Mit keresnek a zsidók karácsonykor egy kínai étteremben?

2023.01.29.

Még csak néhány éve volt a szakmában Lisa Geduldig, amikor meghívták, hogy csináljon egy stand up estet a Massachusetts-beli Peking Garden Club-ban. Elvállalta, és azt hitte, hogy egy comedy klubban fog fellépni. Odaérve azonban azt tapasztalta, hogy az egy kínai étterem. “Életem egyik legszürreálisabb élménye volt zsidó vicceket mesélni egy kínai étteremben” – mesélte.

Lisa Long Islanden nőtt fel, majd San Franciscóban élt, ezért pontosan tudta, hogy karácsonykor a zsidók előszeretettel mennek kínai étterembe, köszönhetően annak, hogy New Yorkban a két negyed- a zsidó és a kínai- egymás szomszédságában vannak. Úgyhogy arra gondolt, miért ne rendezzen zsidó comedy estet karácsonykor?! Ötletével megkeresett más zsidó humoristákat is, akiknek mind tetszett az elképzelés, így elkezdték szervezni a Kung Pao Kosher Comedy-t. Már az első alkalom hatalmas siker volt, mintegy 400 vendég vett részt rajta, de további 200 is be akart jutni, csak őket el kellett küldeniük. A helyi lapok megírták az eseményt, és a következő évben már a The New York Times foglalkozott velük háromnegyed oldalon.

2022 karácsonyán már a 30. jubileumi, karácsonyi zsidó est volt, de ez alkalommal a Kung Pao Kosher show már egy zsinagógába költözött, mivel az a kínai étterem, ahol az első rendezvény volt, megszűnt, helyén most egy élelmiszerbolt áll. De azt a hagyomány magával vitte, hogy a vacsora végén mindenki kap egy kínai szerencse sütit, amelyekben zsidó közmondások vannak.

Az évek során megtiszteltetéssé vált részt venni a showban, ezért a leghíresebb humoristák már mind felléptek itt, néhányan közülük többször is. A zsidó hagyománynak megfelelően Lisa Geduldig a jegyeladásból származó bevétel egy részét minden évben odaadja két jótékonysági szervezetnek.

Az utolsó esten –bár csak videó híváson keresztül-, de bekapcsolódott Lisa 91 éves anyukája is, Arline Geduldig. “Az volt jó a pandémiában, hogy együtt kellett laknom édesanyámmal, és nem csak jobban megismertük egymást, de az is kiderült számomra, hogy milyen jó humora van” – magyarázta a nő.

Az idős asszony egyik kedvenc témája, hogy rajong a fiatal tűzoltókért, a kidolgozott testű, jóképű férfiakért. Ezt pedig imádja a közönség.