Friss Oscar-díjas magyar zsidó felmenőkkel

Rosta Márton
Rosta Márton
2023.03.21.

Jamie Lee Curtis az Oscar-, BAFTA-, valamint kétszeres Golden Globe-díjas színésznő Los Angelesben, a napfényes Kalifornia államban született 1958-ban. A legnemesebb filmes kitüntetést az Oscar-díjat pár napja zsebelhette be a művésznő a „Minden, mindenhol, mindenkor” sci-fi-kalandfilmben nyújtott alakításáért. (Zárójeles megjegyzés: a film 11 Oscar-jelölést kapott, melyből hetet nyert meg, többek között Michelle Yeoh elvihette a legjobb színésznőnek járó díjat, második nem fehérbőrű művésznőként a díjátadó történetében. Filmes kritikát majd biztos a ZSIMA felületen is megjelentett a filmekkel foglalkozó kolléga, én a továbbiakban Jamie Lee Curtis magyar zsidó gyökereivel kívánok foglalkozni.)

Jamie Lee Curtis és az Oscar

Jamie Lee Curtis édesanyja Janet Leigh (1927-2004) Golden Globe-díjas színésznő, aki a Golden Globe-díjat nem másért, mint minden thriller film „atyjának” tekinthető, Psycho-ban nyújtott alakításáért kapta. Leigh 1951-ben házasságot kötött Tony Curtisszel, Jamie apjával, aki már a harmadik férje volt.

Anya, apa és a “kislányuk”

Tony Curtis (születési neve: Bernard Schwartz (Schwartz Bernát) magyar zsidó származású hollywoodi színészlegenda, aki már az Egyesült Államokban a New York állambeli Bronxban született 1925-ben.

Tony Curtis (amikor a férfiak még férfiak voltak)

 

Curtis szülei Schwartz Manó (Emanuel Schwartz) (1901–1958) és Klein Ilona (Helen Schwartz) (1904–1974). Tony Curtis 1985-ben látogatott először Magyarországra, az akkori már langyossá vált állampárti ellenőrzés alatt tartott magyar sajtó a zsidó gyökereket továbbra is óvatosan kezelte. A korszak népszerű magazinja, az Új Tükör egyáltalán nem érinti Curtis zsidó gyökereit, a helyi újság, a Kelet-Magyarország az 1985. május 8-i lapszámában így számol be a világsztár látogatásáról:

„Szülei szülőföldjére (Mátészalka- megj. RM) , egykor otthont adó városába látogatott május 5-én a világhírű sztár, Tony Curtis, sok-sok filmben Roger Moore, az „Angyal” partnere. Az alig néhány órás látogatás programját leírnunk felesleges lenne, hiszen ahogy kilépett az autóból, százan várták, ha sétált, sok százan kísérték…..Aztán a templom (a zsinagóga – megjegyzés RM) következett. Bent a mártírok tábláját olvasva a levegő sűrűsödött meg körülöttünk, amikor az ott felsorolt több száz név után a tolmács így fordított: „És még 16 000 névtelen szülő és gyermek, akiket a mátészalkai gettóból hurcoltak el…”

Így lehetett a késő kommunizmusban beszélni a zsidóságról: a zsinagógát templomnak hívták, a zsidóságra utalást a „gettóból hurcoltak el” fordulat jelezte. Curtis 1988-as második magyarországi látogatásakor a sajtó már bátrabban közli Curtis hitvallását:

„Divatos foglalatosság mostanában és divatos kifejezés is az identitáskeresés. Tony Curtis nem keresi azonosságát, megtalálta s büszkén vállalja:   

Magyar vagyok, zsidó vagyok és amerikai vagyok! Ezért, s apám emlékére, aki Emanuel volt, vállaltam el az alapítvány díszelnökségét. Első lépésként a Dohány utcai és a Kazinczy utcai zsinagóga renoválását vállaljuk el felesben, úgy, hogy a költségek 50 százalékát a magyar állam viseli. Zsidótemetői és vidéki templomok helyrehozásával is foglalkozunk.”

Az apai hagyományokat követve Jamie Lee Curtis is ellátogatott Mátészalkára 2021-ben, a város polgármestere, Hanusi Péter így számolt be az eseményről a közösségi oldalán:

„Jamie Lee Curtis elfogadta a meghívásomat és 2021. június 6-án magánlátogatás keretében járt a szatmári régió fővárosában Mátészalkán, ahonnan nagyszülei az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak. A színésznő édesapja Tony Curtis többször is járt itt, emlékére a városban személyes relikviáiból kiállítást rendeztek be, kávézót neveztek el róla, Jamie Lee Curtis a vasárnapi magánlátogatása során ezeket a helyszíneket fel is kereste. Amikor nyilvánossá vált, hogy a Tony lánya, Jamie Lee Curtis Magyarországon forgat a Borderlands produkció egyik főszereplőjeként, Mátészalka Város Önkormányzata nevében meghívtam a színésznőt egy mátészalkai látogatásra, a meghívás eljuttatásában Bokor Balázs a Magyar Hollywood Tanács elnöke volt a segítségemre. A meghívás elfogadására mutatkozó remény akkor nőtt meg igazán, amikor Jamie Lee Curtis anyák napi Instagram bejegyzésében már Mátészalkát is említette. Mivel a produkció forgatása meglehetősen feszes ütemterv mellett zajlik és szigorú egészségügyi előírásokat is be kell tartani, egy magánlátogatás keretében fogadta el a színésznő a meghívást. Jamie Lee eredetileg egyórásra tervezett programján túl is maradt, szívesen töltött időt az édesapja által is olyannyira szeretett Mátészalkán.”

 

Jamie követte édesanyja példáját, és a horrorműfajban is maradandót alkotott, Laurie Strode szerepében debütált a mozivásznon John Carpenter Halloween – A rémület éjszakája című 1978-as horrorfilmjében, mellyel megalapozta Sikolykirálynő státuszát.

Halloween – 1978 (sikítsunk együtt)

Ezt követően olyan horrorfilmekben tűnt fel, mint 1980-ban A köd, A szalagavató fantomja és A rettegés vonata, valamint a Vágóhíd négy keréken (1981). Laurie-ként tért vissza a Halloween 2. (1981), a H20 – Halloween húsz évvel később (1998), a Halloween – Feltámadás (2002), a Halloween (2018), a Gyilkos Halloween (2021) és A Halloween véget ér című Halloween-folytatásokban.

Végül elérkeztünk napjainkhoz: „Katica, katica, felmászott a fára” – énekelte a magyar gyerekdal kezdősorait Jamie Lee Curtis az Oscar-díj átvételét követő sajtótájékoztatón.

Jamie Lee Curtis büszke magyar zsidó felmenőire, legyünk mi is büszkék a művésznő sikereire!