Kosárharcok

2023.05.12.

Nem jutott a Final Fourba a Maccabi

Kupáért csatázik a Hapoel Jerusalem

 

Bár a Monaco elleni csata első meccsét megnyerte a Maccabi Tel-Aviv a kosárlabdázók Euroliga negyeddöntőjében, a párharc ötödik meccsén alulmaradt, és ezúttal sem jutott a legjobb négy közé. A Hapoel Jerusalem viszont már korábban bejutott a Final Fourba a Bajnokok Ligájában, s ma pedig már a döntőért léphet pályára a címvédő Tenerife ellen.

Előző beszámolónkban odáig jutottunk, hogy a Maccabi játékosai és szurkolói bizakodva várhatják a Monaco elleni két hazai mérkőzést, hiszen a felek 1-1-gyel utaztak Tel-Avivba. A reményt fokozta, hogy az együttes az Euroligában csupán kétszer kapott ki hazai pályán. Nos, május 2-án, a legrosszabbkor jött a harmadik vereség is. Ráadásul esély sem volt a sikerre, a kezdést leszámítva, csupán 24-24-nél volt egyenlő az állás, amúgy végig a vendégek vezettek. A negyedik összecsapáson mindenképp nyerni kellett a folytatáshoz. Ám ez a találkozó sem indult jól! Az első negyed zárásáig a Monaco hétpontos előnyt gyűjtött, aztán megérkezett a Maccabi is, s a félidőben már 11-gyel vezetett. Aztán a harmadik tíz percben hozzátett még 15-öt. S végül nagyon simán, 104-69-re győzött.

Egy újabb repülőút után e hét szerdáján jöhetett a mindent eldöntő találkozó Monacóban. Itt az első tíz perc végén a Maccabi állt jobban héttel. Ám félidőben néggyel, míg a záró negyed előtt kettővel a hazaiak vezettek. Öt perccel a befejezés előtt aztán ismét az izraeli együttes vezetett, de ekkor egymás után több erősen ajándék ítélettel a játékvezetők megsegítették a házigazdát, amely így nem csak fordított, de jelentős előnyt is szerzett és végül győzött. Így a Monaco először jutott be a Final Fourba, amelyet Kaunasban rendeznek majd.

Búcsúzik az Euroligától a Maccabi. Forrás: Maccabi Tel-Aviv basketball facebook

A Bajnokok Ligája elődöntőjében a Hapoel Jerusalem a címvédő és az első kiírásban (2017) élen végző, Tenerife ellen lép pályára. Tegyük hozzá, a Jerusalem a négy közé jutásért egy szintén korábbi győztest (2018), a görög AEK ellen lépett tovább.

A mostani négyesdöntőnek Malaga ad otthont, s a Hapoel az első mérkőzésen, ma 17:30-kor érdekelt lesz. A másik ágon a házigazda küzdhet a Bonn ellen (20:30). Az izraeli alakulat védekezése volt a legjobb az egész ligában, így most is erre építhet. Illetve arra, hogy sokan képesek pontot szerezni, ezt igazolja a 19,3 meccsenkénti passzátlag, amely a második legmagasabb a Final Four résztvevői között. Azonban az ellenfélnél számos kiváló játékos kap szerepet, pl.az előző szezon legjobbja, a brazil Marcelinho Huertas. Persze a Hapoelnél is akad egy kiemelkedő klasszis, Levi Randolph, aki a továbbjutást is eldöntheti. Tavaly az izraeli csapatok közül a Hapoel Holon jutott a négy közé, ahol éppen a Tenerife győzte le. Az elődöntők vesztesei vasárnap 17 órától küzdhetnek a bronzéremért, míg a döntőt 20 órakor rendezik.

 

Az esemény műsorfüzete

 

A tévében itt követhető

 

A Youtube oldalán a meccsek élőben is nézhetők: