Kitüntetések a közösség szolgálatáért

Szerző: ZSIMA
2023.03.16.

A közösség mindig úgy érezte, hogy megtartóerejének növelése érdekében fontos, hogy a rendkívüli egyéni teljesítményeket – legyenek azok akár katonai, művészi, tudományos, sport vagy az élet egyéb területei – elismerje. Ennek szellemében a történelmi egyházak közül a zsidó közösség, a zsidó felekezet tagjai közül is időről időre kiválasztásra kerülnek a kiemelkedő munkát végzők.

Nem teljességre törekvő felsorolásunkban így például 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc 54. évfordulója alkalmából, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta: az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként az azóta elhunyt Deutsch Róbert főrabbinak. Itt írtunk róla.

2021-ben Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést adta át Kardos Péternek, a Budapesti Zsidó Hitközség Zuglói Templomkörzete főrabbijának, a rabbitestület doyenjének, az Új Élet című újság főszerkesztőjének az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából. Kardos Péter 1991 óta főszerkesztője az Új Életnek, amely a magyar zsidó sajtótörténet leghosszabb ideje megjelenő orgánuma: 1945 óta lát napvilágot folyamatosan.

Szintén 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija “a zsidó identitást hitelesen képviselő egyházvezetői szolgálata, valamint a magyarországi zsidó kulturális és közélet megújításában betöltött kimagasló szerepe elismeréseként”.

2022-ben magyarországi zsidó közösség vallási, történelmi és kulturális hagyományainak megőrzése, valamint a Magyar Honvédség állományában szolgálatot teljesítők lelki gondozását szolgáló példaértékű, kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulójának alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésben részesült Totha Péter Joel, a Honvédelmi Minisztérium keretén belül működő Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátusának vezető főrabbija. Totha Péter Joel rabbi, a zsidó közösség kiemelkedő tanítójának tanításai számos felületen olvashatóak.

Idén a zsidó közösség tagjai közül ketten is magas elismerésben részesültek. A március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából Semjén Zsolt a kormányfő előterjesztésére a köztársasági elnök által adományozott, a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Dr. Verő Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség Frankel Leó úti Zsinagógája főrabbija, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Szentírás és Talmudtudományi Tanszékének főiskolai docense.

A Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) elnöke Dr. Róna Tamás főrabbi, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára, a MAZSIHISZ rabbitestületének elnöke, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Szentírás és Talmudtudományi Tanszék korábbi tanszékvezetője, a MTA köztestületi tagja és a Filozófiai és Történettudományok Osztály tagja, szintén a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől hitéleti szolgálata, példaértékű közösségépítő tevékenysége, valamint a felnövekvő generációk oktatása és tehetség gondozása érdekében végzett munkája elismeréseként. A főrabbi a közkedvelt zsidó hittankönyv sorozat és a Magyar Tudományos Akadémián bemutatott A magyarországi zsidóság története című kötet szerzője.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel

Dr. Róna Tamás főrabbi Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szalay Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár társaságában