Szolnokon a holokauszt áldozataira emlékeztek

2023.05.05.

Emlékfutás és koszorúzás Szolnokon

Nem volt olyan település Magyarországon, amelynek zsidósága elkerülhette volna a holokauszt szörnyűségeit. Szolnok, a Tisza és Zagyva ölelésében fekvő alföldi város sem járt különbül, zsidó lakosait gettókba zsúfolták, majd elindultak a vonatok…

A béke és fejlődés éveire egy ideje már baljós árnyék vetült, de senki sem gondolta, hogy ilyen mértékben ölt testet a gonoszság. Ártatlan családok százai tűntek el egyik napról a másikra Szolnokon is, az iskolapadokból egyre több diák hiányzott… Ma talán már elképzelhetetlen – szólt a holokauszt emléknapja alkalmából tartott koszorúzáson Róna Tamás főrabbi a diákokhoz -, hogy osztálytársaitok egy része azért nem ül be többé az iskolapadba, mert származása miatt haláltáborba küldték. De ahhoz, hogy ez soha többé ne történhessen meg, emlékeznünk és emlékeztetnünk kell!

Az emléknap immár hagyományosan a vasútállomáson elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával, majd a Hope&Run futással kezdődött. Ez utóbbinál ezúttal is diákok álltak rajthoz az egykori cukorgyári gettónál, hogy elfussanak a Mártírok útjáig.

Az Agóra előtt felállított emlékkőnél hangzottak el prof. Róna Tamás főrabbi fenti gondolatai, majd a város, a megye, az intézmények, a civil szervezetek, a pártok és a honvédség képviselői helyezték el koszorúikat. Innen a menet a botlatóköveknél meg-megállva érkezett a Szolnoki Galériába, a korábbi zsinagógába, ahol az ünnepi megemlékezést tartották.

Bárány György református lelkész gondolatait követően a Jendrassik György Gépipari Technikum diákjaiból álló Gépszínház műsorát láthatták a zsinagógát megtöltő vendégek, köztük több középiskolai osztály.

-Azokban az időkben ember embernek farkasa lett. Hatalomvágyból és gazdasági érdekből pusztította el ártatlan embertársait. A történelem talán legsötétebb korszakának tanulságait azonban mintha napjainkban már kezdenék néhányan elfelejteni – mutatott rá Szalay Ferenc polgármester, hozzátéve, hogy Magyarország a béke országa és az is akar maradni. Mint mondta, itt békében élhetnek az emberek egymással, hiszen tanultunk a múlt hibáiból. Hangsúlyozta: nem engedhetjük meg, hogy a holokauszthoz hasonló borzalmak megismétlődjenek, mint ahogy egy háborúba sodródást is el kell kerülni.

A megemlékezés után a Múzsák terén álló holokauszt mártírjainak emlékkövére kavicsok sokasága került…

 

Galéria az eseményről: