Parkettán pattogtatnak és potyognak a pontok

2023.01.29.

Folytatódott az európai kupanagyüzem a palánkok alatt, számos izraeli sikerrel, ám akadt néhány kellemetlen eredmény is. De még zömében messze a végjáték, a többség még reménykedhet a jó szereplésben. A röplabdázók Challenge Kupájában viszont már közel a finálé és akár izraeli érdekelt is lehet benne…

A férfi Euroligában a Maccabi Tel-Aviv otthon továbbra is kíméletlen házigazda, míg Izraelt elhagyva, örömmel látott vendég… Egy együttes Madridban nagyon simán (98-65), míg a Panathinaikosz ellen, Athénban nagy csatában (88-86) kapott ki. Hazai pályán viszont az Alba Berlint és a Partizan Belgrádot is legyőzte. Így továbbra is a határon egyensúlyoz, hogy folytathatja-e majd a legjobb nyolc között.

A városi vetélytárs, a Hapoel mostanság nem tud hibázni, zsinórban öt sikert ünnepelhetett a második számú sorozatban, az Eurocap-ban. Januárban előbb Londonban nyert, majd Tel-Avivban a – most már azonos mutatóval bíró – Paris és a Turk Telekom ellen is.

A Bajnokok Ligájában a Hapol Holon kettős győzelemmel lépett túl a görög Igokee gárdáján a playoff körben, s a 16 között folytathatta. Ott a holoniak a Hapoel Jeruzsálem csoportjába kerültek. Az első kör nem jött össze az izraeli alakulatoknak, ugyanis Jeruzsálem otthon, míg a Holon idegenben kapott ki.

Az Európa Kupa második szakaszában a Hapoel Haifa mindkét januári meccsét elveszítette. Hazai pályán bukott a finn Karhu ellen, illetve a Budivelnik otthonában. Ennek ellenére akár már a következő körben kiharcolhatja a továbbjutást, mert csak két ponttal kaptak ki az ukránoktól, akiket még decemberben tízzel vertek. S ha február elsején a Haifa, ráadásul otthon nyer az eddig négy zakóval álló ellen, míg a Bedivelnik kikap Finnországban, akkor a kikötővárosiak második helyen zárnak.

A hölgyeknél szintén az Európa Kupában az Elitzur Ramla mindkét találkozón legyűrte a szintén izraeli Maccabi Ashdodot, miként a Holon is kétszer verte a Panathinaikoszt a 16 közé jutásért. A folytatás is jól indult, hiszen a nyolcaddöntők első mérkőzésén a Ramla 22-vel (85-63) lépte le a lengyel Gorzow-ot, míg a holoniak 15-tel az olasz Veneziát.

A remélt következő körben mindkét együttes francia vetélytárssal találkozhat. A Ramla a Pécs vendégeként győzni Villeneuve ellen készülhet jó eséllyel, míg a Holonra a Sepsit 15-tel verő Lyon várhat.

A női kézilabdázók Európa Kupájában viszont véget ért a menetelés a Maccabi Arazim Ramat-gan számára, miután a török Izmir a hazai hétgólos siker után Izraelben is nyert eggyel.

S ha már a Maccabi Tel-Aviv-val kezdtük, fejezzük is be a klubbal. Az egyesület férfi röplabdázói a Challenge Kupa negyeddöntőjében hazai pályán 3:0-ra, míg Cipruson 3:1-re verték az Omonia Nicosiát, így bejutottak a legjobb négy közé. Az elődöntőben az eddig szintén hibátlan, az előző körben a portugál házicsatában a Sporting ellen (3:0, 3:2) továbbjutó A. J. F. Bastardo lesz az ellenfél. A másik ágon görög rangadót játszanak, a minden sportágban ősi riválisnak számító Panathinaikosz az Olympiakosszal küzd a döntőért.  Lapzártánk után az együttes hozta az immár szokásosat: idegenben lépett pályára, tehát vereséget szenvedett az Olympiakosztól.