A gyógyszer nem élvezet

A. Rabbi
2023.03.22.

Tisztelt Rabbi, sajnos a vérnyomásom miatt gyógyszert kell szednem, a kérdésem, kell a gyógyszerre áldást mondani mielőtt beveszem?  Köszönöm a válaszát.

A Rabbi válaszol:

Az ételre elmondott áldásokat a zsidó törvények “öröm feletti áldásnak” (“birchot haneheninnek”) nevezi.

Áldást mondunk mindazokra az ételekre, amelyek bizonyos fokú örömet okoznak nekünk. Ez az öröm lehet pl. az étel íze,  még egy közepes menzás ebéd is ide sorolandó, viszont a teljesen ehetetlen ételek nem igényelnek áldást, még akkor sem, ha egészségügyi előnyökkel járnak.

Coat Drive Promotion

A gyógyszerek szedése nem tekinthető “evésnek”. Bár egészségügyi előnye van a számunkra, ez nem “étkezés” típusú előny, mivel a gyógyszer szedése nem tekinthető hagyományos értelemben vett étkezésnek. Ez így van a tabletták esetében, amelyeket gyógyulási céljából szed a beteg.

Egy másik fontos szempont. Ha valaki vizet iszik, hogy segítsen lenyelni egy tablettát, akkor nem kell áldást mondani a vízre, ami segíti a gyógyszer lenyelését. Ennek az az oka, hogy a víznek nincs íze vagy tápértéke, így a víz önmagában nem nyújt étkezési élvezetet, kivéve, ha az ivó szomjas (Sulhan Aruh 204: 7). Így az a személy, aki azért iszik, hogy segítsen lenyelni egy tablettát. annak nem kell áldást mondani a vízre sem. Remélem megfelelő választ adtam, és jó egészséget kívánok.

A Rabbi