– Azért sáskákat, mert Egyiptomban korábban is volt sáskajárás, így az egyiptomiak tudták, hogy mi következik.

– Azért sáskákat, mert a jégeső után már sok termény nem maradt, viszont a sáskák azt is megeszik, ami nincs szem előtt, bemennek mindenhova, ahol még bármi ehetőt találnak.

 

Az Örökkévaló három napos sötétséget bocsátott Egyiptomra. A zsidók házaiban azonban világosság volt, őket elkerülte a csapás. A fáraó alkudozni próbált Mózessel, majd végleg elzavarta, anélkül, hogy elengedte volna a zsidókat.

 

Válassz választ!

– A fáraó tudta, hogy elment a végsőkig, úgy gondolta, hogy már minden mindegy, viszont a hatalmát csak így tudta megtartani.

– A fáraó még mindig azt gondolta, hogy megakadályozhatja a zsidók elmenetelét, hiszen neki van nagyobb hatalma.

– A fáraó tudta, hogy vétett az Örökkévaló ellen és azt is tudta, hogy már nem tud semmit tenni az ellen, hogy elmenjenek a zsidók.

 

Az Örökkévaló utasította Mózest, hogy a zsidók kérjenek aranyat és ezüstöt a szomszédjaiktól, akik adni fognak nekik. Miért adták oda az egyiptomiak az értékeiket a zsidóknak?

Válassz választ!

– A zsidók csak kölcsönkértek a nagy útra, így adtak nekik, majd sokkal később visszakérték az értékeiket, ám nem kaptak semmi, mert előbb nekik kellett volna kifizetni a zsidók kényszermunkáját.

– mivel éveken át dolgoztatták őket rabszolgaként, fizetség nélkül, az egyiptomiak tudták, hogy jár nekik a kárpótlás.

– Ábrahámnak ígérte az Örökkévaló, hogy nem fognak üres kézzel távozni a rabságból, ezért kapták meg az értékeket.

– Azért kapták meg a sok aranyat és ezüstöt, hogy biztosan ne akarjanak visszamenni soha többé Egyiptomba. Akár azért, mert kölcsönkértek és nem fogják tudni visszaadni, akár azért, mert “örökbe” kértek és nem fogják visszaadni.

– A zsidók csak kölcsönkérték az értékeket, de amikor az egyiptomi katonák utánuk eredtek, többé már nem akarták visszaadni azokat.

 

Tudtad?

A Bo hetiszakaszban az első parancsolat a zsidó naptárhoz kapcsolódik. Hány zsidó új évet ismersz?

Találd meg a szavakat!

[1] Készíts saját történetet! Több lehetőséget is választhatsz!