Mi van a fejünkön?

2023.07.05.

Kedves Rabbi, a kérdésem, ha valakinek nincs fejfedője, mert mondjuk otthon felejtette, akkor mondhat áldást, pl. ételre vagy italra, vagy tartózkodnia kell az áldásmondástól?   Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Bizony, ha ilyen előfordul nagyon nyugtalanító tud lenni. Kezdjük azzal, hogy a kipa/fejfedő viselése csupán egy zsidó hagyományhoz köthető viselet, de a szó szoros értelmében nem kötelező, hiszen mindegy mi van a fejünkön, a lényeg az, hogy le legyen takarva, hiszen ezzel fejezzük, ki azt a hitünket, hogy nem felejtjük el, hogy van a fejünk felett valaki, aki vigyáz és óv bennünket.

Viszont az áldások elmondása, fedetlen fejjel nem megengedett. Ha semmilyen módon nem tudja megoldani a fejfedő viselését, akkor ezt úgy is megoldhatja, ha egy apró szalvétát vagy más ehhez hasonlót tesz a feje fölé. Láttam már olyat, hogy a saját kezét rakta valaki a fejére az áldás  ברכה  berakha elmondásához, de ez nem helyes.

És még valami, ha nem tudja megoldani a fejfedő viselését, áldás mondás alatt, akkor nem az a kérdés, hogy tartózkodnia kell az áldás elmondásától, hanem az, hogy tartózkodnia kell magától az étkezéstől.

Nőkre nem vonatkozik a kipa viselésének a szabályai.

A Rabbi