Takarítás
Alig tizenpár napunk maradt Pészáhig, tehát visszavonhatatlanul elérkezett a takarítás megkezdésének napja. Sok éve pucolom a lakást Pészáh előtt és már hónapokkal korábban érzem a közelgő nagy munka súlyát. Íme néhány ötlet, hogy hogyan tegyük könnyebbé, szervezettebbé és hogyan vonjuk be gyermekeinket.
Készítsünk listát
Mindig jó, ha tudjuk, mennyi munka vár ránk, a lista készítése ilyenkor is segítség, főleg, mert nagyon jó érzés kipipálni az utolsó tételt. A pészáhi takarítást össze lehet vonni a tavaszi nagytakarítással, de a két dolog nem ugyanaz. Pészáhra hamectalanítunk és már a nagy öregek is megmondták, hogy a por nem hamec. Tehát nem cél az összes szekrény tetejének csillogóvá tétele és a könyvek egyénként portalanítása sem feltétlenül szükséges, ha nem eszik senki abban a helyiségben. Szóval takarítsunk, de megtehetjük, hogy a listánkra kizárólag a pészáhi feladatok kerülnek. Jó ötlet a hamec készlet korai csökkentése, hozzánk Purim után már nem jön be semmi, ami “lisztes”.
Vonjuk be a gyerekeket! Meglepő, de egy bizonyos korig kimondottan szeretnek takarítani, aztán ez esetenként nyomtalanul elmúlik náluk. Adjunk korukhoz megfelelő nagyságú területet a hamectalanításra, egy polcot, két fiókot, a “takarítsd ki a szobádat” nem feltétlenül célravezető. Látják, hogy a pészáhi takarítás egy hosszabb folyamat, ösztönözzük őket, hogy minél több alkalommal vegyenek részt benne, akár rövid ideig is.
Ne aggódjunk az eredményen, nem véletlenül kell gyertyával keresni a hamecot.
Kreatív
A korábbi években sütöttünk maceszt, készítettünk kemencét, gyártottunk tíz csapás forgót.
Ebben az évben készítsünk Arba koszot, azaz négy pohár bor díszítést és filcből Széder tálat. A pharakhoz készítsük el a sablont és vágjunk ki négy poharat. A gyerekek színezzék ki kedvükre és tegyük a Széder asztalra, vagy az ajtóra.
A filc Szédertál elkészítése remek móka, a lényeg, hogy sok színes anyagunk legyen és ügyesen bánjunk a ragasztópisztollyal. A kész mű kerülhet az asztalra, vagy vendégváróként az ajtóra.
Recept
Egy Széder este megszervezése nem egyszerű feladat, a főzés akár több napot is igénybe vehet. Én az utóbbi években az egyszerűségre törekszem, így erősen lecsökkent a főzésre szánt idő. Íme egy csirkeleves és egy sütemény recept, gyorsak, könnyűek és nagyon finomak.
Csirkeleves, másképp
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db csirkecomb
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 2 csokor petrezselyem
- 2 nagyobb szál zeller
- 1 kisebb fej karalábé
- 2 apró burgonya
- 4 közepes sárgarépa
- só, bors
- 3,5 l víz
A csirkecombot bőrével lefelé egy evőkanál olajon a leveses lábosban pirítani kezdjük. Amikor a bőr szép aranyszínűre sül, megfordítjuk és további öt percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a nagy fej vöröshagymát, melyről csak a gyökér maradványt távolítjuk el, a héját nem, a fokhagymát, karalábét és a burgonyát, paprikát, paradicsomot. Átforgatjuk néhányszor, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük három liter vízzel. Forrásig melegítjük. Nem igazán lesz habja, ha mégis, akkor azt eltávolítjuk róla. Beletesszük a zellerszárat és az egyik csokor petrezselymet. Lassú tűzön, fedő alatt 90 percet főzzük. Ezután kivesszük a lábosból a zellert, a petrezselymet, a paprikát, a paradicsomot, a burgonyát és a karalábét. Ha az egészet leturmixoljuk, készíthetünk belőle mártást a húshoz. A sárgarépát beletesszük a levesbe és további fél órát főzzük. Használhatunk egy darab leveskockát, vagy minimális ételízesítőt, de anélkül is ízes, szép színű levest kapunk. A főzés vége előtt valamennyi vizet pótoljunk. Ha maceszgombócot készítünk, azt semmiképpen ne a levesbe főzzük, mert felszívja.
Sütés nélküli macesztorta, párve, tojásmentes
Az egyik legsikeresebb receptem, elronthatatlan, mindig nagy sikere van és a gyerekek imádnak maceszt törni, főleg sodrófával.
Hozzávalók 8 szelet, vagy 16 darab süteményhez
- 3 lap macesz
- 15 dkg csokoládé (minimum 40%-os, tejmentes)
- 10 dkg kókusz zsír
- 15 dkg dió, pekándió vegyesen, durvára törve
- 10 dkg aszalt áfonya, vagy datolya, felkockázva
- 1,5 dl szőlőlé, vagy bor
- 1 evőkanál méz
A maceszt egy tálba törjük, meglocsoljuk a mézzel és az olvasztott kókusz zsírral. A borba, vagy szőlőlébe beáztatjuk a gyümölcsöt és a diót, majd 10 perc után kézzel összedolgozzuk az egészet. Egy 24 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, vagy frissen tartó fóliával, és a keveréket belenyomkodjuk. Az olvasztott csokoládé felével leöntjük, egy spatulával simítjuk és hűtőbe tesszük, 15 percre, kivesszük, olvasztjuk és ráöntjük a megmaradt csokoládét, majd újra hűtjük, fogyasztásig. A keverékből készíthetünk golyókat is, amiket olvadt csokoládéba mártunk, hurkapálcára tűzünk és pohárban tálaljuk.
Játék
Mit rejt a macesz?
(mindenízű macesz)
Pészáhkor néha gondot okoz a gyerekek menüje, ha már megunták a macesz pizzát és a mogyorókrémes maceszt, dobjuk fel az egyik délutánt egy íz felismerős játékkal. Készítsünk apró szendvicseket, két maceszból. Tegyünk közéjük gyümölcspépet, lekvárt, tonhalat, salátát, főtt tojást, sült húst, vagy amit csak a hűtőben találunk. A feladat, hogy a gyermek ismerje fel, hogy mit rejt a macesz. Rejtsünk el egy furcsa kombinációt, mondjuk kakaós tojáskrémet, aki azt kapja és felismeri, ő a Maceszkirály. Így megkedveltethetünk új ízeket és az egyik étkezést is megoldottuk.
Széder
A családi Széderek időtartama nem mindig kompatibilis a kicsikkel. Készítsünk néhány feladatot, amik kicsiknek és nagyoknak is élvezetesek.
Rágd formára!
Tegyünk különböző formára vágott papírt terítéskor a tányérok alá. Fejenként egy formát készítsünk, ez lehet szabályos, szabálytalan, kicsi, nagy. Amikor kicsit fáradnak a résztvevők, kérjük meg őket, hogy a maceszból rágják ki a tányéruk alatt lévő formát.
Széder detektív
Kártyákra írjunk fel annyi tényt a Hagadából, ahányan részt vesznek a Széder estén. Ha még a gyerekek nem tudnak olvasni, rajzoljunk. A tények között rejtsünk el néhány olyat, ami nem állja meg a helyét, például találjunk ki nem létező csapást, keserű gyökér helyett írjunk édes gyökeret. Aki figyel és felfedezi, hogy mikor hangzik el helyesen, ajándékot kap.
Jó készülődést és kóser Pészáhot!