Tejjel, vajjal, azaz Sávuot a konyhában

2023.05.25.

Gasztronómiai szempontból, Sávuot ünnepe a tejes ételek készítésének és fogyasztásának az ideje. De miért? Héberül a tej cháláv, a számértéke pontosan 40. Mó­zes negyven napot töltött a Szináj-hegyen a Tóra­adás­kor, ezért e napot tejes ételek fogyasztásával is ünnepeljük. Emellett a Szináj-hegy lábánál a Tóraadáskor összegyűlt nép olyan volt, mint az újszülött, és ezzel is jelezzük, hogy olyannyira szükségünk van a Tórára, mint a csecsemőnek az anyatejre. Biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk receptfüzetében jobbnál jobb tejes receptek vannak. Palacsinták, tejbegríz, túrós rétes, tejfölös-sajtos tészta, túrós tészta, rakott zöldségek, rántott sajt, túrótorta, sajttorta. Nem is folytatom tovább!

Tejfölös krumplileves

Gyerekkoromban nagymamám készítette ezt a valóban egyszerű levest. Gyermekeim csak Fehérlevesnek hívják, mindjárt kiderül, hogy miért!

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli (lehet újkrumpli is)
  • 1 kis poharas tejföl
  • pár kanál liszt
  • 2-3 db babérlevél

 

Elkészítés:

Hámozzuk meg a krumplit, újkrumpli esetében elég, ha megkaparjuk, majd mossuk meg. Tegyük fel főni annyi vízben, hogy bőven ellepje, sózzuk és tegyünk bele ízlésünknek megfelelő mennyiségű babérlevelet, de 2-3 db-ot feltétlenül. Amíg a krumpli fő, készítsünk tejfölös habarást! Egy kis tálba tegyük a tejfölt és 2-3 kanál liszttel keverjük simára. Ha úgy látjuk, adhatunk hozzá egy kis vizet.

Tipp: ha teszünk bele egy pici sót, sokkal simább lesz a habarásunk, nem fog becsomósodni.

Ha megfőtt a krumplink, habarjuk be a levest és ízesítsük újra. Amennyiben túl sűrű lenne, engedjük fel egy kis hideg vízzel és forraljuk át! Íme, elkészült a Fehérlevesünk!

 

 

Brokkolis-gombás casserole

Hozzávalók:

  • 1 db közepes brokkoli
  • 1 üveg szeletelt gomba
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db közepes piros kaliforniai paprika
  • 2 ek vaj
  • 10 dkg mozzarella
  • 200 ml habtejszín
  • 2 db tojás
  • ízlés szerint só és bors
  • fél csokor petrezselyem
  • 2 db újhagyma zöldje

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A brokkolit szedjük rózsáira és mossuk meg a többi zöldséggel együtt. A paprikát kisebb kockára vágjuk, a póréhagymát hosszában vágjuk félbe, majd szeleteljük. A gombáról öntsük le a levet. A zöldségeket egy kivajazott casserole edénybe vagy egy üvegből, esetleg porcelánból készült ovális tálba rakjuk úgy, hogy mindenhová jusson mindenből. Sózzuk és borsozzuk, pici olívaolajjal meglocsoljuk, és 10 percig elősütjük. Közben a mozzarellát is kisebb darabokra vágjuk. Egy tálban habverővel felverünk két tojást, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az aprított petrezselymet, és félretesszük az öntetet. A sütőtálat kivéve a zöldségekre szórjuk a mozzarellát, majd nyakon öntjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és mehet vissza a sütőbe további 15-20 percre sülni. Az így elkészített brokkolis-gombás casserole akár azonnal is tálalható, de langyosan még jobb, és hidegen is nagyon finom. Jó étvágyat hozzá!

 

Sajtos tejfölös brokkoli

Hozzávalók:

  • 1 szép fej brokkoli
  • 1 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • 3 dl tejföl
  • 30 dkg trappista sajt

Elkészítés:

A rózsáira szedett brokkolit sóval, szerecsendióval és fokhagymával ízesített vízben megfőzzük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a brokkolit az aljára terítjük. Erre kenjük a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, és a végén megszórjuk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

 

Túrógombóc

Hozzávalók:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 3 db tojás
  • 7 dkg búzadara
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 20 dkg zsemlemorzsa vagy dara
  • 2 evőkanál olaj a zsemlemorzsa pirításához
  • 5 dkg porcukor a tálaláshoz
  • 1 kis pohár tejföl

Elkészítés:

A túrót jól összedolgozzuk a 3 tojássárgájával, búzadarával, sóval és szódabikarbónával. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, ezt követően hozzáadjuk a masszához. 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Bő, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított darában vagy zsemlemorzsában. Porcukorral meghintve, tejföllel kínáljuk.

 

 

Habkönnyű, laktózmentes túrógombóc

Egyre többen élünk valamilyen allergiával, intoleranciával. Most a laktózérzékenyeknek szeretnék egy igazi remegős, habkönnyű túrógombóccal kedveskedni!

Hozzávalók:

  • 50 dkg laktózmentes túró
  • 4 db tojás
  • 6 dkg laktózmentes vaj
  • 10 dkg búzadara
  • 4 ek olaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl laktózmentes tejföl
  • porcukor

Elkészítés:

A laktózmentes túrót villával törjük össze, és keverjük hozzá a tojások sárgáját és a vajat, valamint egy csipetnyi sót. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk a túróhoz. Közben keverjük bele a búzadarát is, majd rakjuk az egészet 1 órára a hűtőbe. Formázzunk nedves kézzel tojás nagyságú gombócokat a masszából, és sós vízben főzzük meg kb. 10 perc alatt. Egy kis olajon aranybarnára pirítjuk a zsemlemorzsát, és beleforgatjuk a leszűrt gombócokat. Tálaláskor ízlés szerint porcukros tejfölt, de akár lekvárt is önthetünk rá.

 

Grízkoch

2 liter tejből sűrű tejbegrízt főztem, majd hűlni hagytam. 6 tojást szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját margarinnal, kevés folyékony édesítővel kikevertem és a tejbegrízzel elkevertem. Hozzáadtam a kemény habot és lazán beleforgattam. A formákat éppen csak kikentem margarinnal, majd belemertem a masszát.

Én nem használtam cukrot, de ízlés szerint pár kanál cukrot lehet adni a tojások sárgájához, majd kikeverés után adjuk hozzá a puha margarint. 165 fokon tűpróbáig sütöttem. Tálalhatjuk narancshéjjal, fahéjjal, mazsolával bármivel, amit szeret a család! Adhatunk mellé csokikrémet, lekvárt.

 

 

Túrós palacsinta

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 0,75 dl olaj

A töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet csomómentesre keverjük a tojással, tejjel, ásványvízzel, a sóval és egy kevés olajjal, majd egy órát pihentetjük. Az első palacsinta sütése előtt a forró serpenyőbe egy kevés olajat öntünk, a következő palacsintáknál erre már nincs szükség, mivel elegendő, ami kisül a tésztából. A palacsintákat egyenként kisütjük. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat, és jól kikeverjük. A palacsintákat a töltelékkel megtöltjük és feltekerjük.

 

Barackos mascarponés álom

Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 5 dl tejszín
  • 2 doboz barack konzerv

Elkészítés:

A mascarponét egy tálba tesszük, a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, és a mascarponéhoz adjuk, ugyanígy teszünk a felvert tejszín felével. Összekeverjük és Zila tortaformába öntjük. Fagyasztóba tesszük és legalább 2-3 órára ott felejtjük. Az idő letelte után kivesszük a tortaformából és pürésített barackkal megtöltjük a forma erre a célra kialakított részeit. Tejszínhabbal és gyümölcsdarabokkal díszítjük.

 

 

Remélem találtatok egy-két új receptet!

Mindenkinek nagyon jó ünnepet kívánok! Chág Sávuot száméách!