Jeruzsálem nap Kecskeméten

Kovács Szilárd
2023.05.28.

A kora nyári időszak egyik legkülönlegesebb napját ünnepelték Kecskeméten. Az eseményen több ezer kecskeméti fordult meg a Nagykőrösi utca végén, ahol fergeteges fesztiválhangulat uralkodott Jeruzsálem nap alkalmából. A már szokássá vált eseménysorozaton a szervezők célja nem titkoltan, hogy a zsidó kultúra érdekességeit, ízeit, művészetét és szépségeit megmutassák a környékbelieknek.

„Célunk, hogy elhozzuk Jeruzsálemet Kecskemétre mindenki számára, legyen bármelyik felekezet tagja. Kis közösségünk ezekkel a színes programokkal szeretne visszaadni valami Kecskemét városának és annak lakóinak” – mesélte Prof. dr. Róna Tamás, a ZSIMA elnöke, főrabbi, aki az egész napos rendezvénysorozat műsorvezetőjeként és szervezőjeként is aktív szerepet vállalt a Jeruzsálem nap létrejöttében.

Az érdeklődök kipróbálhatták, milyen egy igazi sólett és flódni, a gyereksarok szervezői színes, a zsidó hagyományok megismeréshez köthető programokkal várták a kicsiket, a nagyobbak tradicionális szépészeti termékeket, vallási tárgyakat illetve kiadványokat ismerhettek meg közelebbről.

Az utcán és az út mellett felállított színpadon egy egész napos programsorozattal szórakoztatták a helyieket: több alkalommal léptek fel a Madison Táncklub tagjai, akik a látványos street art performanszokkal kápráztattak el mindenkit. A nagyszínpadon a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei mutattak be dalokat, jeleneteket és tréfákat a pesti kabaré aranykorából Cseke Péter rendezésében.

A délután során a X-Faktorból ismert Olah Gergő koncertje fokozta a közönség hangulatát, végül igazi klezmer muzsikával záródott a nap; a Sabbathsong adott koncertet.

A nap során a helyi elöljáróságok mellett egy különleges vendéget is köszönthetett Kecskemét városa; személyesen látogatott el a fesztiválra Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövetének személyében. A nagykövet a következőkkel méltatta az ünnepélyt;

Azért gyűltünk ma itt össze, hogy megünnepeljük Izrael függetlenségének 75. jubileumi évfordulóját. Ez az ünnepség egybeesik Jeruzsálem napjával, ami két nappal ezelőtt volt. Izrael örök fővárosa, Jeruzsálem 1967-es újraegyesítésére emlékezik ez az esemény, amely a zsidó vallás legszentebb városa és a zsidó nép főváros több, mint 3000 éve, ami a másik két monoteista, a keresztény és az iszlám vallás számára is szent. Az 1967-es újraegyesítése évszázadok óta előszőr teszi lehetővé, hogy három monoteista vallás tagjai szabadon gyakorolhassák hitüket. De ne felejtsük el hölgyeim és uraim, hogy ezek az ünnepségek nem valósulhattak volna meg azok nélkül, akik az életüket áldozták ezért. Rájuk kell emlékezünk, különösen ezekben az ünnepi pillanatokban!

Minden városnak, úgy Kecskemétnek és Jeruzsálemnek is megvan a maga egyedi története. Kecskemét eredetileg kecske-járást jelent és a 13. századi században született faluként, mára élénk iparvárossá fejlődött és a turistáknak is sokat kínál…Bátran mondhatom, hogy várom a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését ezzel a várossal” – vélekedett a nagykövet.

Az eseményről készült képgalériánk itt tekinthető meg:

A fotókat Horváth Márton készítette.