Amikor megszűnt a járvány

2023.05.09.

Tisztelt Rabbi,  kérdésem van Lág Bá Omerrel kapcsolatban. Úgy tudom ez az a nap, amikor Rabbi Akiva tanítványai már nem haltak meg. De miért ez a nagy ünneplés? Ez továbbra is egy szomorú nap, hiszen ettől még sok tanítvány meghalt. Vagy nem jól értek valamit?

Rabbi Simon Bar Jochaj

A rabbi válaszol:

“Chida” (Chaim Josef Dovid Azulai), 18. századi Marokkóban élő rabbinak, felteszik ugyanezt a  kérdést amit Ön is leírt.

Ő azt mondja, hogy mivel Lág Bá Omer ( az Omer számlálásának 33.napja)  volt az a nap, amikor Rabbi Akiva tanítványai közt megszűnt a járvány terjedése, ezért ez volt az a nap is, amikor Rabbi Akiva elkezdhetett újra tanítani és új tanítványokkal foglalkozni.

Ebbe az új csoportba tartozott többek között Rabbi Meir, Rabbi Joszi és Rabbi Simon Bar Jochaj -a nagy Tanaiták, תנאים / bölcsek, és ők lettek a kapocs,  hogy továbbvigyék a Tóra szavát minden következő generációnak. Ez volt az igazi ok az ünneplésre.

De van Lág Bá Omer napjának egy másik örömre való oka, ez pedig az, hogy Rabbi Simon Bár Jochaj ezen a napon fedte fel a “Zohár” a Ragyogás könyvének  kabbalisztikus tanításait. És ez bizony nagy  öröm számunkra.

A rabbi