Eszter könyve szerzője

2023.03.08.

Tisztelt Rabbi, megtudja mondani, hogy ki írta Eszter könyvét?  Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdést, ha megnézzük, akkor első pillantásra elég egyszerűnek tűnhet a válasz. Ehhez nyissuk ki,  Eszter könyvét ahol a következőt olvassuk:

Mordecháj leírta mindezeket az eseményeket (amik velük történt)  Majd levelet küldött mindazoknak a zsidóknak, akik Ahasvéros király tartományaiban laktak közel és távol. ( 9:20)

Eszter királyné, a zsidó Mordehájjal együtt igen nyomatékosan megírta a  második levélben, hogy a purimra vonatkozó előírásokat tegyék kötelezővé.  (9:29) Ez a két mondat arra az értelmezésre vezette a bölcseinket, hogy Mordecháj és Eszter közösen írták meg a Megilát Esztert. De a dolgok, mégsem ilyen egyszerűek.

 

A Talmud azt mondja, hogy Eszter könyvét az Ansej Kneszet HaGedolah / אַנְשֵׁי כְּנֶסֶת הַגְּדוֹלָה /  a Nagy Zsinagóga írástudó, vezetői írták, akik egy 120 fős prófétából és bölcsből álló testületként működtek, és Ők voltak, akik a második templomi időszak kezdetén, Izrael legfőbb vallási tekintélyt adó vezetői voltak. Nem véletlen, hogy ezt a vallási testületet, pontosan a purimi események után hozták létre a Szentföldön, azon célból, hogy  le tudják írni, hogy mi történt a zsidó néppel az Óperzsa birodalomban.  Ennek egyik oka a Talmudi feltétel maradéktalan teljesítése volt, ami arról szól: hogy, a próféciákat nem szabad a Szentföldön kívül leírni és a Szentírás kánonjába felvenni.

Így, már  jól látható, hogy valójában kétszer írták le Eszter könyvét. Egyszer Mordecháj és Eszter, és másodszor pedig a Nagy Zsinagóga vezetői. Ugyanakkor a mögöttes üzenetről sose feledkezzünk meg,  hogy I-ten rejtett keze még a legsötétebb pillanatokban is munkálkodik, és a zsidó nép megmentésén  dolgozik. Ezért amíg száműzetés és galut van a világon, Eszter könyve különösen nagy becsben van tartva. Ez az egyik oka annak, hogy bölcseink azt mondják, hogy a messiási korszakban Eszter könyve különleges jelentőséggel bír majd, hiszen ez a könyv/ tekercs fog  erőt adni a  teljes zsidóság egybegyűjtéséhez.

 

A Rabbi