Aranyak és ezüstök a ritmikus gimnasztika Eb-n

2023.05.25.

Inbar Lanir világbajnok

Remek heteken vannak túl az izraeli sportolók, hiszen világ- és kontinensbajnokságon is számos érmet, közte aranyakat szereztek. Inbar Lanir, Izrael sikersportágában, a judosok világbajnokságán állhatott a dobogó legfelső fokára, míg az RG-sek az Európa-bajnokságon remekeltek, a Hapoel Jerusalem pedig második lett a férfi kosarasok Bajnokok Ligájában. De ezeken túl is akadtak kiváló teljesítmények.

Inbar Lanir judóvilágbajnok lett

Fent azt írtam, hogy a judo Izrael nemzeti sportága, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Yael Arad révén ez a sportág hozta Izrael első olimpiai érmét, egy ezüstöt, 1992-ben, Barcelonában. Ugyanezen az olimpián szerezte meg Izrael a második érmét is, egy bronzot, Oren Smadaja révén cselgáncsban. Arad egy évvel később Európa-bajnok lett és pályafutása során többször állt dobogón világbajnokságon is. Később edzőként is dolgozott, 2021 óta pedig az Izraeli Olimpiai Bizottság elnöke, első nőként és első olimpiai érmesként.

No de térjünk vissza a jelenbe.

Dohában a világbajnokságon négy napot kellett várni az első jobb szereplésre, a korábbi világ- és Európa-bajnok Sagi Muki eljutott az elődöntőig, ám ott vereséget szenvedett, majd a bronzmeccsen is, így végül az ötödik helyen zárt.

Két nappal később az Európa-bajnok Peter Paltchik már a dobogóig jutott, s bronzérmet szerzett, miként két nappal később a hölgyeknél az olimpiai bronzérmes Raz Hershko is. Ám az első medália napján jött még egy, méghozzá egy arany. Az elődöntőben néhány másodperccel a vége előtt még egy hétpontos akcióval (waza ari) az olasz Bellandi vezetett Inbar Lanir ellen. Ám az izraeli judós hölgy dobott egy ippont és lezárta a meccset, majd a döntőben francia ellenfelét is legyőzte, így Yarden Gerbi és a már említett Sagi Muki után ő lett a harmadik izraeli cselgáncsozó, aki világbajnoki címet nyert.

Bakuban a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon éremeső hullott az izraeli küldöttségre, amely leginkább csapatban remekelt. Persze az olimpiai bajnok Linoy Ashram visszavonulása komoly veszteség az egyéni versenyekben. Bár Adi Asia Katz tavaly a hazai (tel-avivi) Eb-n már szerzett egy bronzot szalaggal és csapatban. Most szintén csapatban, illetve karikával lett harmadik. A hölgyek öt karikával bemutatott csapatversenyét Izrael nyerte, míg a három szalaggal és két labdával előadott versenyben második helyen zárt, s az összesítésben is az élen végzett. De a juniorok is szereztek egy aranyat (csapat) és két ezüstöt (5 szalag, illetve 5 labda).

A kosárlabda Bajnokok Ligája négyesdöntőjét Malagában rendezték, s a Hapoel Jerusalem ugyan elkerülte a házigazdát, ám a címvédő Tenerife állta útját a döntő felé vezető úton. S az első negyedet a spanyolok hárompontos előnnyel is zártak. Ezt követően rendkívül feljavult az izraeli együttes védekezése és az ellen rendre egyre nehezebben gyűjtötte a pontokat, így a harmadik tíz perc vége előtt már 15-tel is vezetett a Hapoel. Hiába jött fel a negyed végét jelző dudaszóig tízre a Tenerife, úgy tűnt nem kell aggódni. Ám miután hosszú percekig nem sikerült pontot szerezni, így a különbség fokozatosan csökkent. Mi több, nem sokkal a zárás előtt már a hispánok álltak jobban, néggyel. Aztán előbb egypontos előny itt, aztán ott, majd megint itt. A végén az ellenfél támadhatott a győzelemért, de több dobást is elrontott, így a Jerusalem jutott a fináléba (69-68).

Döntős a Jerusalem

A kupáért vívott csata első kosarát a Hapoel érte el a Bonn ellen, s ekkor senki nem gondolta, hogy az együttes ekkor vezet utoljára. A gyenge dobóteljesítmény miatt már csak további öt pontot szerzett az első negyedben, míg a németek 14-ig jutottak. S ugyan a harmadik negyed zárását követően kettőre olvadt a differencia a felek között, s felcsillant a remény, de ez nem tartott sokáig. A Bonn végül 77-70-re győzött. S hogy a női kosarasokról is szót ejtsünk, a múlt heti selejtezőben remekelt a 3X3-as csapat és így ott lehet a következő héten a világbajnokságon, Bécsben.

Noor Kayuf – női 3X3 kosár

Maradjunk a hölgyeknél, a vízilabdázók néhány hónapja, az Európa-bajnokságon kiharcolták, hogy első ízben vehessenek részt a világbajnokságon, júliusban, Fukuokában. Néhány hete pedig a Világkupa második vonalának selejtezőjében az együttes a „legszorosabb” meccsén is több, mint tízzel nyert, s magabiztosan vívta ki, hogy ott legyen június végén Long Beach-en, a Világkupa nagydöntőjének legjobb nyolc csapata között. Itt persze már lényegesen kisebb reményekkel csobbanhatnak medencébe a hölgyek, ugyanis az elődöntőért az olimpiai- és világbajnok házigazda, Egyesült Államok lesz az ellenfél. S a vélhetően vesztes találkozó után a Magyarország-Görögország találkozó vesztese következik – hasonló esélyekkel.

 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Izrael-ellenes hiszti miatt Indonézia bukta az idei U20-as labdarúgó világbajnokság megrendezését, amelynek végül Argentína ad otthont. Nos, a múlt hétvégén kezdődött eseményen már a második fordulót is lejátszottak a résztvevők. A vébére első alkalommal kijutó izraeli együttesből hiányzik a csapat egyik legjobbja, Oscar Glough, mert klubcsapata, a Salzburg nem engedte el. Ez sok szempontból nem volt korrekt az osztrákoktól. Egyrészt, őt és a válogatottat is nagy lehetőségtől fosztották meg, másrészt, nem csupán nem játszott a Salzburg Sturm Graz ellen a hajrában megnyert és bajnoki címet érő mérkőzésen, de még a cserék közé sem nevezték.

U20-as vébé első meccse előtt

Izrael Glouch nélkül Turgeman 11-eséből szerzett vezetést majd egy óra játékot követően Kolumbia ellen. Sőt, a csatár nem sokkal később növelhette volna az előnyt, de kimaradt a ziccer. A vetélytárs pedig bő negyedóra múlva szintén büntetőből egyenlített. Sőt, az utolsó percben a győzelmet is megszerezte. Szenegál ellen egy öngóllal jutott vezetéshez Izrael ismét majd egy óra elteltével. Az ellenfél nagyobb sebességre kapcsolt és sorra vezette a támadásokat, s hiába védett többször bravúrral Tzarfati, a 80. percben végül egyenlített. És még nem volt vége a megpróbáltatásoknak, mert a játékvezető nyolc perc hosszabbítást rendelt. Tzarfati a folytatásban is biztos pontja volt a mind jobban fáradó csapatnak, s így több gól már nem esett. Izrael a csoportban az utolsó mérkőzésén szombaton este, magyar idő szerint 23:00-kor lép pályára Japán ellen. Egy győzelem (szinte) biztos továbbjutást érhet. De egy döntetlennel sem reménytelen a helyzet. A találkozót a www.m4sport.hu oldalon élőben lehet majd nézni.