Mirjam kútja

2023.06.30.

“Az első hónapban aztán eljutottak Izrael fiai az egész közösséggel együtt Szín-pusztába és Kádesben telepedett meg a nép. Ott meghalt Mirjám és ugyanott el is temették. Mivel pedig nem volt vize a népnek, egybegyűltek Mózes és Áron ellen.” ( IV Mózes 20: 2-1 )

A Talmud  Tánit traktátusában Rabbi Jószi Júda fia így magyarázta ezeket a verseket: Izrael fiainak három jó vezetője volt és mindegyik személyes érdeméből egy -egy I’steni ajándékot kapott népünk a negyven éves pusztai vándorlás idején. Mirjam kútja, Áron felhőoszlopa és Mózes mannája- ez a három I’steni ajándék biztosította Izrael népe számára mindazt, amire szükségük volt a vándorlás idején: a manna mindennapi kenyeret, a kút az állandó víz lehetőségét a sivatagban  és a biztonságot a felhőoszlop, amely pajzsként szolgált a sivatagban az ellenségekkel szemben. ( Talmud Tánit traktátus 9.1)

Izrael fiainak  története eltér abban is a többi nemzetétől, hogy még azelőtt kapta az alkotmányát – a Tórát, hogy felálltak volna a más népeknél már rég működő  intézmények. Izrael átvette a Tórát akkor, amikor még az első lépéseit tette az egyiptomi kivonulás után a nemzetté válás útján és szükség volt  a kútra a felhőoszlop védelméhez, amely követte őket és az égi kenyérre – a mannára, azaz a Mindenható adta természetfeletti erőforrásokra. A biztonság miatt a megélhetés napi gondjaitól mentes világban szabad, egységes és harcra kész népé válhattak. Ez a negyven év a fáraó régi világa és Izrael saját földjén kezdődő történelme között a felkészülés időszaka volt a nemzeti élet kihívásaira.

Rabbi Jószi Júda fia azt tanítja nekünk, hogy ez a helyzet Mirjámnak, Áronnak és Mózesnek köszönhető, akik akkoriban  vezették nemzetünket. Már Egyiptomban is mindent elkövettek, hogy biztosítsák a nép fennmaradását. A talmudi szerző pontosan értelmezi a cselekedeteiket leíró szentírási mondatokat, és felülmúlhatatlan érdemet tulajdonít három vezetőnek egy olyan társadalom fenntartásában, amely mentes a kötöttségektől. Ennek a kísérleti időszaknak a vezetőiként nem lehetnek vezérei a honfoglalásnak és még be sem mehetnek az Ígéret földjére.  Át kell adniuk a stafétabotot Jozsuának.