Tíz tény Purimról

Orbán Anna
2023.03.06.

Mennyit tudsz Purim ünnepéről? Sokszor tévesen zsidó farsangként is hallhatsz róla, egyrészt mert időben nagyjából pár hét választja el a két ünnepet, másrészt mert Purimkor is jelmezbe öltöznek az emberek. Nézzünk néhány érdekességet a történetéről és arról, hogy hogyan ünnepelték régen és ma.

Purimkor Esztert, a zsidó hősnőt ünnepeljük, aki bátorságával megakadályozta, hogy megöljék a zsidókat a teljes birodalomban.

 

  1. Purim a leghangosabb ünnep.

A megila felolvasásakor a történet leggonoszabbja, Hámán nevének hallatán mindenki zajong, hogy elnyomják a gonosz nevének hangját. Lehet dobogni, kiabálni, vagy hagyományosan kereplővel kerepelni. Te mit viszel magaddal?

  1. Az emberek Purimkor süveg formájú süteményt esznek

A hagyományos purimi csemege, a hamantaschen, vagyis hámántáska valójában a szörnyű Hámánt jelképezi. A legtöbben úgy gondolják, hogy ez azért van, mert ezek a háromszög alakú sütik úgy néznek ki, mint a háromszögletű kalapja. Héberből a sütemény neve lefordítva Hámán fülét jelenti. A “hamantaschen” elnevezés utalhat Hámán zsebére is, ami tömve volt gonosz célra szánt pénzzel.

A töltelékek közül a mák szintén a jiddis elnevezésből ered, az idők során töltötték lekvárral, aszalt szilvával, fügével. Manapság a mákos és lekváros tölteléken túl népszerű a mogyorókrémes, csokoládés, sőt a sós töltet is. Te kipróbálnád a sós hámántáskát?

 

  1. A Purim szó jelentése: sorsolás.

A név arra a sorsolásra utal, amelyet Hámán használt a zsidók lemészárlásának dátumának kiválasztására.

 

  1. Purim nagyon régi ünnep

A legkorábbi Purim-ünnepélyekre a feltételezések szerint az i.e. 5. században került sor.

 

  1. Eszter könyve nagyon különleges

Eszter könyve a Tanak egyetlen olyan könyve, amely nem említi I-tent. Sokan azonban úgy vélik, hogy a történet azt mutatja be, hogyan működik az Örökkévaló, és ez nem mindig nyilvánvaló, mivel amikor „a Királyt” említik, ez egy rejtett utalás I-tenre. Az Eszter név egyik jelentése “hester”, azaz rejtett. Az Örökkévaló jelenlétére utal többek közt a király álma is.

  1. Purim nem csak a buliról szól

Purimot a jótékonyság, valamint a barátoknak és családtagoknak küldött “misloah manot”, azaz csemege csomag küldése is jellemzi. Mivel Eszter három napig böjtölt, mielőtt megvalósította népe, a zsidók megmentésének tervét, Purimot egy böjti nap előzi meg.

 

  1. Purim dátuma változhat, attól függően, hogy hol élsz

A fallal körülvett városokban egy nappal később ünneplik a Purimot, mint másutt, mert a fallal körülvett fővárosban, Susánban élő zsidóknak két napba telt, hogy leküzdjék ellenségeiket. Akik falak nélküli városokban éltek, azoknak csak egy napra volt szükségük. Tehát azokban a városokban, amelyeket Józsué napjai óta falak védenek, a purimot Adár hónapjának 15. napján ünneplik, ezt a dátumot gyakran „susán purimnak” is nevezik.

  1. Purimspielt, azaz purimi játékot ezer évig tartottak Európában

A Purim spiel általában mulatságos dramatizálása Eszter könyvének, amely bemutatja a purimi történéseket, és hogy mit ünneplünk ilyenkor. Versekkel, színdarabbal, zenével, tánccal, pantomimmal vagy bábokkal játszották el Eszter történetét. A Purim spielt a jiddis színház eredetének tekintik. Purimkor a férfiak öltözhettek nőnek, a nők pedig férfinak.

9. 1945-ben tartottak purimi ünnepséget Goebbels egykori kastélyában

A második világháború még tartott, amikor zsidó amerikai katonák Purimot ünnepeltek Goebbels kastélyában. Az ünnepségről fényképek is készültek, valamint a vacsoráért felelős brooklyni Sidney Talmud tizedes részletesen le is írta az eseményt.

10. Purim napja mindig Pészáh előtt egy hónappal és egy nappal van

Purimot Ádár hónap14-én ünneplik, Pészáh pedig a Nissan hó 15-én kezdődik. Egy zsidó szökőévben két Ádár hónap van, Ádár 1 és Ádár 2, ami összesen 13 hónapot jelent. Ezekben az években a Purimot a második Ádár idején ünneplik, így közelebb van Pészáhhoz. Ez azért van így, hogy a purimi csodálatos megmenekülés a lehető legközelebb álljon a kivonulás csodájához.

 

Te hogyan képzeled el a susániakat?

Boldog Purimot!