Sírós, mosolygós este Barcelonában

2023.06.04.

Három legendájától is búcsúzott vasárnap este Barcelona: a csapat kapitányaitól Sergio Busquetstől, Jordi Albától és a stadiontól, a Camp Noutól. A két labdarúgó utolsó mérkőzését játszotta a csapatban, míg az 1957-ben átadott stadiont felújítják, kibővítik és a 2025/2026-os szezonra készül el. Bár sokan abban bíznak, hogy akár még csak félig kész állapotban is, de a Barca már egy évvel korábban hazatérhet.

Az ünnepi hetek után a búcsúról szólt a múlt vasárnap Barcelonában. Az FC Barcelona két héttel korábban éppen a városi rivális, az Espanyol otthonában biztosította be bajnoki címét, ám a pályán csak rövid ideig ünnepelhettek a játékosok, mert a hazai „szurkolók” a pályára özönlöttek. Jövőre ezt már csak a második vonalban tehetik, mert kedvenceik simán kiestek.

A Barca harmadik gólja

Egy héttel később, ugyan kikapott otthon a Barcelona, de ez nem zavarta különösebben a culékat (Barcelona szurkolókat), mert a találkozó végén jöhetett az ünneplés, a bajnoki trófea átvétele.

Múlt hétfőn hatalmas fiesztát rendeztek a városban, a kijelölt útvonal mellett sok tízezren éljenezték a bajnoki aranyat begyűjtő női, illetve férfi csapat éppen arra gördülő buszát, s még inkább a kedvenceiket.

Majd jött a fájó bejelentés, hogy Pep Guardiola aranycsapatának utolsó tagja, a háromszoros BL-győztes, világ- és Európa-bajnok, Sergio Busquets, s az elmúlt bő tíz egyik meghatározó játékosa, a szintén számos siker részese, az ugyancsak Európa-bajnok Jordi Alba is távozik klubtól és május 28-án utoljára lép(ett) pályára a Camp Nouban.

Nem csoda, hogy a városból, Katalóniából és persze külföldről is rengetegen érkeztek, végül majd 90 ezren foglaltak helyet a lelátókon, hogy búcsúzzanak a kedvencektől és a megannyi emléknek otthont adó Camp Noutól. Sok-sok, az utóbbi időben a bérletét talán már másoknak átadó idősebb úr most botjára támaszkodva, ha nehezen, de felsétált akár a legfelső szintre is, mert még egyszer, utoljára ott kellett lenni… és búcsúzni az emlékektől (is). A kezdés előtt sok tízezer torokból harsant fel a Barca himnusza, a Tot el camp… /Itt, a meccs összefoglalójával: https://tinyurl.com/3hyb57jx /

S bár a búcsú miatt sokan érezték úgy, hogy „kicsit szomorkás a hangulatom máma…”, Fati első percben szerzett gólja nem csak a sírós-mosolygós búcsút alapozta meg, de a culék már énekelhették, hogy „Barca szurkolónak lenni a legjobb dolog a világon” (ser del barca es…). Illetve arról, miként is estek szerelembe a klub iránt, már az első, a lelátón töltött perctől (un dia de partit…). /A felvétel a női csapat BL döntőbe jutást érő győzelme után készült néhány hete.

A folytatásban is rengeteg helyzetet dolgozott ki az emberelőnybe került Barcelona, s Fati a félidő közepén növelte az előnyt, míg a második játékrész felénél Gavi lőtte a harmadikat. Aztán bő tíz perccel a vége előtt sokak szemében jelent meg néhány könnycsepp, ahogy a pályáról távozó Jordi Alba szemében is. A közönség pedig felállva tapsolt és ünnepelte őt. Hogy aztán újabb öt perc elteltével minden érzelem még fokozottabban törjön elő; ekkor Busquets hagyta el a pályát, miután mindent társtól megkapta az ölelést… most még többen kerültek könnyfüggöny mögé és igyekeztek onnan követni az eseményeket.

A találkozó után előbb a búcsúzó játékosok szóltak, hatalmas ováció közben a közönséghez, majd minden szem a kivetítőre szegeződött. A Camp Nou emlékeit követhettük nyomon, az 1957-es első mérkőzéstől, Kubalával.

Emlékek a kivetítőn

(Nem mellékesen, a – többek közt a másik klubikont, Johan Cruijff-ot megelőzve – a XX. század legjobb Barcelona játékosának választott Kubala László népszerűsége és a megnőtt szurkolói igények miatt is kellett az új stadion, a „csupán” 60 ezres régi, a Les Corts helyett. Egy évvel később az Aranycsapat korábbi játékosai, Czibor Zoltán és minden idők (talán) legjobb magyar labdarúgója, Kocsis Sándor neki köszönhetően került a klubhoz.) Az 1992-es nyári olimpia megnyitója mellett feltűnt számos régi kedvenc: Cruijff, Maradona, Ronaldo, Ronaldinho, Guardiola és még sokan, majd végre Messi is. A pályán megjelentek az egyes évtizedek kultikus mezei, s közben az időszakhoz köthető dalt lehetett hallani, melyet nem csak az idősebbek énekeltek lelkesen.

Kultikus mezek a múltból

Zárásként érkezett az elmaradhatatlan tűzijáték, konfetti eső és millió fotó emlékbe. A teljes műsort, programot itt megnézhetik:

Míg a teljes terület megújul, s a különböző sportágak csarnokai is modernebbek lesznek, a Barcelona jövőre az Olimpiai stadionban játszik. De már mindenki várja, hogy az újjáépített, kibővített új Camp Nou-ban mikor csendül fel ismét, hogy Barca, Barca, Barca…

Az elmaradhatatlan tüzijáték