Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszonnyal találkozott a főrabbi

Prof. dr Róna Tamás
2023.05.04.

Megtiszteltetésben volt részem pár nappal ezelőtt; akik követik privát oldalamat illetve a ZSIMA social felületeit, azok láthatták, egy baráti találkozón vettem részt Dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszonnyal. Szeretném megosztani Önökkel ennek a beszélgetésnek néhány nagyon fontos momentumát.

Fő témánk a neológ zsidóság értékeinek és a közösségi élet nehézségeinek megvitatása volt. Mindkettőnk számára meghatározó kérdés a családi értékek hangsúlyozása. Közösségünk számára a család kiemelten fontos. Ennek egyik legizgalmasabb tere a már legendásnak számító Kiskunhalasi Zsidó Tábor, ahova a szenvedélyes és elfogult élménybeszámolóm után, tervei szerint miniszterhelyettes asszony nyáron szeretne ellátogatni.

Szót ejtettünk a határon túli, magyarajkú zsidó közösségek sorsáról. Mint ismert, a ZSIMA-nak számos érdekeltsége, partnerségi szerződése van az országhatárokon kívül is, ahol az utóbbi években mind vallási, mind anyagi értelemben segítséget nyújtottunk. Rabbikat delegáltunk, illetve helyi vallási vezetőknek adjuk át a megszerzett tudásanyagot; szeretnénk a Szentírást egy olyan narratívába helyezni, ami megfelelő lelki – és szellemi táplálékot nyújthat a hívek számára.

Több, mint tíz éve kezdődött el az iskolákban a kötelező hit- és erkölcstan oktatás. Felemelő, hogy a diákok jobban megismerhetik a vallást, miközben a szülők és nagyszülők is – akár újra – közelebb kerülhettek a hithez. Ehhez személy szerint is – a kormány támogatásának köszönhetően – sikerült hozzájárulnunk hat hittankönyv kiadásával.         Reményeim szerint hamarosan a hetedik és a nyolcadik kötet is elkészülhet, továbbá a modern kor szelleméhez alkalmazkodva a virtuális térben is szeretnénk átadni a tudásanyagot.

Ugyanígy érintettük a kóser kertkultúra kérdését, ami mára már tananyag és kutatási tér lett a Magyar Agrár- és Élettudományi, illetve a Szegedi Tudományegyetemeken. Új tudományágak, új piacok felé nyitunk, miniszterhelyettes asszony kiemelt érdeklődéssel hallgatta ezeket az eredményeket és jövendőbeli terveinket.

Összességében elmondhatom; egy nagyon nyitott és kiváló közéleti embert ismertem meg Dr. Vitályos Eszter személyében. Elindult köztünk egy párbeszéd, hiszem, hogy a jövőben sok hasonló követi majd.