Páger, Pantera, P. Mobil – náci/nem náci

Rosta Márton
Rosta Márton
2023.02.07.

Az újjáalakult groove-thrash metal zenekar, a Pantera közelgő turnéjának három németországi, illetve ausztriai koncertjét a közelmúltban lemondták egy 2016-os incidens miatt, amikor a frontember, Phil Anselmo náci karlendítés mellett azt kiabálta egy koncerten, hogy „white power!“, azaz „hatalmat a fehéreknek!” Hasonló „náci vád” más „P” betűs művészt is ért már, most a Panterán kívül a Kossuth-díjas színészóriás, Páger Antal, valamint a magyar rocklegenda, P. Mobil történetét ismertetem ebből a szempontból.

Páger Antal (Makó, 1899–Budapest, 1986) díjak hosszú sorát nyerte el: Kiváló művész (1963), Cannes-i fesztivál legjobb férfi alakítás díja – Ranódy László rendezte Pacsirtában nyújtott alakításáért – (1964), Kossuth-díj (1965), Magyar Filmkritikusok Díja – Legjobb férfi alakítás díja (1965), Munka Érdemrend arany fokozat (1974) Velencei Nemzetközi Filmfesztivál – Legjobb férfi színész díja (1976),  Tévékritikusok Díja – A messziről jött ember című produkciókban nyújtott teljesítményéért (1982), a Magyar Népköztársaság Zászlórendje (1984).

Látható, hogy a kommunista állampárti rezsim nem fukarkodott a díjakkal, miközben Págerre rávetült a szélsőjobboldaliság árnyéka. A háború előtt a művészvilágban jobboldali nézeteket képviselt, antiszemita művekben is szerepelt. A szovjet csapatok érkezése előtt, 1945. március 28-ról 29-re virradó éjjel lépte át az osztrák határt. Argentínában telepedett le, Buenos Airesben festő-grafikusként dolgozott. 1948–54 között az argentínai Magyar Színjátszó Társaság vezetője volt. 1956 augusztusában Bécsből, kormányengedéllyel, a számára biztosított különrepülőgéppel hazatért Magyarországra. Az októberi forradalom eseményeitől távol maradt, így hazatelepülése a kommunista kulturális diplomácia sikere volt. Hazatérése után hamar kiderült, hogy népszerűsége töretlen, első színházi fellépésén a közönség hatalmas tapsviharral fogadta. Második fénykorában több mint száz tévéjáték és film főszerepét játszotta el, miközben szinte haláláig a Vígszínház színpadán volt, utoljára a Kőműves Kelemen Vándorának énekes-táncos szerepében láthatta a közönség.

2016-ban került a képernyőre egy kétrészes Páger-dokumentumfilm, a felelős szerkesztő, Lázs Sándor így vélekedett:

„Amikor egy újságíró megemlíti, hogy sokan felrótták neki viselkedését a ’39-es zsidótörvények idején, Páger azt feleli: nézze, nekem az a célom, hogy a zsidó tőkét kihasználjuk, a zsidó színészeket kiszorítsuk. Hetek óta gondolkozom, Páger nyilas volt-e vagy sem. Arra jutottam, hogy a karrierje érdekében együttműködő, Mefisztó-alkat. Alkut kötött.”

Lázs így folytatja: „nem hiszi, hogy Páger nyilas volt, ellenben, ahogy azt mondani szokás, „szalonzsidózott[1]“. Páger hivatalosan sosem kért elnézést, és nem tisztázta a kérdést.”

 

Meggyőződésem, hogy a „szalonzsidózást” – bár számomra ugyanúgy megvetendő, mint a nyílt rasszizmus – képzavarral élve menlevélként felhasználni a zsidótörvények megjelenését követően, több, mint visszatetsző. Págert idézi 1944. január 10-én a Virradat nyilas budapesti hetilap:

„A Filmhíradó most megjelent számában Páger Antal érdekes nyilatkozata jelent meg a művészek politizálásáról és azokról a vádakról, amelyekkel bizonyos baloldali körök illették ezt a nagymagyar színészt. Politikai felfogásáról és hitvallásáról a következőket mondotta Páger Antal: — Kis embereket saját maguknak megmutatni színpadon még aligha politika. De ha valaki annak akarja nevezni, akkor én ezt a szolgálatot elfogadom politikai hitvallásnak. Már csak azért is, mert én akkor a legnagyobb nyíltsággal, szabályok és törvények szerint politizálok és az én politikám nem rendőri anyag.”

Látható, Páger ügyesen próbál kibújni a szélsőjobboldali vádak elől, de az 1944. január 24-i 8 Órai újság így tudósít:

„Tomboló lelkesedéssel ünnepelte a nyilas közönség Páger Antalt. Szálasi pártja vasárnap délelőtt kibérelte az Új Magyar Színházat, mint olvassuk, azért, hogy a párt központi és körzeti vezetői gyönyörködhessenek Az első előadásában. A Virradat írja: „Megrázó volt az a szinte szűnni nem akaró tomboló lelkesedés, amellyel a nézőtér közönsége Páger Antal első megjelenését fogadta. A szünetben Szálasi Ferenc felkereste a művészeket öltözőikben, hogy kifejezhesse a maga és, a pártszervezet elismerését és együttérzését“.

Páger művészetében a filmek, tévéjátékok ismétlésekor lehet gyönyörködni, nagyságát elismerni, de tudni kell, hogy ordas (náci) eszmékhez vonzódott, még akkor is, ha egy másik ordas eszme (a kommunizmus) kultúrpolitikája ezt láthatóan megbocsájtotta neki.

 

A P. Mobil magyar hard rock zenekar idén lesz ötven esztendős, de elődzenekara, a Gesarol 1968-ban kezdte meg működését. Sikereik megszámlálhatatlanok, a Kétforintos dalt és a Honfoglalás ciklust az is ismeri, akit nem különösebben foglalkoztat a hazai rock-színtér. A védjegyszerű copfról és bajuszról mindenki által könnyen beazonosítható zenekarvezető Schuster Lórántot is megérintette a szélsőjobb eszmeisége, A Magyar Igazság és Élet Pártja színeiben 1998-ban az önkormányzati választásokon a Fővárosi Közgyűlés képviselőjévé választották, valamint tagja volt a Kulturális Bizottságnak is. A pártot a Fővárosi Közgyűlés 2000. június 29-i ülésén az MSZP-SZDSZ-koalíció két-két MDF-es és fideszes képviselő támogatásával szólította fel Schuster visszahívására a képviselő rasszista, alpári stílusa miatt. A 2000. június 29-ei közgyűlésen az SZDSZ-es Bőhm András felolvasott néhány részletet Schuster beszédeiből. A MIÉP képviselője június 15-én például azt mondta, hogy “amikor az SZDSZ három madara, a rot, a weiss és a grün végleg elszáll – akkor lesz majd rend itt a földön[2]

2009-ben a rendőrség vizsgálatot indított Schuster Lóránt ellen, amiért a Magyar Nemzeti Front tiszaeszlári rendezvényén gyűlöletkeltő és antiszemita kijelentéseket tett. A “Solymosi Eszter emlékére” tartott rendezvényen a Népszabadság beszámolója alapján az MNF elnöke azt mondta: “Régen a magyarok ácskapoccsal szegezték oda a turbánt az elfogott törökök fejéhez“. Majd azt kérdezte: “El tudjátok ezt képzelni a kipával?” Schuster még 2016-ban is lelkesen zsidózott, olyan gyermeteg színvonalon, miszerint, idézem „Magyarországon még az albán is zsidó”.

Na most figyeljenek! Mindeközben a P. Mobil 2009-es lemezén, a Keresztfa nóta, Schuster tollából ekként hangzik:

„Tótok és rácok/Kunok és jászok/Zsidók és oláhok/Ruszinok és cigányok/Ugyanaz a szél fúj, ugyanaz az eső esik rátok/Szlovének és horvátok/Székelyek és szászok/Örmények és svábok/Magyarok és csángók/Mindannyian ugyan azt a levegőt szívjátok/Egy az Isten, egy a koronátok/Közös a föld, közös a hazátok/Egy az isten, egy a koronátok/ Közös a föld, közös a hazátok”

Melyik az igazi Schuster? A zagyva antiszemita panelekkel operáló hordószónok vagy a jó szövegeket író? Vélhetően itt is az a megoldás, hogy Schustert el lehet és kell politikai antiszemitizmusa okán ítélni, a P. Mobil életművet – melyet nem csak ő hozott létre – azonban nem lehet megkerülni, ennek jegyében nálam szokott viszonylag gyakran pörögni a lejátszóban. Aki élőben akarja a P. Mobilt megnézni, az 2023. április 29-én megteheti a budapesti Papp László Arénában, ekkor tartja a zenekar az 50. jubileumi nagykoncertjét.

 

Elérkeztünk cikkem ötletadójához, a Pantera zenekarhoz, illetve a velük kapcsolatos legfrissebb hírhez: a Rock Am Ring és a Rock Im Park után a bécsi Gasometerben sem játszik a Pantera a nyári turnén. A texasi metal zenekar több mint húsz éve nem turnézott, de a közelmúltban előbb a németországi Rock am Ring és Rock im Park fesztiválok mondták le a zenekar idei évre meghirdetett koncertjét, majd most a Pantera május 31-i, bécsi koncertjét is törölték. Az ok teljesen egyértelmű, még 2016-ban Phil Anselmo énekes Dimebag Darrell[3] elhunyt Pantera gitáros emlékére rendezett Dimebash rendezvényen náci karlengetett és white power-ezett. A metal színtéren belüli komoly felháborodásra figyelemmel Anselmo videoüzenetbe foglalt bocsánatkérésében elismerte, hogy amit tett, az ocsmány, tiszteletlen volt, és nem odaillő. Nagyon sajnálja a dolgot, ezer százalékosan bocsánatot kér azoktól, akiket megsértett, mert jogos a sérelmük, és szeretne még egy esélyt.

Láthatóan ez a 2023-as koncert szervezőket nem hatotta meg. Érdekesség, hogy Bécsben 2019-ben már volt olyan koncert, ahol Phil Anselmo Pantera-dalokat játszott a szólózenekarával. Akkor nem volt probléma a jelenlétével. A Pantera – jelen állás szerint legalábbis – május 30-án Budapesten, a Barba Negrában koncertezik.

 

 

Források:

24.hu

Nyilas volt-e Páger Antal? (Népszabadság 2016-03-22)

Origo 2000.07.05.

ATV 2015-11-02

Propeller 2016. Április 21.

https://www.shockmagazin.hu

langolo.hu

 

[1]                    Az antiszemitizmus megjelenése a magasan kvalifikált vezető rétegekben (a szalon-szoba, mint a régi időben a társalgás színtere az arisztokrata, gazdag polgári körökben), jellemzően nem irányul kirekesztésre, jogfosztásra.

[2]                    Az SZDSZ (Szabad Demokraták Szövetsége) rendszerváltás második legnagyobb politikai pártja. Liberális, piacelvű, euro-atlanti integrációt képviselő politikai tömörülés. Logója: három madár formájú nemzeti trikolór. Több politikusa valós vagy vélt zsidó származása okán a szélsőjobb céltáblája volt. Az idézetben a nemzeti trikolór színeit német hangzású családnevekre cserélve is a zsidó származásra utalás tipikus antiszemita szólam.

[3]                    Dimebag Darrell-t 2004 decemberében ölte meg egy őrült rajongója a Damageplan koncertjén