Héber? Egyiptomi?

2023.03.01.

Tisztelt Rabbi, Mózes neve héber vagy egyiptomi név? Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Nagyon köszönöm a kérdést.

A Tóra elbeszéli, hogy három hónappal Mózes születése után édesanyja egy kosárba tette őt, amelyet a folyó vizébe helyezett. Később a fáraó lánya lement fürdeni, és meglátta a kosarat a nádasban. Megmentette Mózest, és egy lenyűgöző fordulattal a gyermek visszakerült saját édesanyjához, hogy ő adjon neki anyatejet.  A vers ezután így szól:

És felnőtt a gyermek, akkor elhozta Őt a Fáraó lányának, és lett neki (a fáraó lányának) fia, elnevezte őt Mózesnek, és mondta: “Mert a vízből húztam ki, משיתהו (mesitihu) őt”.  /2 Mózes 2:10/

A kérdés csak az,  hogy a  “Mózes” héber vagy egyiptomi név?

 

Nézzük meg először azt a  magyarázatot, hogy miért héber:

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a vers héber etimológiát használ, ami arra utal, hogy héber névről van szó. De honnan tudna egyáltalán héberül a fáraó lánya? A Talmud  azt írja, a Fáraó lánya Bitija  megtanulta a héber nyelvet az Egyiptomban letelepedett zsidóktól. Ugyanis, Bitija azért ment le a folyóhoz, hogy megmártózzon, megtisztuljon az apja házában lévő bálványimádástól, és felvegye a zsidó hitet. A kommentárok külön kitérnek arra, hogy Bitija valóban megtanult héberül, és amikor eljött az idő, az örökbefogadott fiának a héber Mózes nevet adta. De vannak olyan tanítók, akik azt mondják, hogy valójában Jochebed Mózes édesanyja nevezte így, amikor visszaadta őt Bitijának , és a fáraó lányának ez a név nagyon tetszett.

 

És most nézzük meg, hogy miért egyiptomi:

A “Mose” név két egyiptomi szó összetétele: mo, ami “vizet” jelent, és ose (vagy sha), ami azt jelenti, hogy “megmentett” vagy “kihúzott”. Így a “Mose” névnek valójában hasonló jelentése van mind az egyiptomi, mind a héber nyelvben. Egyesek azt feltételezik, hogy Bitija egy elveszett egyiptomi névvel nevezte el Mózest. Amit, ha szeretnénk megérteni, így fordíthatnánk le: “egy élet megmentése” Ami viszont biztos, hogy valójában Mózesnek tíz különböző neve volt, amelyeket a szülei, a közössége és a zsidó nép adott neki élete során.  Mindazonáltal sokatmondó, hogy a “Mózes” név, amelyen mindenki ismeri, visszautal Bitija hősies tettére, aki veszélybe sodorta magát, hogy megmentse egy idegen nép gyermekét. Végül ez az önzetlen tett volt az, ami végül az egész zsidó nemzet megmentését hozta.

 

A Rabbi