Az ortodox zsidó asszony, aki tarol a TikTokon

2023.05.28.

Miriam Ezagui egy 37 éves ortodox zsidó nő, aki a TikTok-on osztja meg életét több mint 1.6 millió követőjével. Ha a platformon valaki rákeres a „zsidó” vagy „ortodox zsidó” szavakra, az első találatok között az ő csatornája is ott lesz. Megmutatja például, hogy hogyan fedi le a fejét és hogyan készít maceszgombóc levest a kislányával.

Nem szándékosan akartam egy zsidó csatornát csinálni. Akkor kezdtem el, mikor gyes-en voltam a negyedik gyermekemmel; ez segített abban, hogy minden nap felöltözzek és ne csak pizsamában flangáljak egész nap” – magyarázta a nő, akit nagyon meglepett saját sikere.

Ezagui haszid, 4 lánya van, a legfiatalabb 18 hónapos, a legidősebb pedig 5 éves. Első tartalma arról szólt, hogyan lehet biztonságban vinni egy gyereket hordozókendőben. Esze ágában nem volt zsidó tartalmakat készíteni, egészen addig, amíg Whoopi Goldberg egy talkshowban azt mondta: „A holokauszt nem a fajokról szólt.” Miriam holokauszt túlélők leszármazottja és megdöbbent, hogy egy ilyen híres ember, mint Whoopi, akinek szavai ráadásul rengeteg emberhez jutnak el, mennyire keveset tud a holokausztról. Ezért úgy döntött, videót készít erről.

Ma már rengeteg zsidó eseményre hívják meg, mint influenszert, termékeket küldenek neki ajándékba és számos üzlet akar vele dolgozni, hogy bemutassa termékeiket videóiban. Az ugyanis garantált sikert hoz. Sőt, rajta keresztül akciókat is hirdetnek, például parókaboltban.

Nagyon sokat gondolkodtam, mennyire akarom nyíltan vállalni a zsidóságomat online, mert féltem a gyűlölettől, az antiszemitizmustól, mert az arctalan embereknek ez könnyen megy. Sosem titkoltam, hogy zsidó vagyok, de nem akartam influenszer lenni. Valóban személyes dolgokat osztok meg, de nem az egész világnak szánom” – magyarázta az asszony.

Első magyarázó videóját 2022 februárjában készítette, amelyben arról beszélt, hogy a nácik alsóbbrendű fajnak tartották a zsidókat, ezért teljesen ki akarták őket irtani. „Zsidó nőként úgy éreztem, ez kötelességem. Két holokauszt-túlélő unokájaként muszáj volt hallatni a hangomat.

Bár a videónak pozitív lett a visszhangja, csak 350 like-ot kapott. Amikor azonban tavaly áprilisban videójában bemutatta nagymamáját, Lilly Malnikot, aki a holokauszt emlékeiről mesélt, pillanatok alatt több mint 30 ezer like-ot kapott. És utána minden videóját százezrek, sőt milliók nézték meg.

Ezagui elkezdett sokkal inkább zsidó témájú tartalmakat gyártani. Saját életét mutatja be, az anyáét, aki kórházi nővérként dolgozik, és eközben ortodox zsidó. „Ezt úgy kell elképzelni, hogy elkezdek főzni egy maceszgombóc levest, és eszembe jut, hogy lefilmezem.

 

Követői azt szeretik benne a legjobban, hogy autentikus, sosem szerepel, csak a valóságot mutatja – videóiban rendszeresek a háttérzajok, ahogy a gyermekek hangoskodnak. Persze – sajnos – ahogy nőtt a követői száma, úgy kapott egyre több antiszemita kommentet is. A talpraesett asszony pedig ezekre is reagál. Mikor valaki „a sütőbe küldte”, ő így felelt:

„A zsidókat évezredek óta üldözik. A nagy birodalmak megpróbálták eloltani a lángunkat, de mi túléljük. Mindig túl fogjuk! A gyűlöletednek nincs hatalma felettem.”

Miriam tervei között szerepel, hogy bemutassa a szülésre felkészítő órákat is, amelyeket az ortodox asszonyoknak tart, sőt, podcastban is gondolkodik. Addig pedig folytatja a TikTok videók készítését.

„Nem dolgom, hogy megváltoztassam azon emberek gondolkozását, akik ok nélkül utálják a zsidókat. De sokan azért utálnak minket, mert nincs elég információjuk, vagy elhittek téves sztereotípiákat. Azt remélem, hogy videóimon keresztül az emberek közvetlenül egy zsidótól tanulhatnak. Ez pedig már egy pozitív hatás!”

 

Videóit itt lehet megnézni