Tizenöt ötlet Tubisvátra

Orbán Anna
2023.02.06.

Ma van Svát hónap tizenötödik napja, a fák újéve. Ünnepeljük meg őket! Íme néhány javaslat kinti, benti, sütős, főzős, kézműves tevékenységhez.

Tubisváti Széder

A XVI. században egy kabbalista csoport tubisváti szédert tartott. Hasonlóan a pészáhi Széder estéhez, a család, vagy közösség összegyűlt, négy pohár bort ittak és Tórát tanultak. Az európai zsidók meghatározott sorrendben fogyasztottak Izraelben is termő gyümölcsöket.

 

Tartsunk mi is Széder Tubisvátot!

Szükségünk van vörös és fehér szőlőlére, 15 féle gyümölcsre, köztük a Tórában említett ötösre, gránátalma, szőlő, datolya, füge és olíva. A szőlőlevekből igyunk négy pohárral, az első fehér, a hideg télre emlékeztet, a második pohárba keverjünk egy kis piros szőlőlevet, hogy világos rózsaszínt kapjunk, mely a kora tavaszra utal. A harmadik pohárnak a  fele piros, fele fehér legyen, ami a tavaszi színek kavalkádja. A negyedik pohár legyen teljesen piros, ami a nyár eljövetelét és a természet kiteljesedését szimbolizálja.

A gyümölcsöket osszuk három csoportra:

  • az első csoport, melynek a külső része nem ehető, csonthéjas magvak, citrusfélék, gránátalma
  • a második csoport, melynek magva van, így a belső része nem ehető, datolya, olíva, szilva, barack
  • a harmadik csoport, mely teljes egészében ehető, füge, szőlő, eper, alma

 

Gyümölcs szobor

A tubisváti gyümölcs szobor építést a gyerekek minden évben izgatottan várták, egészen elképesztő alkotások születtek, amiket később maradék nélkül meg is ettek. Érdemes alapnak hámozott ananászt választani, arra könnyedén rögzíthetünk egyéb gyümölcsöket. Kerüljük a könnyen barnuló alapanyagokat, banánt, almát csak hámozatlanul használjunk. Készíthetünk Noé bárkáját egy részben kivájt dinnyehéjból és gyümölcsállatokból.

Ültessünk!

 

A faültetés hagyománya viszonylag újkeletű. A 19.század végén Zichron Jákovban a mezőgazdasági iskola tanulói Svát hó 15.-én fákat ültettek. Később az izraeli tanárok szakszervezete elhatározta, hogy tubisvát lesz a faültetés ünnepe. Ha belegondolunk, ennek leginkább akkor és ott volt több értelme, mint manapság, tetszőleges helyekre tetszőleges fákat ültetni. Ha van kertünk, és pont ültetnénk, akkor ültessünk ezen a napon, egyéb esetben a cserépbe, virágládába, műanyag pohárba való ültetés is nagy élmény a kisebbeknek.

Fogadj örökbe egy fát!

 

Tubisvát a fák születésnapja is, ettől a naptól számoljuk a korukat. Az első három évben nem esszük a termését, tehát a fa harmadik tubisvátja egyben a harmadik születésnapja is. Keressünk egy fát a környékünkön! Nem fontos, hogy teremjen, lényeg, hogy a közelünkben legyen. Adjunk neki nevet, készítsünk szülinapi kártyát, fényképezzük le, hogy következő évben megnézhessük, mennyit nőtt, hogyan változott.

 

Hasznosítsunk újra!

 

Tubisvát a környezet és az ember kapcsolatának ünnepe is. Beszélgessünk gyermekünkkel az ökológiai lábnyomról és az újrahasznosítás fontosságáról. Készítsünk praktikus otthoni tárolóeszközt használt dobozból, esetleg palackból.

 

Tubisvati ablakdísz

 

Egy átlátszó műnyag doboz, vagy tejfölös doboz tetejét felül középen szúrjuk át forró tűvel és fűzzünk át a lukon egy hosszabb zsinórt. A gyerekek rajzoljanak rá gyümölcsöket akrilfestékkel, vagy készítsünk össze egy adag szárított gyümölcsöt, magot, babot. Tegyünk átlátszó folyékony ragasztót a tetőre, a gyerekek pedig rendezzék el a gyümölcsöket úgy, hogy a fénynek legyen helye átszűrődni köztük.

Lógassuk ki az ablakba, hogy gyűjtsön egy kis tavaszi napfényt.

Rakjunk rendet a parkban!

 

Menjünk el gyermekünkkel egy közeli parkba, vagy játszótérre, vigyünk megfelelő eszközt, jelöljünk ki egy kis részt, amit kitakarítunk, vagy rendbe teszünk. Kisebbekkel elég a homokozó homokját egy részen elegyengetni egy játék gereblyével, nagyobbak összeszedhetnek lehullott ágakat, vagy veszélytelen szemetet. Az év többi napján is vigyázunk a környezetünkre, egy kis plusz takarítás csak kiemeli tubisvát jelentőségét.

Gyümölcsállatkert

 

Mit készítsünk gyümölcsökből? Előző évben csináltunk kiwiből teknőst, szőlőből kukacot, idén próbáljuk ki az uborka gyíkot, a padlizsán bálnát, a körte egeret és a paprika tukánt! Haladóknak mehet a kiwi koala és a banán tacskó.

Portré

Olvasszunk fehér, barna és fekete csokoládét és tegyük bele egy egy zárható zacskóba. Helyezzük meleg vízbe a csokikat. Keressünk néhány nagyobb narancsot és szeleteljük fel őket. A zacskók sarkát vágjuk le és a narancs szeletekre rajzoljuk meg a családtagjainkat, barátainkat.

Süti

 

Hagyományos tubisváti gyümölcskenyér

 

Hozzávalók:

 

1 db 3dl-es vizespohárnyi feldarabolt szárított gyümölcs, egy pohárnyi feldarabolt natúr dió, mogyoró, mandula, kesu keveréke, 2 db összenyomott érett banán,  3 db tojás, 3 evőkanál mandulaliszt, 3 evőkanál méz, 5 dkg olaj, vagy vaj, 1 evőkanál keményítő. A hozzávalókat összekeverjük, egy sütőpapírral bélelt formába öntjük, és egy óra alatt 175 fokon készre sütjük. Adhatunk a tésztához csokoládédarabokat, vagy sózott magvakat is.

 

Nem süti

Gyümölcsös csirke

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell, vagy csirkecomb filé
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 db alma, szeletelt
  • 2 db körte, szeletelt
  • ½ pohár aszaltgyümölcs, feldarabolva

 

A csirkét egy nagyobb felforrósított vaslábosban az olajon lepirítjuk, majd kivesszük és félretesszük. A lábosban megpirítjuk a gyümölcsöket. Amikor a színük megváltozik, hozzáadjuk a szárított gyümölcsöket, a csirkét, a sót, a pürésített fokhagymát, a barnacukrot és a mézet. Összekeverjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben lefedve 30 perc alatt készre sütjük. Kurkumával színezett rizzsel tálaljuk.

Ág-fa

 

Gyűjtsünk néhány száraz ágat és tisztítsuk meg őket. Egy csokornyit tegyünk egy kettévágott tejesdobozba, hogy ne boruljon fel, súlyozzuk ki az alját. Az ágakat díszítsük színes pamut labdákkal, vagy bármi mással. Ha van egy kis szülinapi fejdíszünk, azt is rátehetjük a benti fánkra.

 

Kéz-fa nyomat

Ha kéznél van egy lelkes kisgyermek, készítsünk kéz és kar nyomatot. Könyéktől fessük barnára, vagy más színűre a karja belsejét, a tenyerét és az ujjait.

Egy gyors és határozott mozdulattal nyomassunk fát  a karjuk segítségével egy nagyobb papírra. Ha több kisgyerek is van a közelben, egy csomagolópapírra egy egész erdőt készíthetünk. Amikor megszárad, fessünk az ágakra leveleket, gyümölcsöket, vagy madárfészket.

Fa kollázs

Készítsünk színes újság széttépett lapjaiból, vagy bármilyen maradék papírból fa kollázst. Lássuk el évszámmal, keretezzük be és használjuk dekorációként.

Csíráztassunk!

Szükségünk van egy nagyobb, vagy több kisebb befőttesüvegre, papírtörlőre és magokra. Lehet bab, lencse, napraforgó, borsó, búza, vagy árpa.

A papírtörlőket nyomkodjuk bele az üvegekbe, majd lassan öntsünk rá annyi vizet, hogy kellően nedves legyen, de ne álljon az üveg alján a víz. A magokat tegyék a gyerekek a papír közé, az üveg falához közel, hogy jól látszódjon a folyamat. Érdemes filccel odaírni a mag nevét, hogy később tudjuk, mi kelt ki.