Az elfeledett zongorista

2023.02.16.

Klasszikus és jazz zenekarok vezetője volt. Karmester és zongorista, aki Európa-szerte hírnévnek örvendett. Fiatal, ígéretes tehetség, de a gyűlölet 37 éves korában megfosztotta őt az élettől. 1943. február 16-án hunyt el Adler Tibor. Halálának 80. évfordulóján rá emlékezünk.

Adler Tibor (1905-1943)

Adler Sándor könyvkereskedő és Willioner Ilona gyermekeként látta meg a napvilágot 1905. július 26-án, Budapesten. Tanulmányait a budapesti Zeneakadémián végezte, mesterei Thomán István és Antalffy-Zsiross Dezső voltak. A diploma megszerzését követően karmestere volt a Polónia luxushajó zenekarának, és beutazta a Földközi-tengert és Afrika nyugati partvidékét. Több tánc- és jazz-zenekar vezetője lett, karmesterként működött a bécsi Hotel Edenben és a berlini Casanovában, valamint a magdeburgi Kabaré zenei igazgatójaként is tevékenykedett.

Még 30 éves sem volt, amikor 1933-ban a szintén zsidó származású Fejér György zongoraművésszel megalakította az Adler-Feyer zongorakettőst. A következő évben már szerződésük volt Párizsban. Sikert sikerre halmoztak. Az 1934-es Pesti Napló hasábjain „Két magyar karrier elindul” címmel a következőt olvashatjuk róluk:

Adler Tibor és Fejér György. Így nevezték őket még csak néhány napja. Néhány hónappal ezelőtt pedig még Pesten muzsikáltak, ahol kitűnő kétzongorás jazz átirataik és humoros számaik, zenei paródiáik hamarosan népszerűvé tették őket. A Vígszínház szilveszteri kabaréján, a Terézkörúti Színpadon léptek fel Adler és Fejér, akik most Levty és White néven indulnak meghódítani a világot.

Pesti Napló, 1934.05.05 / 101. szám

 

A beszámoló tudósít arról, hogy a két ifjú tehetséget Engel Fülöp, a pesti Fanamet filmvállalat volt igazgatója fedezte fel és szponzorálta 6 hónapra szóló szerződésüket, mely 80 fellépést biztosított számukra Párizsban, Barcelonában, Brüsszelben, Londonban és Dél-Amerikában.

Adler Tibor (bal) és Feyer György (jobb) a Pathe Stúdióban Párizsban. Középen Lina de Costa kubai énekesnő.

Hazatérésük után továbbra is együtt zenéltek. Az Adler-Feyer duó gazdag repertoárjában Mozart zongoraversenyektől kortárs zenei darabokig sok minden helyet kapott. Jazzes feldolgozásaikkal és szerzeményeikkel gyakran szerepeltek a Magyar Rádió élő közvetítéseiben, néhány régi hangosfilm is őrzi játékukat. Az alábbi felvétel például egy közkedvelt sanzon feldolgozás:

Adler önálló felkéréseket is kapott, a párizsi és barcelonai rádiókban is fellépett. 1937-ben koncertkörúton vett részt a Szovjetunióban és szerepelt Monte-Carlóban is. A zsidótörvények hatályba lépését követően azonban kettétört felfelé ívelő karrierje. A német megszállás után pedig már egyáltalán nem tudtak együtt muzsikálni társával, Fejérrel. Amíg lehetett, Adler az OMIKE Művészakció (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) szereplője volt. De sajnos nem sokáig. Munkaszolgálatra vitték a keleti frontra, ott vesztette el életét.

 

Forrás:

Adler Tibor