Pészáhi készülődés 2

Orbán Anna
2023.03.27.

Elérkeztünk a pészáhi előkészületek utolsó napjaihoz. Íme néhány ötlet a családi Széderhez és Pészáh napjaira.

Sokan szembesültünk azzal, hogy óvodás korú gyermekünk hamar elunja a Széder estét. Vonjuk be őket a Hágádá történetébe, iktassunk be játékokat és feladványokat az estébe. Mind annyi más esetben, ilyenkor is jól jön a gondos tervezés, hiszen a Széder este nekünk, felnőtteknek is rendszerben és meghatározott sorrendben zajlik. Nem cél, hogy kisgyermekünk mozdulatlanul üljön három-négy órát az asztalnál és csendben figyeljen. Érjük el, hogy átérezze a kivonulás fontosságát és a szabadság örömét. Ehhez használhatunk bármit, ami nem “képernyő”, figurákat, társasjátékot, kártyákat, akár még a szétnyíló tengert is az asztal közepére varázsolhatjuk.

Kreatív ötletek a széder esti asztalra

Készítsünk egyedi szédertálakat!

Mondjuk üres halkonzerv dobozából. Távolítsunk el minden éles kiálló részt a konzervdobozról és alaposan tisztítsuk ki őket. Hat dobozra van szükségünk egy tálhoz:

  • Zroa-csont
  • Hazeret-keserű fű
  • Béjca-tojás
  • Haroszet-alma, dió, bor
  • Maror-torma
  • Kárpász-petrezselyem
  • A tiszta dobozokat körben ragasszuk össze ragasztópisztollyal és adjuk a gyerekeknek díszíteni.

Lego Széder tál

Többféle készletből összerakhatunk egy Széder tálra hasonlító alkotást, mely egyrészt jól mutat az asztalon, másrészt a résztvevők, életkortól függetlenül boldogan legóznak ha alkalmuk nyílik rá.

Készítsünk szalvétagyűrűket!

Fotózzunk le egy lap maceszt, nyomtassuk ki, vágjuk 8 centiméter széles csíkokra és ragasszuk a szalvétánkhoz illő nagyságúra.

Készítsünk afikomán táskát!

Textilből vagy viaszos papírból vágjunk ki kettő darab, a macesznál 10 centiméterrel szélesebb lapot és a széleinél ragasszuk, vagy varrjuk őket össze. Adjuk oda gyermekünknek, hogy díszítse, majd írjuk elő az AFIKOMAN szót, majd adjuk vissza színezésre. Használhatjuk a méltán népszerű csillogó ragasztót, ami hamar megszárad és remekül néz ki.

Széder este gyerekekkel

A Mánistánán és az afikomán keresésen kívül is készülhetünk elfoglaltsággal a kicsiknek, hogy a lehető legtovább bírják velünk az estét.

Az asztalunk közepére tegyünk Playmobil vagy Lego figurákat, amelyek részt vehettek a kivonulásban. Embereket, lovakat, tevéket, pálmafákat. Kék krepp papírból tegyünk egy szétválasztható tengert a figurák elé, ahol majd száraz lábbal átkelhetnek a kivonulók.

Iráni szokás, hogy a Dayenu alatt az odakészített újhagymák zöld részével ritmusra barátságosan megcsapkodják egymást a vendégek. Ezzel emlékeznek az egyiptomi rabszolgahajcsárok gonoszságára, vagy más forrás szerint arra figyelmeztet, hogy a zsidók ne sírják vissza az egyiptomi hagyma ízét. Egyértelműen hatalmas sikerre számíthatunk, amikor a gyerekeket felkérjük, hogy kicsit rosszalkodjanak az asztalnál, személy szerint nagyon sajnálom, hogy erről a szokásról nem egy évtizeddel korábban olvastam.

Gyerekbarát recept Pészáh napjaira

Ha már elég volt a macesz melegszendvicsből és a macesz lasangéból, íme egy könnyen elkészíthető gnocchi szerű recept. A gyerekek Pészáh idején először a tésztát szokták hiányolni, ez a recept ebben segíthet.

Hozzávalók két kisebb, vagy egy növésben lévő serdülőkorú gyermek részére

– 1 közepes édesburgonya

– 4 púpozott evőkanál maceszliszt

– 2 púpozott evőkanál burgonyakeményítő

– 4 evőkanál ricotta, cottage, vagy félzsíros túró

– só

– 4 dkg vaj

– reszelt sajt a tálaláshoz

Az édesburgonyát megfőzzük, lehet 10 perc alatt mikróban egy tányéron, megszurkálva, hogy a gőz el tudjon belőle távozni.

Egy tálban összegyúrjuk a puha édesburgonyát, a maceszlisztet, a túrót és a keményítőt. Mielőtt összeáll, megsózzuk. Kis macesz lisztet szórunk egy tálcára, egy centiméteresre nyújtjuk, apró darabokra vágjuk, egy üveg szájával benyomjuk, vagy villával formázzuk a gnocchikat. Lobogó vízben addig főzzük, amíg a felszínre jönnek. Áttesszük a serpenyőbe,l a melegített vajon 6-8 percig pirítjuk, azonnal tálaljuk- Meghintjük reszelt parmezánnal, vagy friss zöldfűszerrel.

Kóser Pészáhot!