Pészáhi készülődés, tippek, praktikák

Orbán Anna
2023.03.20.

Takarítás

Alig tizenpár napunk maradt Pészáhig, tehát visszavonhatatlanul elérkezett a takarítás megkezdésének napja. Sok éve pucolom a lakást Pészáh előtt és már hónapokkal korábban érzem a közelgő nagy munka súlyát. Íme néhány ötlet, hogy hogyan tegyük könnyebbé, szervezettebbé és hogyan vonjuk be gyermekeinket.

Készítsünk listát

Mindig jó, ha tudjuk, mennyi munka vár ránk, a lista készítése ilyenkor is segítség, főleg, mert nagyon jó érzés kipipálni az utolsó tételt. A pészáhi takarítást össze lehet vonni a tavaszi nagytakarítással, de a két dolog nem ugyanaz. Pészáhra hamectalanítunk és már a nagy öregek is megmondták, hogy a por nem hamec. Tehát nem cél az összes szekrény tetejének csillogóvá tétele és a könyvek egyénként portalanítása sem feltétlenül szükséges, ha nem eszik senki abban a helyiségben. Szóval takarítsunk, de megtehetjük, hogy a listánkra kizárólag a pészáhi feladatok kerülnek. Jó ötlet a hamec készlet korai csökkentése, hozzánk Purim után már nem jön be semmi, ami “lisztes”.

Vonjuk be a gyerekeket! Meglepő, de egy bizonyos korig kimondottan szeretnek takarítani, aztán ez esetenként nyomtalanul elmúlik náluk. Adjunk korukhoz megfelelő nagyságú területet a hamectalanításra, egy polcot, két fiókot, a “takarítsd ki a szobádat” nem feltétlenül célravezető. Látják, hogy a pészáhi takarítás egy hosszabb folyamat, ösztönözzük őket, hogy minél több alkalommal vegyenek részt benne, akár rövid ideig is.

Ne aggódjunk az eredményen, nem véletlenül kell gyertyával keresni a hamecot.

 

Kreatív

A korábbi években sütöttünk maceszt, készítettünk kemencét, gyártottunk tíz csapás forgót.

Ebben az évben készítsünk Arba koszot, azaz négy pohár bor díszítést és filcből Széder tálat. A pharakhoz készítsük el a sablont és vágjunk ki négy poharat. A gyerekek színezzék ki kedvükre és tegyük a Széder asztalra, vagy az ajtóra.

A filc Szédertál elkészítése remek móka, a lényeg, hogy sok színes anyagunk legyen és ügyesen bánjunk a ragasztópisztollyal. A kész mű kerülhet az asztalra, vagy vendégváróként az ajtóra.

Recept

 

Egy Széder este megszervezése nem egyszerű feladat, a főzés akár több napot is igénybe vehet. Én az utóbbi években az egyszerűségre törekszem, így erősen lecsökkent a főzésre szánt idő. Íme egy csirkeleves és egy sütemény recept, gyorsak, könnyűek és nagyon finomak.

Csirkeleves, másképp

Hozzávalók 4 személyre:

 

  • 4 db csirkecomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  •  2 gerezd fokhagyma
  •  1 paprika
  •  1 paradicsom
  •  2 csokor petrezselyem
  •  2 nagyobb szál zeller
  • 1 kisebb fej karalábé
  •  2 apró burgonya
  •  4 közepes sárgarépa
  • só, bors
  • 3,5 l víz

 

A csirkecombot bőrével lefelé egy evőkanál olajon a leveses lábosban pirítani kezdjük. Amikor a bőr szép aranyszínűre sül, megfordítjuk és további öt percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a nagy fej vöröshagymát, melyről csak a gyökér maradványt távolítjuk el, a héját nem, a fokhagymát, karalábét és a burgonyát, paprikát, paradicsomot. Átforgatjuk néhányszor, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük három liter vízzel. Forrásig melegítjük. Nem igazán lesz habja, ha mégis, akkor azt eltávolítjuk róla. Beletesszük a zellerszárat és az egyik csokor petrezselymet. Lassú tűzön, fedő alatt 90 percet főzzük. Ezután kivesszük a lábosból a zellert, a petrezselymet, a paprikát, a paradicsomot, a burgonyát és a karalábét. Ha az egészet leturmixoljuk, készíthetünk belőle mártást a húshoz. A sárgarépát beletesszük a levesbe és további fél órát főzzük. Használhatunk egy darab leveskockát, vagy minimális ételízesítőt, de anélkül is ízes, szép színű levest kapunk. A főzés vége előtt valamennyi vizet pótoljunk. Ha maceszgombócot készítünk, azt semmiképpen ne a levesbe főzzük, mert felszívja.

 

Sütés nélküli macesztorta, párve, tojásmentes

 

Az egyik legsikeresebb receptem, elronthatatlan, mindig nagy sikere van és a gyerekek imádnak maceszt törni, főleg sodrófával.

Hozzávalók 8 szelet, vagy 16 darab süteményhez

 

  • 3 lap macesz
  • 15 dkg csokoládé (minimum 40%-os, tejmentes)
  • 10 dkg kókusz zsír
  • 15 dkg dió, pekándió vegyesen, durvára törve
  • 10 dkg aszalt áfonya, vagy datolya, felkockázva
  • 1,5 dl szőlőlé, vagy bor
  • 1 evőkanál méz

 

A maceszt egy tálba törjük, meglocsoljuk a mézzel és az olvasztott kókusz zsírral. A borba, vagy szőlőlébe beáztatjuk a gyümölcsöt és a diót, majd 10 perc után kézzel összedolgozzuk az egészet. Egy 24 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, vagy frissen tartó fóliával, és a keveréket belenyomkodjuk. Az olvasztott csokoládé felével leöntjük, egy spatulával simítjuk és hűtőbe tesszük, 15 percre, kivesszük, olvasztjuk és ráöntjük a megmaradt csokoládét, majd újra hűtjük, fogyasztásig. A keverékből készíthetünk golyókat is, amiket olvadt csokoládéba mártunk, hurkapálcára tűzünk és pohárban tálaljuk.

 

 

Játék

 

Mit rejt a macesz?

(mindenízű macesz)

 

Pészáhkor néha gondot okoz a gyerekek menüje, ha már megunták a macesz pizzát és a mogyorókrémes maceszt, dobjuk fel az egyik délutánt egy íz felismerős játékkal. Készítsünk apró szendvicseket, két maceszból. Tegyünk közéjük gyümölcspépet, lekvárt, tonhalat, salátát, főtt tojást, sült húst, vagy amit csak a hűtőben találunk. A feladat, hogy a gyermek ismerje fel, hogy mit rejt a macesz. Rejtsünk el egy furcsa kombinációt, mondjuk kakaós tojáskrémet, aki azt kapja és felismeri, ő a Maceszkirály. Így megkedveltethetünk új ízeket és az egyik étkezést is megoldottuk.

 

Széder

A családi Széderek időtartama nem mindig kompatibilis a kicsikkel. Készítsünk néhány feladatot, amik kicsiknek és nagyoknak is élvezetesek.

 

Rágd formára!

Tegyünk különböző formára vágott papírt terítéskor a tányérok alá. Fejenként egy formát készítsünk, ez lehet szabályos, szabálytalan, kicsi, nagy. Amikor kicsit fáradnak a résztvevők, kérjük meg őket, hogy a maceszból rágják ki a tányéruk alatt lévő formát.

 

Széder detektív

Kártyákra írjunk fel annyi tényt a Hagadából, ahányan részt vesznek a Széder estén. Ha még a gyerekek nem tudnak olvasni, rajzoljunk. A tények között rejtsünk el néhány olyat, ami nem állja meg a helyét, például találjunk ki nem létező csapást, keserű gyökér helyett írjunk édes gyökeret. Aki figyel és felfedezi, hogy mikor hangzik el helyesen, ajándékot kap.

 

Jó készülődést és kóser Pészáhot!