Elmélkedés a “bukfencről”

2023.05.24.

Tisztelt Rabbi, sajnos szerintem a zsidó vallás életveszélyben van, mivel sok fiatal elhagyja, vagy be sem jön a zsinagógákba. A lelkes ortodoxokon kívül elég borúsak a kilátások. Ugyanakkor nem lehetünk mindannyian ennyire vallásosak. A kérdésem, hogyan lehetne lazítani kicsit a Tóra szavain, hogy így ösztönözzük az embereket, hogy zsidók legyenek?
A Rabbi válaszol:

Kedves kérdező, az Ön kérdése, már tartalmazza a választ is. Mint amikor egy hal azt kérdezi: “A vízen kívül hol máshol élhetnék még?” A válasz megvan, hiszen Ön is leírta, csakhogy azt máshogyan szeretné, ám ilyen nincs.

Egy hal, ha kikerül a vízből, nem hal meg azonnal. Sőt, a vízből kiszabadult hal meglehetősen élénknek tűnik. Szaltózik, bukfencezik és táncol, látszólag aktívabb, mint előtte volt. A tudatlan megfigyelő azt gondolhatja, hogy a halnak jobb lenne a szárazföldön, a tenger korlátaitól megszabadulva élni, hiszen nézzük csak meg, milyen élénken és energikusan ficánkol.

De mi tudjuk az igazságot. Ez a tragikus tánc nem lesz tartós. Ez a sok intenzív mozgás nem a jó egészséget jelzi, hanem az életbe való kapaszkodás kétségbeesett és reménytelen haláltusáját.

A zsidóság a Tóra nélkül olyan, mint a hal víz nélkül. Egy ideig szaltózhatunk, ugrálhatunk egyik ideológiáról a másikra, egyik Tórai mondat elhagyásáról a másikra, de ez bizony nem lesz tartós. Aztán, végül az ugrálás és a szaltózás teljesen abbamarad.

A zsidó folytonosságra mindig is, egy és csakis egy válasz volt, van és lesz, és ez a Tóra betartása.

Egy zsidó otthon megemlékezik a Sábeszről, a zsidó ünnepekről, jár zsinagógába, aktív közösségi szerepvállalásán keresztül éli életét. Ez lesz az a víz, amelyre a zsidó léleknek szüksége van a túléléshez.

Ez nem arról van szó, hogy “ultra ortodoxnak” kell lenni, hanem arról, hogy elmerüljünk a valódi judaizmusban. És ez bárki számára nyitott. A maga módján, kritikus elmével és szenvedélyes szívvel vegyen részt a Tóráról szóló beszélgetésben, és hozza be azt otthonába. Ez fogja biztosítani a zsidó jövőt, ahogyan a zsidó múltat is meghatározta. Minden más csak bukfenc.

A Rabbi