Dolgopyat ezüstérmes az Európa-bajnokságon

2023.05.03.

Maccabi győzelem Monacóban

Az olimpiai bajnok Artyom Dolgopyat második helyen végzett talajon az áprilisi tornász Európa-bajnokságon, Antalyaban. A Maccabi Tel-Aviv kosarasai megnyerték a Monaco elleni első negyeddöntő mérkőzésüket az Euroligában. A kézilabdások viszont két vereséget szenvedtek a kontinensbajnoki selejtezőkben.

Tokió hőse, a talajon olimpiai bajnoki címet szerző Artem Dolgopyat jól hangolt az áprilisi Európa-bajnokságra, hiszen kedvenc szerén, talajon győzött a cottbusi Világ Kupa viadalon. Antalyaban címvédőként állt rajthoz, mert tavaly Münchenben ő nyert. Mi több, két évvel korábban, az olimpia előtt, éppen Törökországban, Mersinben szerezte első EB aranyát.

Artem Dolgopyat (1997)

Bár Antalyaban is remekelt, s a döntőben is a legjobban teljesített, meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Míg az olimpián azért (is) győzött, mert erősebb gyakorlatot mutatott be, mint a vele azonos pontszámot elérő vetélytársa (a spanyol Rayderley Zapata), ezúttal a nehézségi pontszám alapján a harmadik helyről indult, s a kiváló előadással is csak egy ellenfelét sikerült megelőznie. Dolgopyat ugyan csupán júniusban tölti be a 26. életévét, mégis a szer döntősei közül ő volt a legidősebb.

Ha már torna (és a kor), április közepén, – Jom Hasoa emléknapján – a legidősebb (ötszörös) élő olimpiai bajnokról, az izraeli tornasport létrehozójáról, több generáció (nevelő)edzőjéről, Keleti Ágnesről nevezték a Wingate Testnevelési és Sportintézet csarnokát, amelyben évtizedekig dolgozott.

Az eseményen egykori tanítványai mellett Shay Abrahamy, a Wingate Intézet igazgatója, illetve Yael Arad, olimpiai ezüstérmes cselgáncsozó, az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt.

Az elmúlt két évben győztes török Efes meglepetésre nem jutott a legjobb nyolc közé a férfi kosárlabda Euroligában. A Maccabi Tel-Aviv viszont igen, ráadásul pazarul kezdte a Monaco elleni párharcot a negyeddöntőben. Az első mérkőzésen mind a négy (!) negyedet megnyerve, 79-67-re győzött. A második találkozón ugyan szintén tizenkét ponttal veszített (86-74), ám most kétszer hazai pályán léphet parkettre – biztató, hogy az idén 15 győzelem mellett csupán kétszer szenvedett vereséget otthon. S ha mindkétszer nyer, ismét ott lehet a Final Fourban, amelyet május 19-21. között rendeznek Kaunasban. Legutóbb, 2014-ben járt a négy a között a Maccabi, akkor be is gyűjtötte a kupát. Nem mellesleg, a negyeddöntő első két összecsapása után akkor is 1-1-re állt…

Josh Nesbo zsákol

A férfi kézilabdázók a múlt héten lejátszották utolsó két mérkőzésüket az Európa-bajnoki selejtezőkben. Ezúttal sem termett sok babér a csapatnak, bár Csehországban közel volt a bravúr. Izlandtól otthon nagy különbséggel kapott ki (26-37) az együttes, amely a csehek ellen némi meglepetésre a végjátékig jól tartotta magát. Röviddel a befejezés előtt csupán egyetlen gól volt a hátrány, amely a végére aztán háromra nőtt (24-27). Ez pedig azt jelentette, hogy a csoport negyedik helyén zárt az alakulat.

Korábban beszámoltunk arról, hogy veszélyben az U20-as labdarúgó világbajnokság, mert a házigazda Indonézia nem akarja fogadni az izraeli válogatottat, amelyet Bali kormányzója nemes egyszerűséggel kitiltott a szigetről. Nos, nem sikerült egyezségre jutni, ezért a FIFA elvette a rendezés jogát az országtól, melyet ki is zárt a küzdelmekből. A vébének végül, a részvételi jogot ki sem harcoló Argentína kapta, amelynek így a csapata is beugorhat Indonézia helyére.

Az u20-as csapat vezére Oscar Gloukh

Nem csak a helyszínt jelölték ki, de már elkészült a sorolás is a május 20-tól június 11-ig tartó eseményre. A tornára első alkalommal kijutó Izrael a következő csapatokkal küzdhet meg a továbbjutásért: Kolumbia (május 21.), Szenegál (május 24.) és Japán (május 27.).

Ne feledjük, az együttes tavaly, egészen a döntőig menetelt az U19-esek Európa-bajnokságán!