Meglett a világbajnoki bronz

2023.06.16.

Bár végül a világbajnoki címet begyűjtő Uruguay ellen 1-0-s vereséget szenvedett az elődöntőben az U20 labdarúgó-válogatott, mégis éremmel térhetett haza Argentínából. Az együttes a bronzmeccsen ugyanis 3-1-re legyőzte Dél-Koreát.

Ma kezdődik a női kosárlabda Európa-bajnokság, amit Tel-Aviv és Ljubljana rendez közösen. S ugyan Izraelre nehéz ellenfelek várnak, talán hazai pályán sikerül továbblépni a csoportból.

Még csak Izraelben sem kellett élni az elmúlt héten, hogy az ember érezze, mekkora tettet is hajtottak végre az U20-as labdarúgók. A brazilok elleni siker után megannyi facebook poszt jelezte, azok is figyelnek az együttesre, akik amúgy nem követik a sportot, pláne a labdarúgást. S a posztok száma napról-napra csak nőtt. A bronzmeccs után pedig…

Izrael az elődöntőben azzal az Uruguay-jal találkozott, amely ellen az addigi öt meccséből négyen nem szereztek gólt. Miután már ismert az eredmény, így nem árulunk el nagy titkot, hogy ezen a találkozón és a fináléban sem kapott gólt! Csak az angolok találtak a kapujukba, igaz, ők háromszor a 3-2-re megnyert csoportmeccsen. Ám ez csekély vigasz lehet számukra, hiszen a már a nyolcaddöntőben alulmaradtak a döntőig menetelő olaszokkal szemben.

Duarte a csoportban még nem volt eredményes, de aztán belelendült: az ő találatával verték ki Gambiát, ő szerezte az első gólt az Egyesült Államok ellen. Majd a fináléért az ő gólja döntött sajnos Izrael ellen is. Pedig… Három perccel a rendes játékidő vége előtt a Japán elleni, csoportból való továbbjutást érő gól szerzője, Omer Senior egyedül indulhatott a kapu felé, s talán lőhetett volna, megpróbált elhúzni a kapus mellett, de túl szűken tette, s mielőtt még egyet tolt volna a labdán, a kapus felszedte előle. Kimaradt a lehetőség, s a két kék-fehér mezes együttes közül a kék felsőben játszó Uruguay jutott a döntőbe.

A Dél-Korea elleni bronzmeccsen Izrael visszatért a kieséses szakaszban (Üzbegisztán és Brazília) sikeres kék felsőhöz. Talán ez is közrejátszott abban, hogy alig húsz perc elteltével Ran Binyamin talán az egész torna legszebb gólját szerezte, miután Shibli beadását oldalra dőlve, ollózva bombázta a kapuba.

Ran Binyamint ünneplik társai pazar gólja után

Az öröm nem tartott sokáig, ugyanis az ellenfél négy perc múlva büntetőből egyenlített. Izrael a folytatásban, illetve a második játékrészben is remekül védekezett (az ellenfél a gólon kívül csak egyszer találta el a kapuját az egész mérkőzésen) és rendületlenül támadott. Ami nem sikerült Uruquay ellen, az összejött most, Senior szintén egy bal oldali beadás után lőtt, szintén pazar gólt – negyedórával a vége előtt. Tíz perccel később egy szöglet utáni kavarodás után Anan Khalaili szerezte a harmadikat, hogy a végjátékban már ne kelljen idegeskedni. Majd kezdődhetett az ünneplés: Izrael először vehetett részt az U20-as világbajnokságon, s rögtön a bronzéremig jutott! Nem akármilyen kezdés!

A torna során többször eszembe jutott az 2009-es vébét – Izraelhez hasonlóan – vereséggel kezdő, s ugyancsak bronzig jutó magyar U20-as válogatott. Remélhetőleg a folytatás más lesz, mint annak a csapatnak a tagjainál, felnőttként… S ha már a felnőttek: az izraeli válogatott folytatja szereplését az Eb selejtezőben. Előbb, pénteken az eddig két vereséggel álló Fehéroroszország ellen lép pályára – Magyarországon, a Szusza Ferenc stadionban. Majd hétfőn Andorrát fogadja otthon. Ha az együttes részt akar venni az első Európa-bajnokságán, akkor bizony mindkét találkozót meg kell nyerni.

 

Rajt a női kosárlabda Európa-bajnokságon

Isa és Sia a kosárlabda Eb kabalafigurái

A női kosarasok viszont biztos, hogy szerepelnek a kontinensbajnokságon, hiszen ma rajtol a torna, melyet Izrael közösen rendez Szlovéniával. A hölgyek első Eb részvételük alkalmával, 1991-ben is házigazdaként lehettek ott a legjobbak között. S akkor aratták eddigi egyetlen győzelmüket, rögtön az első meccsükön, az akkor még Csehszlovákia ellen (91-90).  Ezt két vereség követte, így nem sikerült a továbbjutás. Érdekesség: a csehekkel most is egy csoportban szerepelnek.

Izrael rendező, de a részvétel jogát a pályán harcolta ki

Az izraeli női együttes ezt követően még négy Európa-bajnokságon lépett pályára, de mind az öt (2003), majd mindhárom meccsét elveszítette (2007, 2009, 2011). A legszorosabb meccsét 2009-ben játszotta, amikor a záró tíz perc előtt még döntetlenre állt, majd hárommal kikapott a végül Európa-bajnoki címet szerző franciáktól. Két évvel korábban az utolsó negyed előtt még vezettek is a 4. helyen záró lettek ellen, de ott a vége mínusz négy lett.

Ezúttal a már említett csehek várnak a hölgyekre, s jó eséllyel ellenük lehet és kell 16 vesztes meccs után megszerezni az újabb és akár továbbjutást is érő győzelmet. Az olaszok ugyanis nehezebb ellenfélnek tűnnek, s akkor még nem említettük az előző torna bronzérmesét, Belgiumot. Sokat számíthat, hogy az együttes mindhárom mérkőzését otthon vívja. Mi több, ha a második, vagy a harmadik helyen zár, akkor a negyeddöntőbe jutásért is Tel-Avivban léphet pályára. A város ad otthont a Montenegró, Spanyolország, Görögország, Lettország alkotta négyes küzdelmeinek is, míg a magyar válogatott a szerbek, a szlovákok és a törökök ellen csatázhat Ljubljanában.

Az esemény hivatalos honlapja