Miért lett Judy Blume a zsidó lányok írója?

2023.07.04.

Judy Blume-nak eddig 29 könyve jelent meg, amelyekből több mint 90 millió példányt adtak el eddig a világon, sokféle fordításban. A zsidó-amerikai nők szerint számukra ezek a művek igazán iránymutatóak, mivel a tinédzserek számos problémájával foglalkoznak, a zaklatástól a szexen keresztül, a magányon át a menstruációig, valósághű módon, de művei szereplői a zsidó identitás kérdéseivel is megküzdenek.

 

Nina Kauder Manhattenben nőtt fel és kamaszként sokat szenvedett attól, hogy nem tudott a kamasz problémáiról és zsidóságáról beszélgetni édesanyjával. Azt mondja ennek két oka is volt: az egyik, mivel anyukája gyermekként vészelte át a holokausztot, ezért egy érzelmileg zárkózott ember volt; a másik pedig, hogy komoly betegséggel küzdött és korán meg is halt. Kauder most 58 éves, coach és úgy döntött, Judy Blume-hoz fordul segítségért.

Méghozzá azért,  mert emlékezett, hogy hatodikos korában az 1970-ben megjelent “Are You There God? It’s Me, Margaret,” (magyarul még nem jelent meg) című könyve milyen nagy segítség volt számára. “Ebből szereztem információt a melltartókról, a fiúkról, a vallásról….”- magyarázta.

Blume-ról dokumentumfilm is készült, amelyben elhangzik, hogy Judy 7 éves volt, mikor véget ért a II. világháború. New Jerseyben éltek, és anyukája végig arról biztosította őt, hogy a háború messze van, nincs mitől félnie, ők biztonságban vannak.

Hogy elhittem-e? Nem tudom. Zsidó lány voltam és tudtam, hogy az európai áldozatok zsidók voltak. Szorongó gyerek voltam. Úgy éreztem, hogy a felnőttek titkolóznak a gyerekek előtt, amit én utáltam. Azt hiszem, ki akartam találni azokat a titkokat, ami fejlesztette a képzelőerőmet.”- magyarázta a dokumentumfilmben.

Leghíresebb könyve, a “Are You There God? It’s Me, Margaret” egy 11 éves lányról szól, Margaretről, aki új városba költözik a szüleivel, és rendszeresen beszél Istenhez. Margaret úgy érzi, vele valami baj van, amikor elkezdenek nőni a mellei és elkezd menstruálni. Vallási identitásával is szenved: anyukája keresztény, apukája pedig zsidó. A kislány igyekszik kiválasztani a saját vallását és rá akar jönni, hogy miért akkor érzi legjobban Isten jelenlétét, amikor egyedül van?!

Ezzel a történettel pedig nagyon sok zsidó kislány tudott és tud azonosulni.

Nina Kauder anyukája gyermekként Franciaországban bujkált a II.világháborúban, apácák rejtegették őt egy katolikus zárdában. Emiatt szinte semmi spiritualitást nem tudott átadni felnőttként a saját lányának. Ninának Blume könyve maradt, amelynek főszereplőjével könnyen tudott azonosulni.

Jessye Ejdelman egy 31 éves, szoftver-mérnök New Yorkból, aki rendszeresen jár zsinagógába és aki jiddis szellemiségben neveli gyerekeit. Az ő életében is fontos szerepe volt Blume könyveinek.

“Számomra sokat segített az amerikai zsidó identitás megértésében. Hogy nem vagy benne biztos, hova illesz zsidóként, és azt sem tudod, Istennek hol a szerepe az életedben, mint amerikai és mint zsidó”– magyarázta, mihez kapott ihletett Blume könyveiből.

 

Az “Are You There God? It’s Me, Margaret” című regényből film is készült, melynek idén áprilisban volt a bemutatója. Ennek trailerét itt tudják megnézni: