Purimi kreatív ötletek

Orbán Anna
2023.02.27.

Kartonarcok, tojástartó füzér, sláhmónesz doboz

Néhány nap múlva beköszönt a gyerekek egyik legkedvesebb ünnepe, a Purim. Érkezik a jelmezkészítés, díszítés, sütés, ajándékozás, minden, ami szem- szájnak ingere. Ha már megvan a biztos Háméntáska receptünk, akkor rutinosan kigurítunk több adag tésztát és indulhat a nagyüzemi sütés, készülnek a lekvárral, mogyorókrémmel, csokoládéval, vagy hagyományosan mákkal töltött háromszög csodák.

Ha még szükség van egy egyszerű és elronthatatlan receptre, íme, az alaprecept:

Vajas Hámántáska, 24 db közepes méretű elkészítéséhez:

  • – 15 dkg puha vaj
  • – 12 dkg cukor
  • – 1 nagy tojás, vagy 1 közepes, plusz egy sárgája
  • – 30 dkg liszt, átszitálva
  • – vanília
  • – reszelt narancshéj ízlés szerint
  • – csipet só
  • – 3 ek. narancslé

Összedolgozzuk, pihentetjük hideg helyen, ½ cm vastagságúra nyújtjuk, kisebb pohárral szaggatjuk, közepébe 1 kk töltelékkel töltjük, hajtjuk, sarkát elcsippentjük és 180 fokon készre sütjük. A sütési idő 10 és 18 perc között van, a tészta vastagságától függően. Amint színesedik, kész.

Karton arcok Purimra

 

A Picasso ihletésű purimi kartonarcok elkészítése minden korosztálynak jó móka, kizárólag a lakásban megtalálható szelektívbe kerülő anyagok felhasználásával és némi festékkel, ragasztóval készül.

Szükségünk van arconként egy müzlis doboz felére, egyéb kartonpapír darabokra, ollóra, ragasztóra és festékre.

A müzlis doboz belső falára skicceljük az arcot, kivágjuk és színesre festjük. A szemeket, orrot, szájat, egyéb kiegészítőket maradék kartonokból kivágjuk, lefestjük és felragasztjuk a megszáradt arcra. Purimra a gyerekek pólójára rögzíthetjük, vagy készülhet fordított maszk belőle, nem az arcuk előtt, hanem hátul hordható vicces álarc. Igyekezzünk színeket keverni, többféle papírt használni és mutassunk Picasso műveket a gyermeknek, hogy el tudja képzelni a nem szimmetrikus arc, forma szépségét.

Tojástartóból készült füzér

Purimmal együtt lassan a tavasz is megérkezik, készítsünk színes füzért megmaradt tojástartó kartonból vagy dobozból. A tojástartó alját mázoljuk színesre, száradás után daraboljuk fel, lyukasszuk ki a tetejét középen és fűzzük zsinegre. Csomóval válasszuk el a “virágokat”. Sok gyerekkel rengeteg, különböző hosszúságú füzért készíthetünk; akár a szabadban, akár a lakásban remekül mutat.

Sláhmónesz ajándékdoboz

Megmaradt kisméretű kartondobozra, színes papírból kisebb és nagyobb körökre, szalagra és ragasztóra van szükségünk ehhez a praktikus purimi kellékhez. Tölthetjük Hámán táskával, édességgel, elfér benne néhány kereplő, a díszítésének pedig csak a képzelet szabhat határt. Először illesszük be a szalagokat, hogy vihető és zárható legyen a dobozunk. A színes papírból készült körökkel ragasszuk tele, alul hajtsuk be, az oldalára és a szalag körül használjuk a kisebb köröket.

Jó szórakozást és vidám Purimot kívánok!